Čović za B92: Nek bahati i pijani analiziraju, Alimpijević ostaje

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović rekao je da je poraz u finalu ABA lige plod "podzemnih radnji" i objasnio zašto veruje u trenera Dušana Alimpijevića.

MLJIzvor: B92
Podeli
StarSport
StarSport

Čović kaže da je početak novog petogodišnjeg ciklusa Zvezde težak. Kao neko ko vodi klub, kaže, može da bude zadovoljan, ali kao navijač ne.

Zvezda je posle pet godina ostala bez Evrolige porazom u finalu ABA lige od Budućnosti.

"Ja sam prošle godine u julu rekao da mi ulazimo u novi ciklus, taj novi ciklus traje četiri, pet godina. Sport je takav, ko može brže, može da proba, samo neka onda da garancije. Jako teška sezona. Početak izuzetno teške sezone i ciklusa, 11 novih igrača, kompletan novi stručni štab. Pritom, evidentni su i finansijski problemi i nestašica. Napravili bismo i bolji tim", rekao je Čović za B92.

Po njegovim rečima, lakše je kad se biraju igrači sa ugovorima od pola miliona do milion evra i više od toga, jer je mogućnost za grešku manja.

"Ali kada idete sa 'srednjom klasom' u smislu finansija onda možete da napravite i određene greške. Kada vratim film unazad i vidim od čega smo krenuli i kakve smo probleme imali... Tada je bio dug negde oko dva i po miliona evra – potencijalni datumi, dolazak finansijske komisije Evrolige, kontrola, kompletno poslovanje kluba od 2012. naovamo, kada sve to saberem mogu da podvučem crtu i kažem da sam zadovoljan", kaže Čović i dodaje da se stvari menjaju iz navijačkog ugla gledanja.

"E sada, kao običan navijač kada bih razmišljao, sa običnim emocijama, bez poznavanja problematike i određenih stvari koje su život kluba mogao bih da vrtim glavom i da sam nezadovoljan", kaže predsednik Crvene zvezde.

StarSport
StarSport

Pred ovu sezonu, klub je imao BAT zbog Izraelca Gala Mekela, a navijači su očekivali tim za F4 jer je domaćin završnice Evrolige biti Beograd. Uprkos tome, u klubu jasno poručili da je cilj osvajanje ABA lige, a sada kažu da će cilj za narednu sezonu odrediti kada se završi aktuelna.

"Ne, dok ne završimo ovu sezonu 30. juna nećemo razgovarati o sledećoj sezoni. Onda ćemo napraviti analizu u okviru kluba i klupskih organa. Kad završimo to i prođemo naše organe onda ćemo izaći javno. Zvezda nije izlazila sa pričom - imamo tim, borimo se za opstanak. To su malo provincijalske varijante. Mi kad kažemo naš cilj, samo kažemo 'to je naš cilj'", napominje Čović.

ABA liga nije osvojena, a prvi čovek crveno-belih napominje i u toj situaciji ima olakšavajućih okolnosti.

"Ok, nismo osvojili ABA ligu ove godine, po mom mišljenju olakšavajuća je okolnost što je tu bilo samo tridesetak do četrdeset odsto sporta, a sve ostalo šezdeset do sedamdeset posto su bile podzemne radnje koje nemaju veze sa sportom. I tu smo lekciju naučili, idemo dalje. Mislim konkretno na finale i na to šta je menadžment finaliste cele sezone radio i čime se bavio praveći neke neprincipijelne radnje, ali o tome ćemo u julu", kaže predsednik Zvezde.

Nakon poraza u finalu ABA lige, a onda i od čačanskog Borca u Superligi, trener Dušan Alimpijević je podneo ostavku koju je klub odbio jer treba pružiti priliku mlađima.

"Jeste i to smo jasno rekli. Naravno, to je prvo mlad čovek, vrlo mlad i perspektivan trener, u Srbiji svi pričaju 'dajte mladima šansu', a onda svi potkopavaju i svi ruše mlade. A onda se svi čude što ti mladi odlaze iz Srbije. Naročito ti bahati, pijani koji dozvoljavaju sebi da analiziraju. No, to je njihov posao. Naš posao je nešto drugo. Trener ostaje da radi, završava sezonu i idemo dalje", zaključuje Čović.