Nova vest
Košarka

Utorak, 17.04.2018.

13:15

Borba za Beograd – Šved napada "Armiju", Dončić preti Atini

Utakmicama CSKA – Himki i Panatinaikos – Real Madrid počinje plej-of Evrolige.

Izvor: AK

Autor: AK

Borba za Beograd – Šved napada
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Osam najboljih timova iz regularnog dela takmičenja bori se za četiri mesta na Fajnal-foru koji će se održati u Beogradu u maju.

Plej-of otvara prvi ruski duel u istoriji Evrolige u ovoj fazi takmičenja. CSKA i Himski igraju od 19 časova.

CSKA je bio najbolji u prvoj fazi takmičenja sa 23 pobede iz 30 mečeva, a u četvrtfinalnoj seriji ga očekuje ruski okršaj sa Himkijem.

Biće to prvi ruski duel u plej-ofu u istoriji Evrolige. U centru pažnje svakako će biti i duel dvojice ponajboljih igrača "Starog kontinenta", lidera "Armejaca" Nanda de Koloa, te superstara Himskija Alekseja Šveda.

CSKA je ove sezone bio nepobediv u međusobnim susretima, u EL je slavio prvo 79:68 kod kuće, a potom i ubedljivih 90:73 u Podmoskovlju.

"Armejci" su oba puta bili bolji i u regionalnoj VTB ligi, a ukupno gledano CSKA je dobio poslednjih 14 mečeva protiv Himskija.

Osim toga, u prilog CSKA ide i plej-of tradicija, a to je serija od 18 uzastopnih pobeda kod kuće. S druge strane, Himki će igrati prvi put u plej-ofu.

"Ovo je kao potpuno novo takmičenje. Krećemo od 0-0. Koncentrisali smo se na ispravljanje naših grešaka iz prošlosti. Oni su favoriti, ali u košarci je sve moguće tokom 40 minuta. Neće biti previše međusobnih iznenađenje jer se odlično poznajemo, igrali smo četiri puta ove sezone. Sve zavisi od nastupa na parketu. U ovakvim utakmicama moraš da odigraš vrhunski. Druga ključna stvar je borba", rekao je srpski košarkaš Stefan Marković, plejmejker Himkija.

U drugom meču od 20:15 u Atini je na programu evroligaški klasik. Šestostruki šampion Panatinaikos dočekuje devetostrukog prvaka Real Madrid.

Uprkos prebogatoj istoriji u takmičenju PAO i Real će prvi put od uvođenja plej-of formata 2005. imati duel u ovoj fazi sezone.

Rezultati i igra iz regularnog dela sezona najavljuju izjednačenu i nadasve uzbudjivu seriju. Oba tima su imala skro 19-11, ali će zbog boljeg međusobnog skora prednost domaćeg terena imati atinski "zeleni".

I istorija međusobnih duela je izjednačena, oba tima imaju po devet pobeda, a i ove sezone je bilo 1-1, s tim što je PAO imao bolji koš količnik.

U OAKA areni ćemo gledati duel treće najbolje odbrane (PAO) i drugog najboljeg napada (Real) takmičenja, a u centru pažnje će svakako biti najveća zvezda EL, krilo "kraljevskog" kluba Luka Dončić.

Problem za Real je što će seriju propustiti najbolji asistent tima Fakundo Kampaco, koji je operisao koleno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve