Nova vest
Košarka

Utorak, 20.03.2018.

08:49

"Zvezdi dopuštali promenu imena i FMP, a ako joj je Cibona prodala EL…"

Božo Milićević, nekadašnji direktor Zadra i Cibone, ali i jedan od osnivača ABA lige, govorio je o trenutnom stanju u regionalnoj košarci.

Izvor: B92

Autor:B92

Starsportphoto

Milićević se u intervjuu za "Sportske novosti", između ostalog, prisetio vremena kada je Crvena zvezda, koja sada dominira Jadranom, imala velikih problema.

On je krenuo od sistema vlasništva ABA lige za koje veruje da nije dobar.

"Namerno smo napravili da klubovi ne odlučuju o važnim stvarima. Ta je odluka bila dobra jer je liga bila vrlo objektivna, čemu najbolje svedoči ono finale u Beogradu koje su igrale Cibona i Cedevita. U međuvremenu su se stvari promenile, stasali su neki klubovi, jedni politički, drugi ekonomski, i želeli su preuzeti upravljanje ligom. Ja i dalje mislim da klubovi ne mogu voditi takvu kompleksnu ligu jer tu nema sreće, uvek će biti repova. I nisu svi u ravnopravnom položaju'', rekao je Milićević u intervjuu za "Sportske novosti".

Upravo je klub sa Malog Kalemegdana jedan od "krivaca" za tu neravnopravnost.

"U ovoj je ligi deo zemalja iz Evropske unije i moraju se ponašati u skladu sa zakonima EU, imati čiste ugovore s igračima, a drugi deo lige, e, to su nasleđeni, neki davno zaboravljeni principi poslovanja. Važno je ko se kako zove, brendovima se gleda kroz prste, pa imamo netransparentne klubove. Pitanje je ko bi imao dominaciju kad bi svi bili u istim okvirima. Mi smo Zvezdi, nije nikakva tajna, dopuštali neke stvari, promene imena, nejasnu situaciju s FMP-om i tu nije bio problem s nama, nego s njihovim zakonodavstvom. Nama je pak odgovarao brend Zvezde. Međutim, kad celi ovaj prostor uđe u EU, ovde će se izgubiti pravila igre koje sada postoje za neke. Dok tako ne bude, u prednosti će biti populisti, bukači, galamdžije i oni će prodavati maglu. Jer ovo što se trenutno događa čisto je prodavanje magle i demagogija".

Jedno od pitanja je bilo da li je Cibona, nakon titule u regionalnom takmičenju u sezoni 2013/2014, prodala Crvenoj zvezdi mesto u Evroligi.

"Ne znam, ali ako je išlo u tom smeru, onda je moralo ići preko visoke politike i gospodarstva".

Kada je o tome govorio, mislio je na Ivicu Todorića, čiji je "srpski Konzum" Idea kasnije postao glavni sponzor Zvezde.

"Da, mislim na Todorića. Ali ograđujem se, kažem, ako je Cibona prodala Evroligu. Iako tu spregu ne valja potceniti".

Jedna od tema koja već godinama opterećuje evropsku košarku je sukob na relaciji FIBA - Evroliga, a Milićević rešenje vidi u inicijativama koje treba da poteknu od strane nacionalnih Saveza.

"FIBA je sastavljena od nacionalnih saveza, stoga su oni ti koji su je dužni promeniti. Treba joj vratiti dignitet, dati važnost velikim takmičenjima. Ligaška takmičenja pak moraju voditi klubovi ili druge formirane lige, ta takmičenja ne smeju biti na teret države i trebaju funkcionisati tržišno. EU funkcioniše po principu tržišnog takmičenja, a to je razlog zašto je FIBA izgubila utakmicu s Evroligom. Profesionalni sport danas mora zarađivati novac, sve je ostalo državni diktat", zaključio je Milićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

307 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d