Nova vest
Košarka

Utorak, 13.03.2018.

16:55

"Kreša, Praja, Kića, Mirza i Ratko su mogli da igraju u NBA"

Zoran Slavnić, legendarni srpski košarkaš, pričao je za "Avaz" gde se prisetio generacije iz 1980. godine koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama.

Izvor: Avaz.ba, S.K.

Autor: Avaz.ba, S.K.

Starsportphoto

Selekecija Jugoslavije koju su predvodili Slavnić, Dalipagić, Kićanović, Ćosić i družina osvojili su najsjajnije odličje pobedom u finalu nad Italijom 86:77.

Legendarni Moka smatra da bi bar pet igrača iz generacije moglo da zaigra u NBA ligi.

"To su, pre svih, Krešimir Ćosić, Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović, Mirza Delibašić i Ratko Radovanović. Mislim da tada uopšte i nije bilo Evropljana u NBA, ali su posle sve nadoknadili Toni Kukoč, Dino Rađa, Vlade Divac, a pogotovo Dražen Petrović", rekao je Slavnić za "Avaz".

Tim iz Jugoslavije iz 1980. godine činili su: Andre Knego, Dragan Kićanović, Rajko Žižić, Mihovil Nakić, Željko Jerkov, Branko Skroče, Zoran Slavnić, Krešimir Ćosić, Ratko Radovanović, Duje Krstulović, Dražen Dalipagić i Mirza Delibašić.

Inače tih godina igrači iz Evrope nisu bili mnogo zastupljeni u najjačoj ligi na svetu, a zanimljivo prvi koji je zaigrao na tlu SAD bio je Islanđanin Petur Gudmundson koji je 1981. godine odigrao čak 68 utakmica za Portland Trejlblejzerse.

Pre njega su na NBA draftu birani Francuz Žan Klod Lefevr, Finac Kari Limo, Italijan Dino Menegin, Hrvat Krešimir Ćosić, još jedan Finac Kalevi Sarkalati i Rus Aleksandar Belov, ali niko od njih nije odigrao niti jedan meč za neki od NBA klubova.

Iako je Gudmundson prvi Evropljanin u SAD, velika vrata igračima sa Starog kontinenta otvorili su Vlade Divac i Dražen Petrović krajem 80-tih i početkom 90-tih godina prošlog veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve