Nova vest
Košarka

Subota, 10.03.2018.

18:50

ABA: Cedevita sa 14 trojki srušila oslabljeni Partizan u Zagrebu

Ekipa Partizana poražena je od Cedevite u Zagrebu u poslednjem, 22. kolu regionalne ABA lige – 85:75 (20:21, 18:18, 25:19, 22:17).

Izvor:

Autor:

ABA: Cedevita sa 14 trojki srušila oslabljeni Partizan u Zagrebu
ABA/Marin Sušiæ

Crno-beli su sezonu na Jadranu završili na petom mestu sa po jedanaest pobeda i poraza, dok Zagrepčani moraju da se nadaju pobedi FMP Železnika protiv Budućnosti u ponedeljak u gostima, kako bi ostali na drugoj poziciji i stekli prednost domaćeg terena u polufinalnom duelu, upravo sa Podgoričanima.

Ipak, mora se istaći da je Partizan bio značajno oslabljen pošto je nastupio bez kapitena i najboljeg igrača Novice Veličkovića i plejmejkera Najdžela Vilijams-Gosa, kao i Đoka Šalića.

Od ranije je poznato da drugi polufinalni par čine trostruki uzastopni šampion Crvena zvezda i četvrtoplasirani Mornar iz Bara.

Oba tima ušla su nešto lošije u duel, pa smo u nekoliko uvodnih minuta gladli smušenu igru na obe strane, sa velikim brojem promašeniih šuteva i izgubljenih lopti.

Cedevita je bila ta koja se prva konsolidovala i serijom stigla do nešto osetnije prednosti, ali su Beograđani odgovorili već do kraja prvog kvartala i stigli do preokreta, najavivši da ćemo gledati bolju igru na mahove na obe strane.

Ekipa Nenada Čanka daleko bolje je ušla u drugih deset minuta igre i predvođena raspoloženim Kvameom Vonom, koga su pratili Bonžda Si, odnosno Aleksandar Aranitović, uspela ekspresno da stigne do dvocifrenog vođstva. Sada domaćin odgovara svojom serijom za još brži povratak, a potom i preokret pred odlučujući period susreta.

Poput crno-belih, ni Cedevita nije mogla da sačuva prednost, ali ni da pronađe rešenje za Vona, dok se u međuvremenu probudio i Đorđe Gagić. Marko Pecarski najavio je dramu trojkom za 71:71, da bi naš predstavnik onda neobjašnjivo stao.

Međutim, domaćin je nastavio fenomenalno da šutira za tri poena (14/32), što se na kraju i ispostavilo ključnim za trijumf.

Pobednika je predvodio Danijel Markota sa 15 poena (3/3 za dva, 3/5 za tri), Roko Lenić Ukić (3/5 za tri) imao je poen manje, ali i osam asistencija, dok je Džanan Musa pored 14 poena zabeležio i dve ukradene lopte. Demetris Nikols dodao je 13 poena, Stipanović 10 i pet proigravanja.

Partizanu nije pomogao ni novi rekord Vona sa 20 poena (6/8 za dva, 1/4 za tri), uz četiri asistencije, ali i isto toliko izgubljenih lopti, dok ga je najbolje pratio Gagić sa 14 poena i sedam uhvaćenih lopti.

Dvocifren učinak imao je još Aranitović sa deset poena i šest asistencija, Mihailo Andrić zabeležio je osam, a Pecarski sedam.

Ekipu iz Humske sada čeka pauza od gotovo mesec i po dana, pošto Košarkaška liga Srbije počinje tek kada se okonča finalna serija regionalnog takmičenja, čiji je početak zakazan za deveti april.

IV četvrtina:

39' – Delovalo je da ćemo gledati dramu posle pogotka Pecarskog, ali Partizan nije mogao ništa protiv fenomenalnog procenta šuta Cedevite za tri poena. Upravo je na taj način domaćin na kraju i rešio meč u svoju korist, pošto je bilo evidentno da crno-beli nemaju snage za još jedan pokušaj i konačni preokret – 85:75.

36' – Usledio je kraći period nešto lošije igre na obe strane, sa nekoliko vezanih promašaja i prodatih lopti, ali to nije sprečilo Vona da nastavi da igra odličnu utakmicu, pošto je posle novog faula koji je iznudio stigao do novog rekord u dresu Partizana od 20 ubačenih poena. Markota je istovremeno nastavio da se ističe, da bi mlađani Pecarski trojkom doneo novo izjednačenje – 71:71.

33' – Sada je Cedevita uspela da iskoristi nalet i period bolje igre, novim pogocima Markote i Muse, kruniše najvećom prednošću na meču (+9), što zaustavljaju Gagić penalima, Mihailo Andrić trojkom i sa takođe dva pogođena slobodna bacanja, pa se u svega nekoliko napada neizvesnost vratila – 69:65.

III četvrtina:

30' – Tajm-aut trenera Partizana nije imao efekat popun onog njegovog kolege u finišu prvog poluvremena. Markota nastavlja neverovatnu seriju pogodaka van linije 6,75, i tako neutrališe prethodni pogodak Gagića, a Zagrepčani uspevaju preko linije za slobodna bacanja da zadrže vođstvo pred poslednjih deset minuta košarke – 63:58.

26' – Međutim, domaćin i ovoga puta ima odgovor – Nikols ostaje usamljen i lako pogađa za tri, Von odgovara dvojkom, ali onda Ukić, ponovo Nikols, odnosno Markota ubacuju nove tri trojke, za ukupno deset svog tima, pre nego što Vil Čeri, takođe šutem za tri, tera Čanka da reaguje posle nove brze promene situacije na parketu – 56:54.

23' – Partizan je dobro otvorio drugo poluvreme. Precizan je prvo bio Si, zatim je Von još jednom uspešno realizovao 2+1, da bi Strahinja Gavrilović doneo gostima +6, uz veoma dobru odbranu na šuterima Cedevite na drugoj strani – 40:46.

II četvrtina:

Poluvreme – I pored nekoliko dobrih rola, kako u napadu, tako i u odbrani, crno-beli nisu uspeli da povrate ritam, ali su ipak sa minimalnom prednošću otišli na poluvreme. Previše su se oslanjali na šut sa distance, delom jer se i Gagić mučio da realizuje zicere, što kažnjava Krušlin za novi preokret. Ipak, da Partizan na odmor ode sa vođstvom pobrinuo se Aranitović svojom drugom trojkom – 38:39.

16' – Nažalost, Jure Zdovc 'pogodio' je sa tajm-autom, a njegova ekipa odgovorila je mini-serijom preko Muse i Slavice, posle čega je sada Čanak bio prinuđen da reaguje jer je njegov tim veoma brzo ostao bez solidne prednosti za veoma kratko vreme. sada Si trojkom seče nalet domaćina, ali Musa nastavlja da igra sve bolje i drži neizvesnost na meču – 29:34.

13' – Beograđani su svoju seriju nastavili i na startu drugog perioda, a sada se razigrao Aleksandar Aranitović sa sedam poena za manje od minut i po, da bi trener domaćih prosto bio prinuđen da reaguje kada je Marko Čakarević bio precizan van linije 6,75, odvevši seriju svog tima na neverovatnih 21:3, odnosno donevši prvu dvocifrenu prednost za neki tim – 20:31.

I četvrtina:

10' – Međutim, Čankovi momci konsolidovali su se već do prvog većeg odmora. Von najpre trojkom seče nalet protivnika, nadovezuje se Pecarski, da bi Von, ovoga puta uz pomoć Bodže Sija, u poslednjem napadu prve četvrtine doneo potpuni preokret – 20:21.

6' – Narednih nekoliko minuta donelo nam je daleko bolju košarku, a Cedevita je bila ta koja se nešto bolje snašla posle sporijeg starta oba tima. Stipanović, Nikols i Markota inicirali su seriju domaćih za prvo osetnije vođstvo, dok crno-beli nisu uspevali ništa da pogode – 17:10.

3' – Uvodnih 180 sekundi susreta obeležio je veliki broj grešaka i loše organizovanih napada na obe strane terena, pa smo tako videli samo tri poena u ovom periodu igre. Kvame Von pogodio je uz faul, a potom i dodatno slobodno bacanje, dok je jedine poene za domaće, posle više od dva minuta, postigao Stipanović – 2:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve