Nova vest
Košarka

Petak, 09.03.2018.

21:00

Pet poena za četvrtinu – katastrofa Zvezde protiv Pešićeve Barse

Ekipa Crvene zvezde doživela je najubedljiviji poraz u ovogodišnjem izadnju Evrolige na gostovanju Barseloni – 88:54 (17:12, 28:12, 17:25, 26:5).

Izvor:

Autor:

Pet poena za četvrtinu – katastrofa Zvezde protiv Pešićeve Barse
StarSport

Srpski i regionalni šampion odigrao je veoma loš meč u oba smera, a pogotovo u fazi napada pošto je pogodio 14 od 35 šuteva za dva, odnosno svega šest od 25 pokušaja za tri poena.

Međutim, nije delovalo da će se duel u Kataloniji ovako odvijati jer je naš tim solidno ušao u meč, uspeo da se održi posle prvog naleta domaćina i ode na prvi veći odmor sa pet poena zaostatka.

Ali onda je veliki broj promašaja, uz sve više izgubljenih lopti, sve više počeo da uzima maha, a da situacija bude još gora pobrinuli su se šuteri Barselone, pre svih Peteri Koponen i Pau Ribas pogocima za tri poena, ali i Ante Tomić slomivši tablu zakucavanjem, pa je tim Svetislava Pešića na poluvreme otišao sa velikim 21 poenom prednosti.

Ni početak nastavka nije nam doneo ništa novo, Zvezda je i dalje brzopleto birala rešenja u napadu, odbrana je bila problematična u svakom pogledu, ali su gosti nekako uspeli da iniciraju seriju i u poslednjih dva minuta prepolove sve veću prednost rivala, koji je u jednom trenutku imao i 26 poena prednosti.

Ipak, sve dobro što su uradili u finišu trećeg kvartala palo je u vodu u poslednjem. Više od tri minuta nisu postigli niti jedan poen, Barselona je u međuvremenu ponovo pronašla ritam, nastavivši da pogađa iz svih pozicija, a najviše van linije 6,75, kada je i stovrila razliku veću od 30 poena, i potom je uspešno sačuvala do samog kraja.

Ekipa sa Malog Kalemegdana završila je poslednjih deset minuta košarke sa samo pet ubačenih poena, a malo je nedostajalo i da izjednači negativni rekord Evrolige u tom segmentu, ali je Dilan Enis slobodnim bacanjem i zakucavanjem povećao konačnu brojku na pet.

Zvezda je petnaestim porazom u 25. kolu gotovo i teoretski ostala bez šanse da se nekim čudom nađe među osam putnika za narednu fazu, dok je Barselona pretposlednja posle osmog trijumfa.

Pobednika je predvodio Pau Ribas sa 18 poena (4/5 za tri), šest asistencija i po dve ukrade i uhvaćene lopte. Odlični su bili i Peteri Koponen (4/6 za tri) i Ante Tomić sa po 16 poena, a hrvatski centar imao je i šest skokova i četiri proigravanja.

Dvocifen učinak imao je još Tomas Artel sa 13 poena, uz pet asistencija.

U redovima gostiju samo je Tejlor Ročesti bio na kakvom-takvom nivou sa 13 poena (2/5 za dva, 3/5 za tri), četiri skoka i tri asistencije. Ognjen Dobrić ubacio je 10 poena i uhvatio četiri lopte, Džejms Feldin i Alen Omić imali su po osam, a Stefan Janković šest poena.

IV četvrtina:

Kraj – Mučenje crveno-belih pretvorilo se u pravi horor u samom finišu susreta, pošto su na tri minuta do kraja i dalje bili na onom samo jednom pogođenom penalu Dobrića. S druge strane, Barselona je nastavila da bude nemilosrdna, da bi posle poena Vezenkova, Ertela, u dva navrata, stigla do nove najveće prednosti – 82:52.

Iako je imala više od 30 poena prednosti, Pešićeva ekipa igrala je presing preko celog terena kao da je utakmica u egalu, dok je Zvezda umalo izjednačila negativni rekord Evrolige po broju poena u jednoj četvrtini, ali je to sprečio Enis – 88:54.

36' – Prve poen za crveno-bele u poslednjem kvartalu postiže Dobrić sa linije penala, ali onda Ribas beleži četvrtu trojku iz isto toliko šuteva, da bi pitanje pobednika i definitivno bilo rešeno posle dva ofanzivna skoka Tomića i pogodaka ponovo Ribasa, odnosno upravo Tomića posle faula Dobrića. Koliko je Zvezda bila loša večeras možda najbolje oslikava i dodavanje Davidovca pravo u ruke Ertela za lagano polaganje Francuza – 75:50.

33' – Nije Alimpijevićeva ekipa još jednom uspela da nagradi sebe za period bolje igre, pošto je na startu poslednjih deset minuta košarke ponovo upala u loš ritam. Ni Barselona se nije proslavila u prvih 180 sekundi, ali je ipak dvojkom Oriole i četvrtom trojkom Koponena i šest pokušaja izazvala reakciju trenera gostiju– 67:49.

III četvrtina:

30' – Posle pogotka Ribasa za tri poena, delovalo je da će Barselona ponovo imati odgovor za povratak na prednost veću od 20 poena, ali je onda naš tim napokon zaigrao onako kako to inače i čini. Značajno je pojačao agresivnost u odbrani, dok je na drugoj strani parketa brzim protokom lopte dolazio do lakih poena i u poslednju deonicu ušao sa gotovo prepolovljenim zaostatkom
62:49.

26' – Tek sredinom treće deonice naš predstavnik počeo je da se budi. Davidovac i Dobrić pogađaju za dva, a Pero Antić sva tri slobodna bacanja za seriju od 7:0. Sada je Barsa upali u krizu,

Davidovac je pogodio jedan od dva penala, pre nego što je Oriola napravio nesporski faul prilikom borbe za skok na Antiću. I Makedonac pogađa jedno bacanje, onda Davidovac hvata loptu u napadu, ali ponovo realizuje samo jedan penal – 54:37.

23' – Ni početak drugog dela igre nije doneo boljitak za Zvezdu. I dalje su igrači tima sa Malog Kalemegdana previše grešili i birali veoma loše opacije prilikom napada, a Moerman, Koponen i Tomić kreirali su novu mini seriju za domaće, za novu najveću prednost i sve veći zaostatak gostiju. Zanimljivo je da je Omić, na startu nastavka, bio prvi igrač Zvezde koji se našao na liniji za slobodna bacanja – 51:26.

II četvrtina:

Poluvreme – Nažalost, nije sprski i regionalni šampion uspeo da nastavi svoju seriju, Feldin i Antić šutnuli su dve nepotrebne trojke, a Tomić i Ribas (trojka) vratili dvocifrenu prednost na stranu domaćina, pre nego što je hrvatski centar zakucavanjem, posle divnog dodavanja Ribasa iza leđa, polomio tablu i izbazvao prekid od pet minuta, pošto je tehničko osoblje veoma brzo reagovalo i donelo novi koš.

Neplanirana pauza ostavila je traga na oba tima, što na ulasku u poslednji minut prekida Koponen novom trojkom, a Ribas i Moerman polaganjem i guraju Zvezdu u ogroman problem pred drugo poluvreme – 45:24.

16' – Iako je Dobrić posle minuta odmora upisao svoj prvi pogodak za tri, a ukupno peti poen, crveno-beli nisu uspeli da spreče Huan Karlosa Navara da na drugoj strani učini isto. Delovalo je da sledi novi nalet španskog predstavnika, posle još jednog laganog koša Tomića, ali onda Ročesti vezuje pet poena i tera Pešića da reaguje – 31:24.

13' – Drugu četvrtinu otvorili su Omić i Koponen pogocima za dva, ali je onda Janković napravio dva faula, po jedan na obe strane terena, što Pjer Oriola i finski šuter (trojka) pretvaraju u novu najveću prednost Barselone. Pored loših rešenja u napadu, kao glavni problem isticale su se i izgubljene lopte (šest), pa je Dušan Alimpijević morao da reaguje tajm-autom – 26:16.

I četvrtina:

10' – Na sreću našeg tima, uz nekoliko dobrih rola u defanzivi, ni Pešićeva ekipa se nije proslavila, da bi, posle promašenog ulaza od strane Feldina, Alen Omić prekinuo mučenje svog tima, koji je pogodio svega dva od jedanaest šuteva za dva poena, uključujući i novi promašeni zicer, ovoga puta Dilana Enisa.

Iako su posle ulaza Stefana Jankovića, odnosno nove dobre obrane, Beograđani imali priliku i da izjednačenje, Enis gubi loptu i potom pravi nesportski faul, pa 'Blaugrana' na prvi veći odmor odlazi sa pet poena viška – 17:12.

6' – Crveno-beli su brzopleto rešili dva napada, što na drugoj strani kažnjavaju Ante Tomić i Viktor Klaver laganim poenima iz reketa, ali onda Ročesti upisuje pogodak van linije 6,75 i tako nastavlja izjednačen start meča. Problem za Zvezdu bila je činjenica da je domaćin tek na pola uvodne deonice napravio prvi faul, ali je daleko bio veći onaj koji se ticao problema u fazi napada, odnosno mini serije rivala za prvu osetniju prednost – 13:8.

3' – Barselona nije iskoristila prva dva napada, dok je Džejms Feldin na drugoj strani odmah pogodio trojku. Isto je pokušao da učini Tejlor Ročesti posle nove dobre odbrane svog tima, ali nije uspeo, da bi Pau Ribas doneo prve poene svom timu, a ujedno i izjednačenje. Nastavilo se u brzom ritmu, a svoj obračun na startu nastavili su Feldin i Ribas – ubacivši po pet poena – 5:5.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

381 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve