Nova vest
Košarka

Nedelja, 25.02.2018.

17:51

FIBA za basketaše spremila 1.5 miliona dolara

Svetska košarkaška asocijacija (FIBA) duplirala je nagradni fond na svetskom turu za košarkaške turnire u basketu 3X3.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

FIBA za basketaše spremila 1.5 miliona dolara
Foto: Youtube screenshot / FIBA 3x3

Ovo je prvi put da nagradni fond za turnire basketaša premašuje milion dolara, što je, kako kažu u FIBA podstrek da se basketaši posvete samo igri.

Povećanje će značiti i Srbima jer u četiri od osam najboljih timova igraju srpski igrači.

"Ovo je posebno dostignuće za nas. Hoćemo da sadašnjim i budućim zvezdama damo novac kako bi se posvetili igri i doveli je na još spektakularniji nivo", rekao je Aleks Sančes, direktor FIBA zadužen za 3X3 za zvanični sajt asocijacije.

Ove godine će biti i deset turnira naspram prošlogodišnjih osam, a povećava se i broj timova koji konkurišu za nagrade. Do prošle godine dve ekipe su dobijale novčane nagrade.

Sada prvoplasirani na Mastersima dobijaju po 30 hiljada dolara (uz učešće na finalnom turniru u Pekingu). Drugoplasirani će dobijati 20, treći 12, a četvrti po osam hiljada dolara.

Pobednici finalnog turnira dobiće i ove godine 40 hiljada dolara, drugi 30, treći 18 i četvrti 12 hiljada dolara.

Još jedna promena je i što će na kraju godine biti nagrađeno osam, umesto šest najbolje rangiranih timova sa 3X3 liste.

FIBA je pored spomenutih milion dolara, spremila još pola miliona za čelendžere na profi turu pa će ukupan nagradni fond za basket 3X3 biti 1.5 miliona dolara.

U odnosu na neke druge sportove je možda neznatna suma, ali skok u odnosu na ono što su igrači dobijali do sada. Tur u basketu počinje krajem jula, a završava se krajem oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve