Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 19.02.2018.

12:18

Majstori za košarku – Srbi pokorili Evropu

Proteklog vikenda po ko zna koji put je dokazano da su Srbi majstori za košarku.

Izvor: AK

Autor: AK

Majstori za košarku – Srbi pokorili Evropu
Foto: EPA/Rainer Jensen, Abir Sultan, Enric Fontcuberta

Ovaj put nisu igrači potvrdili tezu da je Srbija zemlja košarke, već treneri.

Naši stručnjaci su osvajali Kup takmičenja širom Evrope, od Španije do Rusije.

Nedelju dana nakon što je preuzeo posrnulu Barselonu, Svetislav Pešić je podigao trofej Kupa kralja. I to na kakav način – pobedom nad najvećim rivalom Real Madridom 92:90.

"Sve se promenilo u jednoj nedelji. Novi trener je doneo red", odao je zasluge Pešiću igrač Adam Hanga.

Aleksandar Đorđević krunisao je sjajan rad u Bajernu osvajanjem prvog kupa za minhenski klub posle čak 50 godina. Bajern je u finalu nadigrao velikog rivala berlinsku Albu 80:75. To je drugi Đorđevićev trenerski trofej, prvi je takođe bio Kup, Grčke sa PAO 2016.

Saša Obradović je napravio malu "kaznenu ekspediciju" u Krasnodaru, protekle zime Lokomotiva Kubanj je imala seriju od čak 26 pobeda. Ona je prekinuta pre dve nedelje, ali je forma krunisana Kupom Rusije. Iako pravo nastupa imaju samo ruski igrači, "Lokosi" su opet bili najbolji, a u finalu je pao Nižnji Novgorod sa dominantnih 85:64.

Veliko iznenađenje se dogodilo u Grčkoj, trofej Kupa nisu podigli ni Panatinaikos ni Olimpijakos. Slavio je treći atinski klub AEK, predvođen Draganom Šakotom. Žuto-crni su srušili oba grčka velikana, prvo PAO, a potom i Olimpijakos 88:83u finalu. Doneo je AEK-u prvi trofej od 2002.

Naši treneri osvojili su trofeje i u dve susedne zemlje. Dragan Aleksić je predvodio Solnok do Kupa Mađarske ubedljivom pobedom nad Sombateljijem u finalu 82:67. S druge strane, Kup Makedonije osvojio je MZT Željka Lukajića trijumfom nad najvećim rivalom Rabotničkim 76:67.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve