Nova vest
Košarka

Nedelja, 18.02.2018.

20:30

Partizan je pobednik Kupa Koraća!

Košarkaši Partizana pobednici su Triglav osiguranje Kupa Radivoja Koraća, jer su u finalu pobedili Crvenu zvezdu 81:75 (25:9, 24:22, 16:24, 16:20).

Izvor: B92

Autor:B92

Partizan je pobednik Kupa Koraća!
Foto: Starsport

Crveno-beli su doputovali u Niš kao favorit, ali u finalu u nisu opravdali taj status, jer je Partizan vodio tokom cele utakmice.

U pojedinim trenucima crno-beli su imali prednost i od 20 poena, uspevali su da prave serije od 10:0 ili 7:0, izdržali su nalet Crvene zvezde kada je prišla na tri poena i zasluženo na kraju osvojili trofej.

Vilijams-Gos je vodio Partizan do pehara sa 23 poena i sedam asistencija, a izuzetno važne uloge odigrali su kapiten Veličković, Gagić, kao i Marinković.

U redovima Crvene zvezde efikasniji od ostalih bili su Dangubić i Bjelica sa 14 poena, dok je Dilan imao 10 upisanih poena.

Branilac trofeja od početka turnira nije izgledao ubedljivo, mučio se protiv Borca u četvrtfinali, ali partija koju su prikazali u prvom poluvremenu finalnom meča spada u rubriku "Verovali ili ne". Partizan je prvu četvrtinu dobio sa 25:9 i kasnije je održavao tu prednost sa povremenim padovima ili usponima crveno-belih.

Crvena zvezda je utakmicu otvorila zakucavanjem Dangubića, ali se na naredni koš iz igre čekalo izuzetno dugo. U prvom poluvremenu finalne utakmice crveno-beli nisu ličili na sebe, delovali su konfuzno, šut je bio katastrofalan, a trener Alimpijević je čestim izmenama pokušavao da pronađe dobitnu petorku. Partizan je, s druge strane, zasipao koš rivala sa svih pozicija, Novica Veličković je imao tri trojke iz četiri pokušaja, a pogađali su još i Aranitović, Von, a važne poene na početku meča imao je i Gagić.

Crvena zvezda u prvom delu igre nije imala igrača koji će da povuče ekipu, Ročesti je upisao samo dva poena, Antić 4, Lesor 0, a što je najšokantnije on nije imao nijedan šut za 14 minuta provedenih na terenu. Dilan, Bjelica i Dangubić povremenim trzajima pokušavali su da umanje prednost Partizana. Zvezdini brojevi bili su katastrofalni, a šut iz igre gotovo da nije postojao.

U nastavku meča očekivalo se da Crvena zvezda uhvati priključak, jer nije bilo realno da celu utakmicu odigra na nivou ispod proseka. Uspela je da popravi šut, približila se Partizanu, opasno mu pretila, ali nije imala snage za završni udarac. U poslednjih 30 sekundi moglo je da bude i vatre, ali je Ročesti promašio šut za tri poena, Si je uhvatio loptu i slavlje crno-belih je moglo da počne.

Bila je ovo treća utakmica beogradskih klubova ove sezone. U prethodna dva duela, u okviru ABA lige, Zvezda je slavila dve pobede – prvi meč dobila je sa 100:84, a drugi sa 86:74.

IV ČETVRTINA

KRAJ, PARTIZAN JE POBEDNIK KUPA RADIVOJA KORAĆA!

10' Ročesti je pogodio dva slobodna bacanja, Zvezda nikad bliža Partizanu, samo - 3. Ali Gagić je pogodio za novu prednost Partizana od pet poena.

9' Dva slobodna bacanja pogodio je Dangubić - 71:75.

6' Korak po korak Crvena zvezda se približavala, "topila" prednost crno-belih i finale ulazi u završnicu kakva se i očekuje kada igraju ova dva tima. Gos sa dva poena održava prednost, crveno-beli su promašili šut za tri poena, a posle koša Gagića, Alimpijević je tražio tajm-aut - 66:73.

4' Janković zakucavanjem završava akciju Crvene zvezde, a trener Čanak je primoran da traži tajm-aut za svoje igrače, jer je rival prišao na samo pet poena - 62:67.

3' Marinković 4-8 slobodna bacanja, međutim, Partizan uspeva da se vrati na +10.

2' Dilan Enis sa dva poena unosi dodatnu neizvesnost u utakmicu, a Marinković s druge strane koristi samo jedno slobodno bacanje - 57:66.

1' Andrić je završio finale zbog pet prekršaja.

III ČETVRTINA

10' Uspeo je Partizan da odbije napade Crvene zvezde i da održi opipljiviju prednost pred poslednju četvrtinu. Razigrali su se u jednom trenutku crveno-beli, prišli na korak, ali nisu iskoristili slab početak poluvremena igrača Partizana - 55:65.

8' Andrić je pogodio trojku, a šut je odmah vratio Dangubić - 50:62.

7' Dve dobre odbrane Veličkovića i ponovo siguran Vilijams-Gos i crno-beli opet imaju dvocifrenu prednost - 47:59.

6' Veličković sa dva poena održava prednost, Gos sigurno izvodi slobodba bacanja i Partizan se varaća na +9.

5' Bjelica trojka! Vraća se Crvena zvezda, razlika je ponovo jednocifrena - 44:52.

3' Osim što pogađa, Dangubić i razigrava, Bjelica je konačno posle njegove asistencije pogodio i iz igre, ali ono što je važnije za Crvenu zvezdu jeste činjenica da je prišla na - 12.

2' Dangubić je na početku drugog poluvremena pogodio trojku, uzvratio je Gagić sa dva pogođena slobodna bacanja, da bi i Bjelica imao priliku za slobodna bacanja, ali je iskoristio samo jedno - 35-51.

II ČETVRTINA

10' Partizan se ove sezone naprimao koševa, ali se u ovoj utakmici uspešno branio i imao samo tri izgubljene lopte. U napadu je pogađao šta je poželeo i za poluvreme postigao gotovo 50 ponena - 31:49.

8' Zvezda pravi nestvarne greške, kao što je vraćanje lopte Enisa preko pola terena. Partizan održava prednost, ali bi mogao da uđe u problem sa ličnim greškama, jer posle dve četvrtine po tri imaju: Gagić, Si, Šalić i Andrić - 29:48.

6' Veličković šutem iza linije za tri poena nije dozvolio rivalu da se približi. Ne samo da crno-beli pogađaju gotovo sve što požele, već s druge strane crveno-beli teško izlaze na kraj i sa zicerima. Alimpijević "meša karte", traži dobitnu petorku, ali nikako ne uspeva da razigra ekipu - 25:44.

4' Budi se Crvena zvezda, Dangubić je vraća u igru i rezultat je smanjen na "pristojnih" -13 (20:33).

3' Crvena zvezda ne liči na sebe, dok Partizan s druge strane strpljivo gradi igru i kažnjava sve promašaje - 31:11. Neverovatno je da crveno-beli ima samo jedan koš iz igre i to je bilo ono zakucavanje Dangubića s početka meča.

1' Partizan je u prvoj četvrtini imao odličan učinak za tri poena (4-4), dok je Crvena zvezda podbacila gotovo u svim segmentima, šut za dva poena je ima 12%, a za tri 0, jer iz četiri pokušaja nije imala pogodak - 11:29.

I ČETVRTINA

10' Prednost Partizana raste u svakom napadu. Aranitović, pa Von pogađaju trojke - 9:25

7' Izuzetno loš procenat šuta Crvene zvezde iz igre, Alimpijević čestim izmenama pokkušava da razmrda ekipu, ali Partizan pravi seriju 10:0.

6' Veličković trojkom preko ruku Dilana Enisa povećava prednost i trener Crvene zvezde Alimpijević je prinuđen da zuzme predah za svoje igrače - 6:14.

5' Vilijam-Gos povećava prednost crno-belih na 6:11. Bila su to dva vezana koša Gosa.

4' Dangubić je utakmicu otvorio zakucavanjem, ali to nije uplašilo igrače Partizana koji su preko Gagića, koji je raspoložen na početku meča, uspeli da preokrenu rezultat u svoju ukorist 4:7.

* Partizan igra bez odsutnog Pecarskog, te povređenih Tomića i Čakarevića. Zvezda je bez Kešelja i Jovanovića.

* Crvena zvezda je apsolutni favorit na kladionicama. Crveno-beli ne znaju za poras u poslednjih pet susreta u svim takmčenjima (Evroliga, ABA liga i Kup Koraća), dok crno-beli imaju tri pobede i dva poraza u ABA ligi

* Pioniri Mege odbranili su trofej u Mini-kupu BeoBasket 2018, koji se u organizaciji Košarkaškog saveza Srbije održao u Nišu, jer su u finalu savladali Crvenu zvezdu sa 67:61 (23:19, 21:12, 6:12, 17:18).

* Postala je tradicija da tokom trajanja Triglav osiguranje Kupa Radivoja Koraća čelnici KSS posete Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu. Ni ove godine, Predrag Danilović, Dejan Tomašević, zajedno sa Natašom Kovačević, nisu propustili priliku da se druže sa štićenicima ovog centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

869 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d