Nova vest
Košarka

Subota, 10.02.2018.

20:45

Partizan "prosuo" +10 u Tivoliju, u produžetku ostao bez plej-ofa

Košarkaši Partizana izgubili su od Olimpije 89:87 posle produžetka u Ljubljani i dva kola pre kraja ostali bez šanse da se izbore za plej-of ABA lige.

Izvor: AK

Autor: AK

Partizan
Foto: ABA/Petrol Olimpija/Ales Fevzer

Crno-beli imaju dve pobede manje od četvrtoplasiranog Mornara, koji ako i izgubi u poslednja dva kola, a Partizan dobije oba meča, biće ispred srpskog velikana zbog boljeg međusobnog učinak.

Tim Nenada Čanka je kontrolisao meč u Tvoliju 35 minuta, u nekoliko navrata imao dvocifrenu prednost, ali su crno-beli svaki put dozvoljavali Olimpiji da se u roku od samo nekoliko napada vrati u egal.

Izgledalo je da će Partizan ipak slaviti u Ljubljani kada je Vilijams-Gos pogodio za 73:64, pet minuta pre kraja, međutim usledile su greške i promašaji crno-belih, dok je Špan sa druge strane pogodio dve trojke i poravnao na 75:75, minut i 45 sekundi pre kraja.

Crno-beli su nastavili sa promašajima, Morgan preokreće rezultat, Gos poravnava na 77:77, a u poslednjim sekundima Von i Betl ne uspevaju da reše meč.

Špan pogađa novu trojku za 80:77 na startu produžetka, ali Partizan opet ulazi u sjajan ritam i na krilima odbrane kontranapadima režira seriju 7:0 za novi preokret na 84:80.

Međutim, po ko zna koji put crno-beli u ključnim trencima igraju neracionalno u napadu, a Oliver ubacuje novu trojku i pokreće domaćina do novog preokreta na 88:84.

Veličković očajnički šutira ali i pogađa trojku na devet sekundi pre kraja, Špan pogađa samo jedno slobodno, ali Marinković promašuje poslednji šut za tri poena uz zvuk sirene.

Najefikasniji u Partizanu bio je Vilijams-Gos sa 23 poena uz sedam asistencija i četiri skoka, odličan je bio i Von sa 17 poena, sedam uhvaćenih lopti i pet proigravanja, Veličković je postigao 12 uz osam skokova, a po 11 su postigli Marinković i Gagić.

Olimpiju je predvodio Hrovat sa 22 poena, 16 je postigao Špan, a obojica su postigla po pet trojki. Dvocifren učinak imali su još Oliver sa 13 poena uz osam skokova i šest asistencija, te Begić sa 11 poena.

Tok meča:

Odličan početak Partizana, dva koša Veličkovića u nizu, pa trojka Marinkovića za 8:3 u Tivoliju. Međutim, Hrovat sa dve trojke u nizu vraća domaćina u egal (9:10).

Crno-beli opet preuzimaju kontrolu i serijom Vilijams-Gosa od pet poena stižu do maksimalnih +8, ali novu trojku pogađa Hrovat i opet vraća domaćina u meč (17:14), tri minuta pre kraja prvog perioda.

Ipak, Partizan ne dozvoljava Olimpiji da preuzme kontrolu, Vilijams-Gos opet postiže pet poena u nizu, pogađa drugu trojku za 23:18 posle prvog kvartala.

Gagić otvara drugi period za novih +7 Partizana, Kastrati reaguje prvim košem na meču, ali Von i Bondža Si sa penala održavaju prednost crno-belih (29:21).

Usledila je sjajna kombinacija Gosa i Sija koji zakucavanjem povećava na 31:23, ali Hrovat sa pet poena u nizu, četvrtom trojkom održava domaćina u životu (33:26) sredinom druge četvrtine.

Posle tajm-auta Čanka, Von vraća na +7, ali je Partizan i dalje imao problema u napadu, što Olimpija koristi i koševima Betla i Begića stiže na samo tri poena minusa (35:32).

Vilijams-Gos vraća na +5, da bi u samoj završnici Veličković i Amerikanac promašivali šuteve za tri, a domaćin pogađao slobodna bacanja i vratio se u potpuni egal. Partizan je poluvreme završio sa 37:36.

Prvi put na meču Olimpija stiže do vođstva zakucavanjem Morgana (38:37), Horvat održava to vođstvo, ali Marinković, Von i Gos trokama prave novi preokret i vraćaju Partizan u standardan plus (52:44).

Ljubljančani su ušli u brutalnu seriju promašaja, što crno-beli maksimalno koriste i prvi put probijaju granicu od dvocifrene prednosti, ali Bubnić okončava agoniju domaćina na šta se odmah nadovezuju Badžim i Begić i Olimpija smanjuje na 54:50 tri i po minuta pre kraja trećeg perioda.

Crno-beli sjajno reaguju nakon tajm-auta Čanka, Von ulazi u seriju i odvodi Partizan na 58:50, a nakon koša Begića, Marinković je bio siguran sa linije za slobodna bacanja.

Usledio je promašaj Bubnića za tri poena i odmah novi faul Olimpije, ali ni Von nije pogrešio sa "penala" za novih +10 (62:52), pred poslednji kvartal.

Ni ovaj put Partizan ne uspeva da prelomi meč, domaćin ulazi furiozno u poslednji kvartal, nakon koša Olivera, Špan pogađa trojku, s druge strane dva puta greši Veličković, a Aranitović i Gos promašuju, da bi sve zaokružio Begić zakucavanjem za samo -3 u korist crno-belih (62:59).

Ipak, Čanak opet oporavlja svoj tim tajm-autom, proradila je kombinacija Gos-Si koja donosi dva koša u nizu za 65:59, a nakon što Oliver blokadom i poenima sa penala najavljuje novi povratak Olimpije, Aranitović, Gagić i Gos odvode Partizan na +9 (73:64), pet minuta pre kraja meča.

Međutim, prerano su crno-beli počeli da slave pobedu, Špan trojkom vraća samopouzdanje domaćinu, usledili su promašaji Vona i greška Sija, dok s druge strane poentiraju Morgan i Betl pa smanjuju na 75:70.

Ni Gos ne uspeva da vrati Partizan u igru, a Špan pogađa novu trojku za potpuno poravnanje 75:75. Usledio je novi promašaj pleja crno-belih, a s druge strane Morgan poentira za preokret rezultat.

Gos uzvraća za 77:77, a bi u poslednjim sekundima šuteve za pobedu promašili Von i Betl, pa je meč ušao u produžetak.

Špan novom trojkom donosi vođstvo Olimpiji na startu dodatnog perioda, ali Veličković prvim poenima posle prvog poluvremena i koševima sa "penala" opet poravnava rezultat (80:80).

Usledila je odlična odbrana Aranitovića koji u kontri kombinije sa Gosom koji polaže za preokret, a ubrzo crno-beli još jednom kradu loptu rivalu za novi kontranapad koji završava Marinković za 84:80, dva minuta pre kraja produžetka.

Posle tajm-auta domaćina Oliver pogađa važnu trojku za Olimpiju, Gos ne uspeva da uzvrati i domaćin dobija napad za preokret uoči poslednjeg minuta.

Morgan dobija faul i pogađa samo jedno slobodno bacanje, ali Partizan loše odigrava naredni napad, koji novim promašajem za tri završava Marinković.

Betl to kažnjva sjajnim prodorom i polaganjem za 86:84, na 27 sekundi pre kraja. Čanak je zvao tajm-aut, Vilijams-Gos je dobio šansu da izbori novi produžetak, ali je loše odigrao i promašio.

Loptu ispred Vona hvata Oliver koji dobija faul i pogađa oba slobodna bacanja, ali Veličković pogađa trojku na devet sekundi pre kraja za 88:87.

Von brzo faulira Špana koji pogađa samo jedno slobodno, Partizan je imao pet sekundi za pobedu, ali Marinković pogađa trojku uz zvuk sirene, pa crno-beli gube 89:87 i ostaje bez plej-ofa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

367 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve