Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 05.02.2018.

17:45

Zvezda "stotkom" u Železniku do čela ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde ubedljivo su savladali FMP 100:77 u Železniku i preuzeli prvu poziciju ABA lige, tri kola pre kraja regularnog dela šampionata.

Izvor: AK

Autor: AK

Zvezda
Foto: StarSport

Crveno-beli su od početka diktirali ritam meča koji su otvorili sa 12:0, ali povremena ležernost u odbrani omogućila je domaćinu da 25 minuta bude u igri za rezultat.

To je razbesnelo trenera Dušana Alimpijevića koji je sredinom trećeg perioda nekoliko puta žestoko "podviknuo" svojim igračima u polupraznoj hali u Železniku, što je urodilo plodom.

Gosti su "stegli" odbranu, a iz toga je poraslo i samopouzdanje u napadu, pre svega u spoljnem šutu, pa je usledio surov "rafal" Ročestija, Feldina, Enisa i Dobrića za osam trojki i na kraju laganu pobedu Zvezde u predgrađu prestonice.

Zvezdu je predvodio Džejms Feldin sa 19 poena (7/8 iz igre, 3/4 trojke), a odličan je bio i Alen Omić sa 12 (5/8) uz pet skokova i četiri asistencije. Tuzlak je "nosio" igru Zvezde u prvom periodu kada su crveno-beli diktirali ritam meča kroz reket.

Po 11 poena dodali su Milko Bjelice (većinu u prvom poluvremenu) i Ognjen Dobrić (sve u drugom) koji je nastavio svoj trojkaški spektakl sa još tri pogotka sa distance.

Dvocifren učinak imao je još Dilan Enis, uz četiri asistencije i tri skoka. Solidan doprinos dali su takođe i Dejan Davidovac sa devet, te sa po osam poena Stefan Janković i Tejlor Ročesti, koji je imao i osam asistencija.

FMP je predvodio Filip Čović sa 19 poena, uz po pet asistencija i izgubljenih lopti, a i on je sjajno šutirao za tri poena (5/6). Pratili su ga Apić sa 11, te Nenadić i Odžo sa po deset poena.

Zvezda je novi lider regionalnog takmičenja sa učinkom 16-3, a u poslednja tri kola igraće protiv Zadra (d), Igokee (g) i Cibone (d). FMP je i definitivno ostao bez šansi za plej-of, šesti je sa 9-10, ali može do pete pozicije (moguće da će voditi u Evrokup) u mečevima sa Megom (g), Olimpijom (d) i Budućnošću (g).

Tok meča:

Zvezda odlično otvara meč, jakom odbranom je sprečila domaćina da postigne koš u prva četiri i po minuta, dok su s druge strane Bjelica, Ročesti i Omić pogađali za 9:0, a onda Davidovac ubacio trojku za 12:0.

Konačno nakon tajm-auta se bude "panteri" i reaguju serijom 7:3, ali Zvezda preko Feldina i Ročestija održava dvocifrenu razliku (17:7).

Loša komunikaciju u odbrani FMP, previše prostora imaju visoki igrači Zvezde Janković i Omić koji povećavaju prednost gostiju na na 21:9 minut i po pre prve pauze.

Domaćin bar više nije imao toliko problema u završnici napada, a Nenadić pogađa drugu trojku za FMP i posle tri i po minuta prvi put smanjuje zaostata ispod dvocifrenog broja poena.

Međutim, Janković sa linije za slobodna bacanja vraća Zvezdu na +10 posle prvih deset minuta – 25:14.

Zvezdin talenat u dresu FMP Boriša Simanić se polako budi i postiže prve poene na meču, ali s druge strane Enis prati Jankovića i Zvezda odlazi na 29:16.

Omić polako podiže samopouzdanje i sve češće "nosi" napad Zvezde, dok s druge strane Simanić konačno iz četvrtog pokušaja pogađa trojku, ali Davidovac ne dozvoljava domaćinu da se dodatno primakne (34:22).

Odžo i Čović nastavljaju solidnu seriju FMP, ali "panteri" nisu imali rešenja za napad crveno-belih, posebno za visoke igrače, pa Bjelica održava distancu (38:36).

U samom finišu poluvremena domaćin konačno uspeva da probije čarobnu granicu od deset poena zaostatka, zahvaljujući sve razigranijem Odžu (prvi igrač sa dvocifrenim učinkom na meču) i trojki Čovića FMP pravi seriju 8:0 i smanjuje na samo četiri poena (39:35).

Lazić prekida ovu seriju sa linije za slobodna bacanja, a u poslednjim sekundama Feldin sjajno probija i polaže za 43:35 na poluvremenu za Zvezdu.

Crveno-beli poentiraju u prvom napadu u drugom poluvremenu, Ročesti beleži šestu asistenciju, a Omić postaje "dvocifren". Međutim, FMP je nastavio u dobrom ritmu s kraja drugog kvartala, Nenadić, Apić i Čović novom trojkom smanjuju na 47:42.

"Panteri" opet ne koriste pun potencijal svog momentuma, prave seriju grešaka, a Zvezda poenima Lesora i Ročestija sa penala, te trojkom Lazića opet "beži" na 12 poena razlike (54:42), pet minuta pre kraja trećeg perioda.

Zvezda, međutim, opet ne prelama meč u trenutku kada kontroliše ritam, što koristi sjajni Čović i sa dve trojke u nizu smanjuje na 54:48, zbog čega Alimpijević žustro psuje sa klupe.

To je razdrmalo crveno-bele koji "zatežu" odbranu, kreće serija grešaka domaćina, dok s druge strane Feldin postiže sedam poena u nizu, trojku ubacuje i Enis, pa Zvezda opet stiže do maksimalne prednosti 65:51, minut i po pre kraja kvartala.

Radovanović pokušava da vrati FMP u život, ali u poslednjim sekundima četvrtine Feldin pogađa trojku preko ruke svog čuvara za verovatno nedostižnih 69:53.

Poslednji kvartal kreće "revolveraškim" obračunom, s domaće strane zakucava Jeremić koga prati Apić, a za goste odgovara junak "večitog" derbija Dobrić, prvom trojkom na meču, a 13 iz poslednjih 16 pokušaja u ABA ligi, te Feldin novim košem uz dodatno slobodno za +20 (77:57).

Dobrić je preuzeo kontrolu meča i u roku od dva i po minuta postigao osam poena za maksimalnih 22 razlike (79:57), Simanić novom trojkom, te Nenadić vraćaju FMP ispod 20 poena zaostatka, ali samo na trenutak, Davidovac pogađa novu trojku (85:64).

Crveno-beli se za razliku od prvog poluvremena više ne zaustavljaju nakon stečene razlike, nastavljaju da igraju u visokom ritmu, pa koševima Jankovića, Jovanovića i Enisa dodatno uvećavaju razliku, na 92:66 pred poslednjih pet minuta meča.

Čović pokušava da vrati živost u domaći tim, sa nekoliko asistencija popravlja napadački arsenal FMP, ali novim košem Enisa i još jednom trojkom Dobrića Zvezda ne popušta svoj "stisak" (97:74).

Tek tada su igrači Zvezde malo "stali na loptu", ali meč završavaju sa trocifrenim brojem poena za konačnih 100:77.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

212 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve