Nova vest
Košarka

Petak, 05.01.2018.

19:00

Davidovac nokautirao Žalgiris u Pioniru!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Žalgiris 77:65, u 16. kolu Evrolige za drugi uzastopni trijumf crveno-belih.

Izvor: AK

Autor: AK

Davidovac nokautirao Žalgiris u Pioniru!
Foto: StarSport

Posle "rovovske" borbe pred više od 6.000 gledalaca u Pioniru, meč je prelomio sjajni Dejan Davidovac sa tri trojke i blokadom sredinom poslednjeg perioda za nedostižnih 60:50.

Crveno-beli su se mučili u šutu za dva poena, u jednom trenutku su imali tek nešto više od 15 odsto, ali su sigurnim izvođenjem penala i sjajnom odbranom pratili Litvance u stopu.

Poenima Ročestija i Bjelice stižu do devet poena prednosti početkom drugog poluvremena, u roku od nekoliko minuta su serijom grešaka ispustili to vođstvo, ali se u završnici raspucao Davidovac te uz sjajnu odbranu Zvezda stiže do bitne pobede u borbi za plej-of.

Najefikasniji u timu Zvezde bio je Tejlor Ročesti sa 16 poena uz deset asistencija te po četiri skoka i ukradene lopte, sjajni Davidovac je dodao 13, a Dilan Enis ubacio 12 poena.

Žalgiris je poražen posle pet uzastopnih pobeda, a najbolji pojedinac litvanskog velikana u Pioniru bio je Kevin Pengos sa 19 poena i sedam skokova.

Dvocifren učinak imao je još samo iskusni Paulius Jankunas sa deset, ali je on veći deo meč proveo na klupi jer je još u prvom poluvremenu stigao do tri faula.

Srpski reprezentativac Vasilije Micić je zakazao pred "delijama", promašio je svih šest šuteva iz igre, pa je meč završio sa samo dva poena uz tri skoka i dve asistencije.

Crveno-beli su loše šutirali (12/34 za dva, 10/29 tri), ali je "trojka" proradila u odlučujućim trenucima, Zvezda je pogodila pet puta u poslednjem kvartalu iza linije 6,75m. Osim toga, srpski šampion je imao čak 15 ukradenih lopti, te kontrolisao skok (36-29).

IV četvrtina:

10' Enis pogađa dva penala, Vajt uzvraća za dva, a u završnici slobodna bacanja je pogodio i Dangubić, dok je Milaknis bio polovičan za konačnih 77:65.

9' Novi faul gostiju, Pengos je zaustavio nepropisno Enisa koji pogađa prvo slobodno, drugo promašuje, ali Antić uzima loptu u napadu i stavlja tačku na meč – 73:62.

9' Dva faula Žalgirisa za osam sekundi, Davidovac pogađa oba penala, ali s druge strane Pengos pogađa za dva – 72:62.

9' Zaneli su se crveno-beli, opustili su se u odbrani, pa Ulanovas postiže koš samo osam sekundi kasnije – 70:60.

8' Trojka koja znači kraj?! Lazić pogađa iz levog "ćoška" i Zvezda odlazi na +12 – 70:58.

8' Antić sprečava brze poene Litvanaca, Zvezda još nije u bonusu, Žalgiris mora da potroši još sekundi, a uprkos problemima Jankunas opet nastavlja da održava goste u životu – 67:58.

8' Rotira Alijpijević centre, a nakon dugog napada Ročesti sjajno proigrava Bjelicu koji zakucava – 67:56.

7' Dobra odbrana Zvezde, sve preuzimaju crveno-beli, ali Jankunas je fenomenalan, na čisto iskustvo i malo snage opet polaže loptu u koš – 65:56.

7' Pengos pokušava da vrati Litvance u život, ali odbrana ne prati napad Litvanaca, Bjelica poentira u reketu za nastavak niza domaćina – 65:54.

6' Davidovac igra partiju života, blokada, pa nova trojka mladog krila za novu najveću prednsot Zvezde – 63:52.

5' Žalgiris prekida nalet Zvezde poenima Jankunasa sa penala – 60:52.

4' Crveno-beli su u "zoni" što bi rekli Amerikanci, nova trojka Davidovca i prva dvocifrena prednost na meču – 60:50.

4' Tajm-aut Šarasa, ali nova fantastična odbrana Zvezde, Antić zaustavlja Pengosa koji pokušava da mu skine šorts u padu pa dobija nesportsku, Makedonac pogađa penal – 57:50.

3' Sjajna odbrana crveno-belih, Žalgiris gubi loptu, a Davidovac pogađa novu trojku, preko ruke rivala za novu "eksploziju" Pionira – 56:50.

3' Bjelica dobija faul, Antić promašuje za dva, Bjelica uzima loptu u napadu, a borbenost nagrađuje Ročesti trojkom – 53:50.

2' Pengos ne uspeva da "veže" dve trojke, ali s druge strane Ročesti i Dangubić nastavljaju agoniju Zvezde za tri poena (5/22), dok Jankunas koristi iskustvo i lagano polaže u koš – 50:50.

1' Seriju Žalgirisa od 9:0 zaustavlja Dangubić, pogađa prvi put posle šest promašaja – 50:48.

1' Nije mogao gori početak odlučujuće četvrtine, Pengos pogađa trojku za izjednačenje – 48:48.

III četvrtina:

10' Crveno-beli nastavljaju da greše u finišu trećeg kvartala, a s druge strane Vajt pogađa dva penala i smanjuje pred poslednji period – 48:45.

9' Micić promašuje novi pokušaj za tri poena, ali dva loša napada crveno-belih, a s druge strane Tupan trojkom utišava "delije" – 48:42.

8' Dva izuzetna poteza Zvezdinih stranaca, prvo Enis pogađa sa distance, na žalost, nagazio je liniju za tri poena, a potom Lesor zakucava posle ukradene lopte za najveću prednost – 48:39.

7' Odličan potez Micića koji sa penala postiže prve poene na meču – 44:39.

7' Sjajna akcija Jankovića koji zakucavanjem budi Pionir – 44:37.

7' Novi promašaj Micića, ovaj put prvi za tri poena, ali Bjelica pravi faul nad Ulanovasom – 42:37.

6' Posle dva minuta pauze Lesor pogađa iz igre za Zvezdu, postiže svoje prve poene na meču – 42:35.

6' Zvezdini igrači nastavljaju da se "ispucavanju" za tri poena, promašuju Ročesti i Felfin, a potom Davidovac pravi dobar faul, sprečava lagane poene Kavaliauskasa, koji ne koristi ni penale.

5' Dva faula crno-beliih u istom napadu, prvo Lazić pa Lesor, koji šalje Pengosa na liniju slobodnih bacanja, on pogađa oba – 40:35.

5' Treći promašaj Micića, i dalje je bez poena u Pioniru. S druge strane ne pogađa Lazić, a niz nastavlja Milaknis, ali hvata loptu u reketu Zvezde.

4' Dva promašaja Bjelice u nizu za tri poena u roku od dve sekunde, Pengos greši s druge strane, a Antić sjajnim "fejdavejom" održava prednost Zvezde – 40:33.

3' Tajm-aut Jasikevičusa, odmah promašaj Pengosa, ali greši Ročesti, da bi nakon dva i po minuta Kavaliauskas postigao prvi koš za Žalgiris u drugom poluvremenu – 38:33.

2' Pionir je "eksplodirao", Antić krade loptu Dejvisu, a Ročesti pogađa treću trojku iz četvrtog pokušaja (13p) – 38:31.

2' Konačno koš Zvezde iz igre, Bjelica koristi zicer na proigravanje Ročestija – 35:31.

1' Crveno-beli nastavljaju seriju promašaja (ispod 20%), Bjelica i Antić nisu uspeli da pogode, ali s druge strane istom "merom" odgovara Vajt u dva navrata.

II četvrtina:

10' Ekipe su se ispromašivale u poslednja tri minuta, Janković je pokušao dva puta, a Fedin i Enis po jednom da pogode trojku, međutim, nisu ubacili nijednu – 33:31.

8' Usledila je serija faulova Žalgirisovih Amerikanaca što Antić i Bjelica pretvaraju u 30:28 za Zvezdu, nakon čega trojke pogađaju Milaknis i Ročesti – 33:31.

7' Feldin promašuje i treći pokušaj za tri poena u nizu, a onda Dangubić faulira Milaknisa koji pogađa oba puta – 27:28.

7' Jasikeviču traži tajm-aut da zaustavi nalet crveno-belih, ali upada u još veći problem, najvažniji igrač tima Paulijus Jankunas pravi već treći faul.

6' Feldin dobija faul posle tajm-auta, pogađa oba slobodna bacanja, a nakon što Žalgiris gubi loptu tri puta u nizu, Ročesti sjajnim prodorom i "floterom" donosi novi preokret – 27:26.

5' Crveno-beli su ušli u ritam koji više odgovara rivalu, fizički jaki dueli prave probleme crveno-belima u reketu, a Pengos postiže deseti poen za povećanje prednosti Žalgirisa – 23:26.

4' Lazić na "snagu" stiže do reketa i pogotka, ali samo nekoliko sekundi kasnije Vajt odgovara – 23:24.

3' Promašaji Micića i Lesora sa obe strane, potom ne pogađa ni Vajt za tri poena, a onda Lamonika svira faul Jankovića iako on nije dotakao Dejvisa, koji koristi oba penala – 21:22.

2' Navijači su na nogama, Enis pogađa trojku za novi preokret u Pioniru – 21:20.

1' Sjajan "pik en rol" Litvanaca, Vajt ostaje sam na levoj strani, a Dejvis ga pravovremeno proigrava za zakucavanje – 18:20.

1' Sedmominutni post bez koša iz igre crveno-belih na otvaranju drugog perioda otvara Janković – 18:18.

I četvrtina

10' Prvi poeni Udriha u Pioniru, dok crveno-beli promašuju još tri pokušaja iz igre – 16:18.

9' Dvostruki NBA šampion Beno Udrih ulazi u petorku Žalgirisa, ali Enis preuzima kontrolu, fauliraju ga i Slovenac i Kavaliauskas, a on pogađa sva četiri "penala" za novi preokret – 16:14.

8' Zvezda opet do poena stiže tek sa penala, Davidovac je bio precizan oba puta, ali s druge strane odmah uzvraća Ulanovas – 12:14

7' Dve greške u napadu Žalgirisa, greše i crveno-beli, na parket ulaze Micić i Enis.

6' Dangubić sa penala prekida kratki "post" crveno-belih, ali se razigrao Kevin Pengos koji sa pet poena u nizu preokreće rezultat – 10:12.

6' Lesor kupi loptu posle promašaja Feldina, ali ni on ne pogađa, pravi usput i faul, a s druge strane Ulanovas vraća meč u potpuni egal – 8:7.

5' Serija promašaja visokih igrača Zvezde Bjelice i Lesora, Pengos "kažnjava" trojkom – 8:5.

4' Međutim, Dangubić odgovara na idealan način, trojkom – 8:2.

3' Žalgiris se muči sa Zvezdinom odbranom, tek naisteku trećeg minuta meča iskusni Jankunas uspeva da postigne prvi koš – 5:2.

2' Dve dobre odbrane crveno-belih, faul Dejvisa nad Ročestijem koji pogađa oba penala – 5:0.

1' Ročesti je odmah pokazao koliko je motivisan, trojka u prvom napadu – 3:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

365 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve