Nova vest
Košarka

Četvrtak, 28.12.2017.

20:01

Dončić pokorio Istanbul, Realu drama sa Fenerom

Košarkaši Real Madrida savladali su Fenerbahče u gostima rezultatom 79:77, u derbiju kojim je otvoreno 15. kolo Evrolige.

Izvor: B92

Autor:B92

Dončić pokorio Istanbul, Realu drama sa Fenerom
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Bred Vonamejker imao je dve prilike u poslednjim trenucima da barem izbori produžetak, ali nije uspeo – prvo ga je Tompkins sjajno izblokirao u prodoru, da bi onda posle dobrog driblinga promašio sa poludistance i Real je mogao da proslavi trijumf.

Ovim trijumfom ekipa Pabla Lasa stigla je do skora od devet pobeda i šest poraza, pa je prišla Feneru koji ima isti učinak.

Činilo se da će Fenerbahče, kao nekoliko puta u poslednje vreme, uspeti da stekne dovoljnu prednost kada je dobio prvu četvrtinu rezultatom 17:10, ali se Real vratio već u drugoj deonici. Na odmor su gosti otišli sa minimalnom prednošću, da bi se u nastavku igralo gotovo “koš za koš”.

Sredinom poslednje deonice ‘Kraljevski klub’ je pojačao odbranu, odigrao nekoliko sjajnih defanzivnih minuta i stekao prednost, ali se aktulni šampion Evrolige nije predavao.

Datome je pogodio važnu trojku za 76:75 na dva i po minuta pre kraja, ali je onda Luka Dončić preuzeo stvari u svoje ruke – strpljivo je iznudio faul Nanelija, pre nego što ga je u nastavku prodora Jan Veseli udario i zaradio nesportsku.

Slovenac je dobio četiri slobodna bacanja, pogodio tri i Real je imao sledeći napad. Veseli se ispravio rampom nad Tompkinsom, ali je Dončić u defanzivi skinuo loptu s obruča i ostalo je 79:75 za goste.

Ipak, Meli je uzvratio lepim pogotkom, a nakon lošeg napada ‘Kraljevića’, ekipa Željka Obradovića je imala poslednji napad. Nije Vonamejker uspeo sa distance, da bi domaćin uhvatio ofanzivni skok i Real je sedam sekundi pre kraja napravio poslednji “mali” faul. Posle tajm auta srpskog trenera turski velikan je imao priliku da dođe do trijumfa ili produžetka, što se nije desilo jer je Vonamejker zaustavljen na već opisan način.

Upravo je spomenuti Dončić predvodio Madriđane do pobede predvodio Luka Dončić sa 20 poena (3-3 za dva, 1-7 za tri, 11-12 penali), 10 asistencija i 8 skokova, dok su Felipe Rejes i Trej Tompkins postigli po 13.

U ekipi Fenera istakao se Vonamejker sa 20 poena, dok je Luiđi Datome postigao 12.

U drugoj utakmici popodneva u Evroligi Žalgiris je nastavio sjajnu seriju i upisao četvrtu uzastopnu pobedu u najjačem evropskom takmičenju – ovoga puta u Kaunasu je pao Olimpijakos, rezultatom 74:68.

Slično kao u duelu Fenerbhačea i Reala, viđena je velika neizvesnost tokom većeg dela susreta, ali je domaćin prelomio u svoju korist serijom početkom četvrte četvrtine.

Tada je ekipa Šarunasa Jasikevičusa stigla do sedam poena viška i stečenu prednost nije ispuštala do kraja.

Do trijumfa ih je predvodio dvojac Milaknis-Pengos – njih dvojica postigli sup o 14 poena, dok je Pengos imao i 7 asistencija. Jankunas je dodao 12, a srpski reprezentativac Vasilije Micić odigrao je veoma dobru utakmicu. Micić je postigao 11 poena (2-4 za dva, 1-1 za tri, 4-4 penali), uz 3 asistencije i jedne ukradene lopte.

S druge strane, Janis Papapetru je bio najefikasniji sa 14 poena, tri manje ubacio je Papanikolau, dok su po 10 dodali Spanulis i Tompson.

Litvanski velikan se novim uspehom probio na četvrto mesto na tabeli sa skorom 10-5, a Olimpijakos je ostao drugi sa 11 pobeda i 4 poraza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve