Nova vest
Košarka

Utorak, 19.12.2017.

18:35

EL: Fener silan, Zvezda bez šansi u Istanbulu

Crvena zvezda doživela je veoma ubedljiv poraz na gostovanju Fenerbahčeu u prvom meču 13. kola Evrolige – 82:56 (17:11, 24:22, 21:9, 20:14).

Izvor:

Autor:

EL: Fener silan, Zvezda bez šansi u Istanbulu
StarSport

Srpski i regionalni šampion dobro je počeo meč u Istanbulu, vodio je pa držao egal, ali je prvak Evrope u potpunosti preuzeo kontrolu u nastavku.

Prednost od osam poena s poluvremena već posle uvodna dva minuta nastavka bila je duplirana, da bi ekipa Željka Obradovića do kraja susreta samo uvećavala vođstvo i potpuno zasluženo zabeležila novi trijumf.

Pero Antić, koji je bio deo tima Fenera na putu ka krovu Evrope prošle sezone, dočekan je ovacijama od strane domaćih navijača.

Zvezdu posle Istanbula čeka nastavak putovanja od 7.000 kilometara, pošto već za dva dana (19.00) u Pionir dolazi Panatinaikos.

Fener se vratio na pobednički kolosek, posle iznenađujućeg poraza od Žalgirisa na domaćem parketu, dok su crveno-beli poraženi posle tri slavlja u nizu.

U redovima turskog predstavnika najviše se istakao Jan Veseli sa 15 poena (6/8 za dva) i osam skokova.

Najbolje su ga pratili Luiđi Datome i Bred Vonamejker sa 13 poena, Džejms Naneli dodao je jedan manje, dok je Nikolo Meli imao deset. Nikola Kalinić imao je samo tri skoka i asistenciju protiv bivšeg kluba, dok je Marko Gudurić upisao tri pogotka za dva (3/3 za dva, 0/2 za tri), uz takođe tri uhvaćene lopte.

S druge strane, u timu iz Beograda na visini zadatka bio je samo Ognjen Dobrić sa 15 poena (3/3 za dva, 2/4 za tri) i tri skoka, a istakli su se još samo Tejlor Ročesti sa devet, odnosno Matijas Lesor sa sedam poena i devet uhvaćenih lopti.

KRAJ – Crvena zvezda je u prvom poluvremenu uspešno parirala prvaku Evrope, ali je domaćin onda preuzeo kontrolu, pojačao pritisak i potpuno zasluženo, rutinski stigao do veoma ubedljive pobede – 82:56.

8' – Potpuno je pala Zvezda u samoj završnici, Alimpijević je na parket izveo kombinovano petorku, a domaćin nastavio da uvećava prednost, uglavnom poenima za tri poena – 81:50.

6' – Posle novog tajm-auta Alimpijevića, i Nikola jovanović upisuje svoje prve poene, posle je usledio novi period u kome je bilo više grešaka nego dobrih poteza – 75:50.

4' – Posle faula i pontiranja Veselog u situaciji 2+1, Enis olako prodaje loptu, a Naneli to odmah kažnjava trojkom. Janković upisuje teške poene za svoj tim, ali Naneli i Meli nastavljaju da pogađaju u serijama za novu najveću prednost – 73:48.

2' – Iako je njegova ekipa praktično rešila meč, Obradović je posle dva vezana koša gostiju reagovao na sebi svojstven način, ali Zvezda nije iskoristila novi manji pad u igri rivala da se koliko-toliko rezultatski vrati u susret – 65:46.

10' – Ništa značajnije se nije promenilo ni u samom finišu, Fener je i dalje bio taj koji je diktirao ritam, pa je u poslednjih deset minuta igre ušao sa velikih dvadeset poena prednosti – 62:42.

8' – Vonamejker je pogotkom za tri nastavio svoju seriju, a Veseli ponovo vratio razliku Fenera na preko petnaest poena – 58:40.

6' – Antić i Janković kreiraju mini-seriju crveno-belih, odgovara Vonamejker, ali onda Tompson pravi nesportsku grešku. Međutim, osim penala Dobrića gosti ne uspevaju značajnije da 'naplate' ovu situaciju – 51:40.

4' – Prve poen za goste posle više od tri minuta postiže Dobrić, polovičnim učinkom s penala, ali Bjelica onda ne uspeva da otvorenom trojkom nagradi dobru igru celog tima u odbrani, a Tompson poentira na drugoj strani – 49:34.

2' – Za razliku od prva dva kvartala, Zvezda nije dobro počela drugo poluvreme. Nije postigla poen u prvih dva minuta nastavka, dok je Fener trojkom Vonamejkera i bacanjima Datomea, posle faula u šutu za tri, stvorio veoma ozbiljnu prednost – 47:33.

Poluvreme – Ponovo je usledio nešto bolji deo igre Fenera, koji trojkom Melija za seriju 11:0 vraća osetniju prednost na svoju stranu, ali se mora istaći i novi previd arbitara koji nisu svirali još jedan čist faul nad Lesorom, zbog čega i Alimpijević dobija tehničku.

Nemanja Dangubić vraća ravnotežu svojom prvom trojkom, ali onda Enis, posle promašaja iz kornera, pravi nesportski faul nad Gudurićem, koji se tom prilikom i povredio, što je domaćin iskoristio da, uz novi faul Enisa, sa 2+1 ode na odmor sa lepom prednošću – 41:33.

8' – Antić se takođe našao na klupi zbog drugog faula, s tim da je Makedonac zaradio tehničku zbog prigovora arbitrima. Fener se i dalje mučio u fazi napada, ali je sve to nekako ispravljao Vaseli, kao jedini pojedinac za koga gosti nisu imali rešenje – 30:28.

6' – Prvi potencijalni problem za Beograđane javio se u vidu druge lične greške Branka Lazića, ali to nije sprečilo Dobrića da, još jednom trojkom, nastavi nalet svog tima. Međutim, opet Veseli prekida seriju gostiju i vraća egal, ali ne zadugo jer i Ročesti pogađa prvi put za tri – 25:28.

4' – Mogli su crveno-beli i da produže svoju seriju, ali nisu lepo zagradili koš, pa je Datome lako poentirao. Ipak, Dobrić uzvraća iz teške pozicije posle ulaza, da bi, posle nove dobre odbrane, Ročesti u potpunosti vratio svoj tim u meč, a zatim i da ga vrati u vođstvo – 21:22.

2' – Iako je Gudurić drugu četvrtinu otvorio novim poenima, Zvezda je bila ta koja je ponovo bolje počela. Antić je još jednom poentirao iz reketa, potom Ognjen Dobrić pogađa prvu trojku za svoj tim, a Obradović traži novi tajm-aut – 21:16.

10' – Na ulasku u poslednji minut i po igre u prvoj deonici, Antić posle lepog rolinga prekida seriju domaćina, Lazić iznuđuje faul Melija u napadu, ali Datome, posle promašaja Enisa, pogađa za tri, da bi Marko Gudurić stavio tačku na ovaj period laganim poenima iz reketa – 17:11.

8' – Ulaskom Veselog i Luiđija Datomea krenula je i bolja igra Fenera, koji upravo preko češkog centra inicira seriju od 6:0 i tera Dušana Alimpijevića da prvi put reaguje. U međuvremenu se u redovima Zvezde našao i Dilan Enis, kao i Pero Antić, ali ni to nije donelo poene posle skoro dvominutnog posta. Kostas Slukas pogađa oba bacanja – 12:9.

6' – Nastavila je Obradovićeva ekipa da se muči, promašili su dve otvorene trojke, Zvezda je igrala pokretljivu odbranu, pa je Žoc morao da reaguje prvim tajm-autom. Posle minuta odmora, Lesor pogađa jedno slobodno bacanje, a post Fenera, takođe s penala, prekida Jan Veseli – 6:9.

4' – Prve poene za domaće, na identičan način postigao je Nikolo Meli, u sledećem napadu odgovorio je Lesor svojim prvim poenima, a Fener je bio taj koji je nešto više grešio u uvodnom delu susreta. Novu izgubljenu loptu prvaka Evrope kaznio je Tejlor Ročesti flouterom, da bi Feldin upisao i prve poene sa linije za slobodna bacanja – 4:8.

2' – Prvi pogodak na meči videli smo tek posle 100 sekundi košarke, kada je Džejms Feldin poentirao posle prodora, dok smo prethodno videli nekoliko promašaja, ali i nedosuđen faul nad Matijasom Lesorom – 0:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

315 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve