Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 18.12.2017.

10:15

Srpski imigrant tripl-dablom oduševio Amerikance

Dušan Mahorčić ima 19 godina, sa porodicom je emigrirao u SAD pre dve godine, a već privlači pažnju prestižnih američkih košarkaških koledža.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Srpski imigrant tripl-dablom oduševio Amerikance

Momak iz Beograda je odmah po dolasku u srednju školu Notr Dejm Donsa (Notre Dame) pokazao veliki potencijal, a pažnju trenera pomenutih koledža je posebno privukao tripl-dablom u jednom od poslednjih nastupa.

Mahorčić je visok 205 centimetara, igra na poziciji krilnog centra, a kao i sve košarkaše sa ovih prostora odlikuje ga sjajna pokretljivost.

Praktično je sam doneo Notr Dejmu pobedu nad Karmelom 69:58 zabeleživši impresivnih 34 poena uz 22 skoka i deset blokada!

"Ako nastavi ovako imaće 20 poena i deset skokova svako veče. Njemu pripadaju sve zasluge. Njegova radna etika i motivacija čine ovakve utakmice mogućim", rekao je trener Dejma Kevin Klensi.

U međuvremenu, mladi Srbin je više bio koncentrisan na skor svog tima (4-4) i pobedu nad rivalom (6-3) nego na svoj impresivan učinak.

"Zanimaju me samo pobede, ne brojevi. Volim ovaj tim, uglavnom što su svi mladi igrači veoma talentovani. Ako nastavimo da dajemo sve od sebe, mnoge ćemo iznenaditi", rekao je Mahorčić.

Mahorčićeva porodica je u avgustu 2015. emigrirala iz Beograda u Čikago. Međutim, nije mu trebalo mnogo vremena da se prilagodi novoj sredini i kulturi.

To je bilo i očekivano s obzirom da su se Mahorčići preselili u SAD najviše zbog njegovog košarkaškog talenta i želje da pomoću sporta upiše neki američki koledž.

"Moja druga godina je bila veoma teška, najviše zbog toga što sam znao tek nekoliko engleskih reči. Morao sam i da učim kako se ovde igra košarka. Tamo u Evropi to je više fizička igra. Ovde se svira mnogo više faulova", rekao je Dušan.

Koliko je talentovan i napredan pokazuje činjenica da se prošle godine kao sofmor (učenik druge godine) izborio za mesto u rotaciji pored petorice seniora.

Njegova trenutno najveći adut je visina, narastao je skoro 23 centimetra otkako je pošao u srednju školu, a to koristi i njegov trener.

"Njegova glava i intuicija mu govore da ide na perimetar, ali ga mi konstantno "guramo" da više igra u reketu. Prešao je veliki put, oslanjamo se na njega da bude putokaz za mlađe momke", dodao je trener Klensi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve