Nova vest
Košarka

Nedelja, 12.11.2017.

12:20

Večiti "rešetaju" u ABA ligi, odbrana tu i tamo...

Mada za Crvenu zvezdu ove sezone važi da je sve karte bacila na napad, najbolja napadačka ekipa je posle osam utakmica u ABA ligi večiti rival – Partizan.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Večiti
StarSport

Iako su crno-beli u sezonu ušli nekako stidljivo (kada se pogledaju izjave stručnog štaba i uprave), a u derbiju su pre nekoliko dana gotovo glatko poraženi (100:84), statistika iznosi jednu zanimljivu i drugačiju priču. Naime, Partizan je najbolji u ABA ligi u indeksnim poenima i proseku postignutih poena po meču.

Crno-beli su na osam mečeva ABA lige do sada prosečno ubacivali protivnicima 94.2 poena, a prosečan indeks je po meču 105.6.

Na ovu činjenicu je pred meč s Partizanom ukazao i trener Mege Dejan Milojević koji je rekao da protivnicima Partizan ubacuje više od 90 poena.

Zvezda je u ova dva segmenta drugoplasirana, ima indeks 98.3 i 89.8 ubačenih poena, a Partizan i Zvezda imaju i najbolje procente šuta iz igre ukupno gledano (51.8% i 48.7%).

Stvari se komplikuju kada se gleda broj skokova gde ni jedni ni drugi ne briljiraju.

Crveno-beli su nešto bolji u skokovima (četvrto mesto i 32.7) od Partizana na šestom mestu (31.5), ali su tu "večiti" daleko od Mege Bemaks (38.5) i FMP Železnika (36.5).

Da se Zvezda oslanja na šut ove sezone vidljivo je već nedeljama unazad, ali podatak za zabrinutost koji rešava utakmice je broj skokova u napadu. Partizan je tek 11. u ABA ligi, iza crno-belih je jedino MZT, a Zvezda je osma.

Momci Miroslava Nikolića ponajviše zahvaljujući Najdželu Vilijams-Gosu najbolje asistiraju, a Zvezda je druga. Međutim, kada se vratimo u odbranu i vidimo da je po broju ukradenih Zvezda sedma, a Partizan deseti, a da je gotovo identičan raspored i po broju blokada... jasno je da kod oba rivala moraju da igraju mnogo bolju odbranu.

Ako ne zbog ABA lige, a ono zbog Evrokupa i Evrolige.

Na kraju krajeva, Partizan je godinama pod Duškom Vujoševićem dominirao zahvaljujući čvrstoj odbrani, koja je bila i princip igre Dejana Radonjića na putu do dobrih rezultata u Evroligi prethodnih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve