Nova vest
Košarka

Utorak, 17.10.2017.

17:10

Savanović: Ustajao sam zbog Tajsona, neću zbog NBA

Bivši srpski reprezentativac Duško Savanović neće podleći euforiji i ustajati rano ujutru kako bi gledao Srbe u NBA ligi.

Izvor: B92

Autor:B92

Savanović: Ustajao sam zbog Tajsona, neću zbog NBA
Foto: StarSport

Savanović je kao ambasador Fajnal-fora Evrolige u Beogradu boravio u Laktašima gde je otvoreno pričao za lokalne medije.

Nakon Evrobasketa u centru pažnje u Srbiji je posebno NBA liga, jer će ove sezone čak petorica naših košarkaša nastupiti u prestižnom takmičenju. Većina ih igra u klubovima sa Zapada, što znači da će utakmice biti oko 3-4 ujutru po našem vremenu.

"Neću ustajati zbog NBA kao kad sam bio klinac. Ustajao sam da gledam Holifild – Tajson, ali da gledam košarku... Pa oni odigraju 120 utakmica, ništa neću propustiti, uostalom, sve ima na internetu. Ako budem ustajao, to će biti zbog dece, ako zaglavimo sa domaćim, zbog temperature", iskren je Savanović.

On naših igrača posebno ističe Bogdana Bogdanovića.

"Bogdanović je izvanredan igrač. Malo je takvih u Evropi i svetu. Nekad je bilo igrača koji mogu da rade sve, sada je košarka biznis, pa je jedan dobar bloker, drugi šutira iz ćoška. Kad se setim koliko sam morao da učim da igram na ulici, ne u prvoj ligi, Evroligi, reprezentaciji, a danas imaš igrača koji ne zna ništa osim da šutne, ima drugog koji će da bokira, asistira, povredi, da pogodi trojku, i onda treneri od njih sastavljaju ekipu. A Bogdanović ima sve, jak je, velik, ima šut, prodor, napad, odbrana. On je kompletan igrač, ne fali mu nijedan element", ističe bivši reprezentativac.

Što se tiče ABA lige, on smatra da tu nema dileme ko je najbolji tim.

"Kad se skupe treneri i igrači mali je fond reči pa svi govore "vrlo je izjednačena liga", "svako svakog može da dobije". Te fraze sam čuo 200 puta, to je dobar alibi kad kod tebe ne funkcinišu stvari. Liga nije izjednačena, Crvena zvezda hara po kvalitetu i tako će i biti. Ima naznaka koje su tri, četiri prve ekipe, kao i uvek", kaže Savanović.

Domaćin predstojećeg F4 je Beograd, a jedini lokalni tim koji ima šansu da tu zaigra je upravo Zvezda.

"Žao mi je što je Zvezda jedini predstavnik u Evroligi. Trebao bi ovaj prostor Jugoslavije da ponudi više toga. Ima tu kvaliteta, ali fali nekih stvari, da ne ulazim u problematiku, organizacije, finansijske podrške, istorije. Ali ako pogledate košarku ništa nam ne beže Španija ni Rusija, Turska možda u ovom momentu", ističe bivši krilni centar.

Savanović je pre nekoliko meseci okončao igračku karijeru, odmah je dobio ponudu da počne menadžersku u svom poslednjem klubu Dinamo Sasariju sa Sardinije.

"Meni je ponuđeno da budem potpredsednik kluba, da budem veza između predsednika i generalnog menadžera. Za mene je to bilo ipak preveliko, 20 sati rada, neviđanje s porodicom. Prelepa je to stvar kad ti neko ponudi tako nešto, za mene, za CV, to je velika čast, ali nekako nisam hteo jer ja sam karijeru prekinuo da bih bio s porodicom. Prvi je razlog da bih bio s porodicom, jer deci sam potreban, posebno sad ovih deset godina, posle im ne trebam kad odrastu. Ja ne želim to da propustim. Pitali su me da li mogu da budem skaut, da radim na distancu, a cene moje mišljenje i znanje, ja sam to prihvatio, hvala im na tome i ide to dobro. Ja ne nudim igrače, to rade agenti, ja dam mišljenje o igračima sa liste koju dobijem", naglasio je Savanović.

Savanović je tokom karijere igrao za FMP, UNIKS, Sevilju, Valensiju, Efes i Bajern pre Dinama, a osvojio je samo jedan trofej, Jadransku ligu u Sarajevu 2006. Bila je to generacija u kojoj su igrali Pero Antić, Tadija Dragićević, Vuk Radivojević, koja je pobedila i Zvezdu i Partizan, crno-bele u finalu.

"To je bilo spektakularno iznenađenje. Kao kad je Olimpijakos srušio CSKA. Bili smo autsajderi, kao kada bi sad Igokea osvojila ABA ligu. Niko nije računao na nas. A meni su inače ukrali pet godina karijere. Počeo sam da igram 1998, ali je država menjala imena, pa se dosta toga izgubilo u registru. Mnogo je takvih igrača. Odigrao sam sigurno 2.000 utakmica, i 500 prijateljiskih, a meni su u Sasariju doneli tortu sa 1.200. Pitao sam ih kako 1.200? Tada sam se pozabavio ovim pitanjem", kaže bivši reprezentativac.

Pratio je Evrobasket, smatra da je Slovenija zasluženo osvojila titulu šampiona.

"Nisu izgubili nijednu utakmicu, bili su kompletna ekipa. Njihovi igrači koji su lideri u svojim klubovima. Bolje je biti lider i u MZT, uz dužno poštovanje, nego epizodista u Realu. Istina je da se tu uči od velikih igrača, ali nemaš osećaj odgovornosti. Ovde je sve na tvojim leđima. Ne bi bilo nezasluženo ni da je Srbija osvojila", zaključio je Savanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve