Mitrović umesto Tanjevića na klupi Crne Gore

Novi selektor crnogorske košarkaške reprezentacije je Zvezdan Mitrović, pišu crnogorski mediji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Iako se u zvaničnom saopštenju sa današnje sednice Predsedništva Košarkaškog saveza ne pominje ni prihvatanje ostavke Bogdana Tanjevića, niti kandidati za novog selektora, „Vijesti” saznaju da su čelnici KSCG sve dogovorili sa Mitrovićem, jer nije preostalo puno vremena do prvih akcije reprezentacije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, 24. novembra sa Španijom u Podgorici.

Mitrović (47 godina) je trenersku karijeru počeo u nekadašnjem OKK Titogradu, potom je bio pomoćnik u Budućnosti kada su osvajani kupovi Jugoslavije 1996. i 1998. godine, a vodio je i Mogren.

Vratio se u Budućnost u sezoni 2001/2002, da bi na leto 2002. otišao u ukrajinski Himik. U tom klubu je radio do 2007. godine, potom je od 2007. do 2011. bio u Krivbasbasketu, sa kojim je bio šampion 2009. i proglašen za najboljeg trenera te zemlje.

U sezoni 2011/2012. je vodio Budiveljnik iz Kijeva i osvojio Kup Ukrajine, a potom je opet bio u Himiku i Azovmašu iz Marijupolja, koji je morao da napusti 2014. zbog rata u Ukrajini, i to samo nekoliko sati pre nego što su eskalirali sukobi u tom gradu na Crnom moru.

Od marta 2015. je trener Monaka, koji je odmah uveo u Pro A ligu, a osvojio je dva Liders kupa, na kojem nastupa osam najboljih francuskih ekipa. Zbog sjajnih rezultata za „kneževima” je proglašen za najboljeg trenera Francuske u sezoni 2016/2017.

Mitrović će biti peti crnogorski selektor, nakon Duška Vujoševića, Dejana Radonjića, Luke Pavićevića i Bogdana Tanjevića.

NBA