Nova vest
Košarka

Četvrtak, 28.09.2017.

17:45

"Nije se računalo na Srbiju, a pokazali su 120%"

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Slovenije Radoslav Nesterović rekao je da ga je nekoliko ekipa na Evrobasketu iznenadilo svojim igrama.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Getty images

Nesterović kaže da je za uspeh Slovenije najviše zaslužan Igor Kokoškov, da ga Bogdan Bogdanović podseća na Predraga Danilovića, a osvrnuo se i na evroligašku scenu.

Slovenija je u finalu Evrobasketa pobedila Srbiju sa 93:85. Nekadašnji centar Minesote kaže da je to bila najteža utakmica Slovenije.

"Najgore je igrati protiv ekipe kao što je Srbija. Uprkos povredama i nedostatku igrača, kod njih se probudio inat i hteli su da se dokažu celom svetu. Nije se računalo na njih, a pokazali su 120%. To se meni svidelo. Zato je finale bila tako veličanstveno, svi su dali sve od sebe. Ja sam stvarno uživao, lepo je bilo videti ta nadmudrivanja i nadjačavanja, nitko nije hteo da popusti. Bilo je napeto do samog kraja i vratilo je neke ljubitelje košarke nazad uz TV ekrane", kaže Nesterović za portal Basketball.hr

On smatra da poređenja Luke Dončića i Dražena Petrovića zbog lakoće igranja, nemaju smisla, a kada je reč o Bogdanu Bogdanoviću koji je odigrao odlično Evropsko prvenstvo, Nesterović smatra da je u dobrom klubu.

"Bogdanović je u dobrom klubu. On je po meni jedan od najboljih igrača. Imao sam sreće raditi s jednim takvim igračem – Danilovićem. Strašno me podseća na njega. Najteži je taj prelaz. Bogdan je ruki i svi će pokušati da se dokažu preko njega. Savet? Sve što je postigao u Evropi više ne važi. Ovo treba shvatiti kao novi početak", kaže Nesterović i dodaje da je prelazak u NBA danas lakši nego što je bio nekada.

"Najteže je bilo svakako prvima, Divcu, Kukoču, Rađi, Petroviću... Oni su se polako probijali i menjali sliku o evropskoj košarci. I u Aziji se igra dobra košarka. Danas je preko 40 odsto stranih igrača u NBA ligi, što je dokaz da nismo više toliko udaljeni", kaže Nesterović.

Kada je reč o Evroligi, bivši slovenački centar napominje da su sve evroligaške ekipe neugodne. Favoriti su Real, Fenerbahče, CSKA, tu je i Olimpijakos, a dopada mu se izbor na mestu trenera u Crvenoj zvezdi.

"Dušana Alimpijevića ne znam lično, ali sam uvek za to da se da šansa mladim trenerima i igračima. Volim kad se mladi, puni želje, inata i elana dokažu. Spremni su da uče i napreduju. U Zvezdi znaju što rade, pa sam siguran da je i ovo bio dobar potez. Više neće biti iznenađenje Evroligi, već će zadržati ono što su radili u prethodne 2-3 godine", objašnjava Nesterović koji na pitanje u koji bi se klub vratio i igrao kratko odgovara "Partizan!".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve