Nova vest
Košarka

Subota, 12.08.2017.

22:13

Nižu se medalje: Juniorke u finalu EP!

Ženska juniorska reprezentacija Srbije, igračice rođene 1999. godine i mlađe, plasirala se u finale Evropskog prvenstva koje se održava u Šopronu (Mađarska).

Izvor: SM

Autor: SM

Nižu se medalje: Juniorke u finalu EP!
Foto/kss

Izabranice seletkora Miloša Pavlovića napravile su pravi podvig i bukvalno, u nezaboravnom polufunalnom duelu, bacile na kolena fizički dominantnu selekciju Francuske.

Srpske juniorke su oba poluvremena bile u dvocifrenom zaostatku, ali su neverovatnom igrom u poslednjih desetom minuta, predvođene sjajnim kapitenom Ivanom Katanić uspele da naprave čudesan preokret o kome će se godinama pričati: Srbija – Francuska: 66:48 (14:15, 11:11, 14:17, 27:5).

Protivnik reprezentaciji Srbije u velikom finalu koje je na progamu u nedelju od 20:15 časova biće selekcija Belgije koja je u prvom polufinalu savladala Češku sa 63:49 .

Hrabro su ušle od samog početka srpske reprezentativke u duel sa snažnom selekcijom Francuske. Rival je pre svega zahvaljujući ofanzivnom skoku bio većim delom prve četvrtine u blagom vođstvu, da bi odlična Ivana Ktanić trojkom donela Srbiji prednost na isteku 10. minuta – 14:13.

Selektor Pavlović bio je primoran da zatraži tajm-aut, jer njegove izabranice više od tri minuta nisu poentirale u drugoj četvrtini. Nastavili su se problemi srpskih juniorki u organizaciji napada što su rivalke iskoristile da dođu do dvocifrene prednosti – 24:14 (15. minut).

Preko borbene Mine Đorđević, Nevene Naumčev i Teodore Turudić, Srbija je uzvratila serijom 11:2 i uhvatila rezultatski priključak do kraja prvog poluvremena 26:25.

Francuskinje su snažno i agresivno krenule u trećoj četvrtini, uspele da iznenade naše košarkašice i serijom 11:2 ponovo dođu do nove dvocifrene prednosti – 37:27. Trojka Ivane Katanić i poeni Ivane Race još jednom su vratili Srbiju u igru na isteku 30. minuta – 43:39.

Izvanredna Ivana Katanić postiže dve trojke, ubacuje čak dest vezanih poena na početku finalne deonice i donosi Srbiji retko viđen prokret 49:43. Neverovatnu seriju našeg tima od 12:0 zaokružila je Marta Vulović – 51:43, da bi nepogrešiva Katanić povisila na 53:44 u 35. minutu.

Tek posle šest i po minuta u poslednjoj četvrtini Francuskinje su došle do prvih poena iz igre i smanjile 53:46. Kad je Nevena Dimitrijević pogodila trojku za 61:48 na samo 70 sekundi pre kraj slavlje na našoj klupi moglo je da počne. Samo nekoliko tenutaka kasnije, sve je bilo gotovo. Srbija je deklasirala Francusku sa 66:48 i plasirala se u veliko finale u kome će se protiv selekcije Belgije boriti za zlatnu medalju!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve