Nova vest
Košarka

Nedelja, 18.06.2017.

13:30

Jedan od najvećih Zvezdinih promašaja tužio klub

Košarkaškom klubu Crvena zvezda izrečena je presuda FIBA po kome je klub dužan plati izraelskom igraču Galu Mekelu "ono što nije zaradio" igrajući za klub.

Izvor: B92

Autor:B92

Jedan od najvećih Zvezdinih promašaja tužio klub
Getty images

Gal Mekel se ispostavio kao jedan od najvećih promašaja kluba sa Malog Kalemegdana i sada blokira klub kome su već onemogućeni transferi.

Mekel je tokom sezone 2015/2016. prešao u Makabi, u Zvezdi se kao i Sofoklis Skorcanitisa zadržao kratko, a u ugovoru piše da će mu biti isplaćeno samo za period dok igra za crveno-bele.

Saopštenje Crvene zvezde prenosimo u celosti:

"KK Crvena zvezda mts obaveštava javnost da je 15.juna dobio, presudu od strane FIBA (BAT) po kome je svom nekadašnjem igraču Izraelcu Galu Mekelu, dužan da isplati sva zaostala primanja koja ovaj igrač (nije) zaradio u crveno-belom dresu, jer je tokom takmičarske sezone 2015-2016 prešao u Makabi.

Osim činjenice da nam je zabranjen transfer igrača, KK Crvena zvezda mts mnogo više zabrinjavaju sumnjive okolnosti prelaska Gala Mekela u Makabi, pod tadašnjim uslovima kako bi se 'izigrao' naš klub, ali i važeća pravila, na koje je FIBA 'zažmurila' presuđujući u ovom slučaju.

Radi kompletne istine, košarkaška javnost treba da zna i sve činjenice, koje su prethodile ovakvom 'epilogu': Izraelski reprezentativac je prvo postigao sporazum sa Crvenom zvezdom po kome bi mu bile isplaćene samo plate koje je zaradio igrajući za Crvenu zvezdu, a u slučaju pronalaska novog kluba, te obaveze bi preuzeo drugi klub, kao što su u istoj sezoni uradili Sofoklis Skorcanitis (sporazumni raskid ugovora i isplaćene tri plate do odlaska), ali i Rajan Tompson.

Međutim, Gal Mekel je nakon toga potpisao vrlo unosan ugovor sa Makabijem vredan 1,3 miliona dolara i sa vrlo 'zanimljivom' dinamikom isplate rata.

Gal Mekel je za polovinu takmičarske 2015/2016 prema ugovoru, kao igrač Makabija, zaradio 115.000 dolara u 4 rate po 25.000 dolara, dok je prva, inicijalna bila 'samo' 15 hiljada dolara? Isplate su krenule u februaru 2016.godine...

U drugoj, upravo završenoj takmičarskoj godini 2016-2017 ugovor Gala Mekela vredeo je 585 hiljada dolara u 10 rata, dok je za treću sezonu 2017-2018 previđeno da ovaj igrač zaradi čak 600 hiljada dolara.

KK Crvena zvezda mts obaveštava javnost da je sada potpuno siguran da je u određenom dogovoru Gal Mekel uspeo 'duplo' da se naplati, odnosno da 'izvuče' celokupan iznos ugovora sa našim klubom, i pored činjenice da je dogovor bio drugačiji.


Ono što nas mnogo više zabrinjava kao klub je što iza presude FIBA koja nema svoje pravno utemeljenje, stoje dobro poznati ljudi sa ovih prostora, poput Zorana Radovića, koji je već dugo u svojevrsnom ratu sa klubom za koji je igrao, i koji je kasnije i vodio "iz senke” kroz lik i delo Milan Opačića. Epilog je poznat – ostavljeni milionski dugovi, koje je menadžment kluba otkrio u vidu dokumentacije koja je bila sakrivena u stepeništu klupskih prostorija na Malom Kalemegdanu.

KK Crvena zvezda mts o ovom slučaju kojim se bavio veliki advokatski tim, ima vrlo obimnu dokumentaciju, ali na kraju ostaje nejasno zašto se ovoga puta vrlo 'ekspeditivna' FIBA kao 'krovna organizacija' oglušila o prvo i osnovno pravilo:

- FIBA uvažava činjenicu da je igrač zaradio određeni novac u novom klubu, u periodu u kome je trebalo da bude angažovan u KK CZ, pa samim tim ne trpi štetu zbog raskida ugovora sa našim klubom, jer je novac nadoknadio na drugoj strani.

Takođe, nije nam jasno i kako je ovoga puta ekspeditivna FIBA ignorisala i ovu činjenicu:

- Prema Ugovoru između KK CZ i Gala Mekela od 25.08.2015. godine predviđeno je da ukoliko se Ugovor raskine igrač mora da plati 50.000 dolara, kako to eksplicitno stoji u st. 2. 'OSNOVNA PLATA' Ugovora.
Nigde u Ugovoru nije navedeno da se igrač lišava ove obaveze ukoliko Klub ne plaća platu redovno i slično. Ovo je navedeno zato što je 'izlaz' igrača iz Ugovora, pre vremena na koje je zaključen, rezultat plaćanja Kluba igračeve ispisnice iz KK Nižnji iz Novgoroda.

KK Crvena zvezda mts je u fazi rešavanja ovog problema, deo prve rate po dogovoru je već isplaćen.
"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

238 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve