Nova vest
Košarka

Četvrtak, 08.06.2017.

21:00

Zvezda u šestom uzastopnom finalu za 18. titulu

Crvena zvezda plasirala se u šesto uzastopno finale Superlige Srbije, gde će igrati sa 18. titulu u klupskoj istoriji.

Izvor:

Autor:

Zvezda u šestom uzastopnom finalu za 18. titulu
StarSport

Dvostruki uzastopni šampion države slavio je protiv Mega Leksa i u Sremskoj Mitrovici, pa je sa maksimalnih 2:0 obezbedio plasman u veliko finale – 84:75 (47:39).

Delovalo je da će ekipa Dejana Radonjića upisati novi rutinski trijumf, pošto je početkom drugog poluvremena stvorila 15 poena prednosti, ali je onda usledila furiozna serija domaćina za potpuni preokret.

Međutim, crveno-beli su uspeli da se konsoliduju i da na startu poslednje deonice ponovo naprave osetnu prednost, koju su bez većih problema sačuvali do kraja.

Mega je pružila sjajan otpor, s obzirom da je bila lišena pomoći gotovo svih visokih igrača, što je rival koristio da dominira kroz reket, dok se novi problem za tim s Malog Kalemegdana javio u vidu nove povrede Stefana Jovića, koga su igrači izneli sa parketa, ali i Nejta Voltersa.

Najzaslužniji za pobedu Beograđana bio je Dion Tompson sa 15 poena (6/9 za dva) i šest skokova, Čarls Dženkins dodao je 14, a Ognjen Kuzmić 10.

Istakao se i Luka Mitrović sa devet, uz šest uhvaćenih lopti, dok su Branko Lazić, Marko Gudurić i Stefan Jović ubacili po sedam.

S druge strane, u timu Dejana Milojevića najbolji je bio Ognjen Jaramaz sa 14 poena (5/6 za dva, 1/7 za tri), ali i pet izgubljenih lopti. Dvocifren učinak imali su još Radosav Spasojević sa 13 i Nikola Rebić sa 12 poena.

Zvezda će za treću uzastopnu titulu igrati sa boljim iz duela između Partizana i FMP Železnika, a u toj seriji 'Panteri' imaju brejk prednosti, odnosno priliku da u petak od 21 čas naprave iznenađenje i plasiraju se u finale. Ukoliko crno-beli uzvrate trijumfom na gostujućem terenu, eventualna majstorica igraće se u nedelju.

Uvodnih pet minuta susreta donelo nam je brzu košarku i značajan broj poena na obe strane, a gosti su bili ti koji su bolje počeli. Predvođeni Ognjenom Kuzmićem, koji je ubacio osam poena, naterali su Dejan Milojevića da reaguje tajm-autom – 8:12.

S druge strane, Kostja Mušidi i Jovan Novak pogodili su za tri, pa je domaćin uspevao da održava priključak, da bi posle druge trojke Novaka, odnosno situacije 2+1 koju je Đorđe Simeunović uspešno rešio, stigao do preokreta. Nastavilo se u istom ritmu do kraja prve deonice, Zvezda je pravila velike probleme domaćinu u samom reketu, ali je Mega svaki put uspevala da odgovori na drugoj strani – 26:28.

Crveno-beli postigli su prve poene i u drugoj četvrtini, ponovo iz reketa, ali su onda napravili nekoliko vezanih grešaka, što je Mega iskoristila da stigne do izjednačenja. Dejan Radonjić odmah je reagovao i u igru vratio Stefana Jovića i Čarlsa Dženkinsa, a upravo prvi plej ekipe vraća prednost na stranu gostiju – 30:34.

Za razliku od prvih deset minuta, Milojevićev tim ovoga puta nije imao odgovor, a pritom mu je stao i šut za tri poena, pošto je van linije 6,75 vezao čak deset promašaja. Istovremeno, Beograđani su nastavili da igraju svoju igru, uglavnom rešavajući akcije ispod koša, makismalno koristeći izostanak nekoliko igrača Mege zbog povreda. Tačku na prvo poluvreme stavio je Nemanja Dangubić sa linije za slobodna bacanja – 39:47.

Zvezda je drugo poluvreme otvorila trojkom Milka Bjelice, da bi joj najveću prednost doneo Dangubić pogotkom za dva. Mega je nastavila da se muči, pre svega u fazi napada, pa je tek na ulasku u treći minut uspela da poentira. Ognjen Jaramaz bio je jedini kod domaćina koji je nešto pokušavao i donekle uspevao da promeni, ali su gosti nastavili da igraju veoma raznovrsno u napadu – 43:58.

Međutim, sve se promenilo u svega dva minuta – Mega je pojačala pritisak u odbrani, konstantnim udvajanjima i skupljanjem, što je rezultiralo neverovatnom serijom domaćina od 13:0. Posle petog vezanog poena Jaramaza, Rebić pogađa trojku, potom i dva slobodna bacanja, da bi posle pogotka Mušidija za tri Radonjić morao da reaguje – 56:58.

Seriju je na 16:0, za prednost Mege, odveo Rabić novom trojkom, ali je Lazić uzvratio na isti način na drugoj strani, posle čega Dion Tompson beleži nova dva pogotka sa linije za slobodna bacanja. Nije Milojevićev tim odustajao od pristupa koji ga je vratio u meč, pa je Jaramaz upisao novu trojku, a posle dvojke Simeunovića domaćin je došao na samo 'pola koša' zaostatka pred odlučujućih deset minuta igre – 66:67.

Simeunović je dvojkom otvorio poslednji kvartal i doveo Megu ponovo u vođstvo, posle čega je Zvezda napokon uspela da se konsoliduje, veze nekoliko dobrih odbrana i posle trojke Gudurića ponovo stigne do nešto osetnije prednosti. Ipak, daleko veći problem za goste jeste nova povreda Jovića, koji se posle naizgled bezazlenog ulaza uhvatio za list desne noge i morao je uz pomoć saigrača da napusti parket – 68:74.

Mega je na pet minuta do kraja meča ubacila samo jednu dvojku u četvrtoj četvrtini, ali se ni Zvezda u istom periodu nije proslavila, pošto nijedni, ni drugi nisu mogli do pravog ritma u napadu. Domaćin nije uspeo da kazni manji pad u igri rivala, osim trojke Mušidija, što na drugoj strani kažnjava Dženkins sa dva vezana pogotka. Pokušao je Milojević nešto da promeni novim minutom odmora, ali je Zvezda rutinski sačuvala prednost u preostalih dva minuta i plasirala se u novo finale –

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve