Nova vest
Košarka

Nedelja, 21.05.2017.

18:15

Obradović deveti put šampion Evrope

Trener Fenerbahčea Željko Obradović deveti put u istoriji je osvojio titulu šampiona Evrope.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Obradović deveti put šampion Evrope
Getty images

Fenerbahče je razbio Olimpijakos 80:64 u finalu F4 EL 2017. i doneo srpskom treneru trofej sa petim timom u karijeri, posle Partizana, Huventuda, Reala i Panatinaikosa.

Obradović je ostvario i četvrtu pobedu u isto toliko susreta sa Olimpijakosom na Fajnal-for turnirima.

"Judo i Veseli su verovatno bili igrači koji su napravili razliku na parketu u našu korist. Ali, najvažnije je da je tim odigrao odlično i doneo rezultat. Mnogo hvala navijačima koji su nas sjajno bordili ne samo u finalu nego tokom cele sezone", rekao je Obradović posle utakmice.

Tokom 13 godina na klupi Panatinaikosa, velikog rivala crvenih iz Pireja, srpski tner je osvojio pet titula u Evroligi, ali se Pirejcima za sve te godine, samo jednom sastao na fajnal foru. To je bilo u polufinalu Evrolige u Berlinu 2009. godine kada je Panatinaikos pobedio sa 84:82.

Prvu pobedu Obradović je ostvario sa Huventudom 1994. godine u Tel Avivu, kada je španska ekipa pobedila sa 59:57. Olimpijakos je utada poražen u finalu, a po njih će i naredne godine biti koban španski klub, Real Madrid i isti trener – Željko Obradović.

Real je u finalu 1995. godine u Saragosi pobedio sa 73:61, a Oli se vratio u Grčku poražen. Sačekaće Atinjani do 1997. godine na evropsku titulu do koje ih je vodio Dušan Ivković, a nakon poraza u Berlinu, ponovo je Ivković vodio crveno bele do trofeja u Evroligi 2012. godine.

Obradovićev niz nije uspeo da okonča ni Janis Sferopulos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve