Srbija ka SP preko Nemačke, Gruzije i kvalifikanta

Reprezentacija Srbije igraće u grupi G kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine sa Nemačkom, Gruzijom i kvalifikantom.

PTIzvor: B92
Podeli
FOTO: EPA / JORGE ZAPATA
FOTO: EPA / JORGE ZAPATA

Žreb je održan u kineskom gradu Gvangdžou, a promoteri su bili NBA legenda Skoti Pipen, potom legenda ruske košarke Andrej Kirilenko, Kinez Ji Janlian i Australijanac Endrju Gejz.

Srbija se nalazila u prvom šeširu se reprezentacijama Španije, Francuske i Litvanije, dok su u drugom i trećem “potu” bile Grčka, Italija, Češka, Letonija, kao i Hrvatska, Turska, Finska i Izrael, sa kojima nismo mogli da se sastanemo u prvoj fazi.

Izabranici Aleksandra Đorđevića iz četvrtog šešira dobili su Gruziju koju predvode igrač Baskonije Toko Šengelija i centar Golden Stejta Zaza Pačulija. U ovom delu, “Orlovi” su izbegli Rusiju, Sloveniju i Mađarsku.

Iz petog “pota” čini se da smo dobili najjačeg protivnika, reprezentaciju Nemačke, koja se nalazi u šeširu još sa Poljskom, Belgijom i Crnog Gorom.

Kada je reč o kvalifikantu, od 2. do 19. avgusta održavaju se pre-kvalifikacije gde učestvuje 13 selekcija, među kojima su Bosna i Hercegovina, Slovačka, Bugarska i druge slabije reprezentacije.

Što se tiče formata, na Svetsko prvenstvo prolazi ukupno 12 evropskih reprezentacija po sledećem sistemu.

Posle prve faze u kojoj će učestvovati 32 selekcije, 24 će proći u narednu rundu.

Nakon toga, stvaraju se nove četiri grupe u kojima će biti po šest reprezentacija. Iz svake grupe po najbolje tri će se plasirati na Svetsko prvenstvo u Kinu 2019. godine.

Period kvalifikacija biće od novembra 2017. godine do februara 2019. godine. U kakvim će sastavima nastupati selekcije još se ne zna, jer je već poznato da NBA ekipe neće puštati svoje igrače tokom sezone da igraju za svoje nacionalne timove.