Nova vest
Košarka

Četvrtak, 13.04.2017.

18:45

Zvezda u Zagrebu treći put osvojila ABA ligu!

Košarkaši Crvene zvezde su treći put uzastopno osvojili trofej u Jadranskoj ligi, pošto su u finalnoj seriji regionalnog takmičenja pobedili Cedevitu sa 3:0.

Izvor: B92

Autor:B92

Zvezda u Zagrebu treći put osvojila ABA ligu!
Foto/ABA

Crveno-beli su u trećoj utakmici u Zagrebu trijumfovali sa 77:61 (22:18, 24:21, 19:9, 12:13).

Zvezda je osvajanjem Jadranske lige izborila plasman u Evroligu i to će joj biti peta godina uzastopno u najjačem evropskom takmičenju.

Najefikasniji u ekipi Dejana Radonjića bio je Dion Tompson sa 14 poena, a pratili su ga Marko Simonovič koji je dodao poena manje i Nejt Volters sa 11.

U poraženom sastavu Rašad Džejms je ubacio devet, a jedini dvocifreni na meču bio je Toni Katić sa dvanaest poena.

Gosti su odlično startovali i poveli sa 8:0 posle trojke kapitena Luke Mitrovića. Uspela je Cedevita da posle tri minuta dođe do koša i da napravi seriju od 5:0. Beogradski tim je čuvao prednost sve do dva i po minuta do kraja prve četvrtine, kada je Cedevita serijom 7:0 stigla do izjednačenja 14:14.

Izabranici Dejana Radonjića su na prvi odmor otišli s prednošću od četiri poena, a tu deonicu "zatvorio" je Volters poenima uz zvuk sirene.

Cedevita je u drugoj četvrtini zahvaljujući, pre svega, šutu za tri poena uspela da stigne do prvog vodjstva na utakmici (31:28), ali je Zvezda vrlo brzo odgovorila sjajnom serijom od 13:0.

Beogradski klub je na poluvreme otišao sa sedam poena prednosti, a tu prednost je na početku treće četvrtine dodatno uvećao Dženkins - 53:39.

Crveno-belu su nastavili u istom ritmu, povećavali su prednost tokom treće četvrtine, da bi ona na početku poslednje deonice iznosila velikih 20 poena.

Bek crveno-belih Čarls Dženkins proglašen je za najkorisnijeg igrača finalne serije plej-ofa Jadranske lige. On je na poslednje tri utakmice prosečno postizao 14,6 poena, uz 5,6 asistencija i 3,6 skokova.

Tok meča:

Startne petorke:

Cedevita: Babić, Džejms, Tomas, Žganec, Bilan

Zvezda: Dženkins, Dangubić, Lazić, Mitrović, Kuzmić

Dangubić je sjajno otvorio meč atraktivnim blokiranjem Žganjeca, da bi u sledećem napadu faulom zaustavio Džejmsa.

Prve poene za beogradski tim upisao je Kuzmić, a Lazić trojkom pravi seriju od 5:0 za bolji start Zvezde. Novu trojku za tim Dejana Radonjića postiže Luka Mitrović (8:0).

Hrvatski tim posle tri minuta postiže prve poene preko Žganeca, zatim je Babić bio precizana sa linije 6,75 pa Cedevita pravi seriju od 5:0 i smanjuje prednost protivnika (5:8).

Dangubić se upisuje u listu strelaca i sa poludistance poentira, dok Mitrović poenima iz prodora pogađa, a na drugoj strani odgovara Džejms (7:12).

Gudurić je pogodio oba slobodna bacanja za "plus sedam", ali je tu prednost Zvezda lako ispustila i trojkom Šurne uz faul Hrvati dolaze do izjednačenja (14:14).

Kuzmić posle ofanzivnog skoka prekida seriju domaćina 7:0, ali u nastavku Mirza Begić sa crte izjednačava rezultat.

Musa nije uspeo da pogodi za vođstvo Cedevite, što je na drugoj strani iskoristio Nejt Volters postigavši prve poene na meču.

Sjajni Gudurić i ponovo Volters povećavaju prednost crveno-beli za +4 posle prvih deset minuta igre – 18:22 (1/4).

U drugom delu meča, Katić je pogodio za Cedevitu, dok je Lazić bio precizan na drugoj strani. Cedevita je bolje zaigrala, a Šurna sjajnim zakucavanjem smanjuje vođstvo crveno-belih (22:24). Potom je Krušlin pogodio trojku za prvo vođstvo domaćeg tima na meču.

Tim Veljka Mršića sjajno šutira za tri i pri vođstvu od 31:28, tera Dejana Radonjića na prvi tajm-aut.

Zvezda se, pre svega, dobrom odbranom vratila i ponovo vodi - 33:34, a u tri napada odličan je bio Dion Tompson. Crveno-beli prave seriju od 6:0, da bi Dangubić fantastičnim zakucavanjem povećao prednost, pa je Veljko Mršić morao da zatraži novi tajm-aut.

Beogrđani trojkom Simonovića dolaze do nove dvocifrene prednosti od plus deset - 33:43. Četiri uzastopna poena Džejmsa i Cedevita je ponovo na "minus 6", pa Radonjić traži tajm-aut.

Lazić je promašio otvoren šut za tri, a Tompson je potom napravio faul u reketu. Poenima Katića i Šurne Cedevita se približila na 39:43, ali je na drugoj strani Volters odgovoio novom trojkom, pa crveno-belina odmor odlaze sa sedam poena prednosti –39:46 (2/4).

Odmah na startu treće deonuce Dion Tompson nastavlja gde je i stao Dion Tompson i na asistenciju Lazića pogađa sa distance.

Prve poene upisao je Dženkins, prvo je pogodio za dva,a potom pogađa sa distance i Zvezda pravi seriju od 7:0 za 39:53. Trener ekipe iz Zagreba zatražio je tajm-aut, a poslel pauze, seriju gostujućeg tima prekida Miro Bilan.

Tomas je iznudio faul kojimje Zvezda ispunila bonus, ali je bio polovićan sa penala, dok Lazć pogađa trojku za plus 14 – 42:56.

Dion Tompson je iznudio nesportski faul i oba slobodna bacanja je pogodio, da bi Volters utrčao pod koš za maksmilanih plus 16.

Treći faul napravio je Branko Lazić nad Bilanom, a centar donaćih koristi oba bacanja.

Kuzmić sjajnim zakucavanjem povećava prednost, dok Dženkins postiže još jednu trojku za 48:65. Poslednji napada crveno-beli nisu iskoristili i treću deonicu doijaju ubedljivo (9:19) – 48:65 (3/4).

Simonović u nastavku trojkom, a Volters "flouterom" postavljaju maksimalnih "plus 20" u korist gostujućeg tima.

U nastavku nešto slabiji ritam, ali branioci titule nisu dozvoljavali domaćinima da im se rezultatski priključe i održavali su dvostruku prednost i na kraju zasluženo slavili rezultatom 77:61 za treću uzastupnu titulu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

297 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve