Nova vest
Košarka

Petak, 07.04.2017.

18:45

Zvezda nije uspela, Darušafaka u četvrtini finala

Crvena zvezda nije uspela da napravi podvig i plasira se u četvrtinu finala Evrolige, pošto je poražena od Darušafake u Istanbulu u 30. kolu – 78:62 (43:32).

Izvor:

Autor:

Zvezda nije uspela, Darušafaka u četvrtini finala
StarSport

Srpski i regionalni šampion je jako loše otvorio meč, što je turski sastav maksimalno iskoristio i uz malu pomoć arbitara brzo stigao do dvocifrene prednosti.

Stečeno vođstvo tim Dejvida Bleta čuvao je sve do finiša treće deonice, kada su crveno-beli propustili šansu da se u potpunosti vrate u meč i trojkom Nemanje Dangubića u egalu uđu u odlučujućih deset minuta.

Domaći su ponovo kaznili promašaje, povratili osetnu prednost i sredinom poslednjeg perioda i definitivno prelomili susret u svoju korist i zakazali duele sa madridskim Realom za fajnal-for. Obe ekipe završile su sezonu sa skorom 16-14, ali je Darušafaka otišla dalje zahvaljujući slavlju u Beogradu na otvaranju sezone.

Ipak, Dejan Radonjić i svi u timu s Malog Kalemegdana moraju biti zadovoljni, a navijači ponosni na ekipu – koja je sa najmanjim budžetom i kroz velike probleme sa povredama uspela da zabeleži neverovatnih 16 trijumfa u elitnom takmičenju, uključujući i maestralne pobede protiv aktuelnog prvaka moskovskog CSKA, Real Madrida, Panatinaikosa, Fenerbahče, Makabija u Tel Avivu...

Odnosno, nisu uspeli da savladaju samo Darušafaku, Anadolu Efes i Olimpijakos.

U pobedničkom timu najbolji je bio sjajni Bred Vonamejker sa 22 poena (5/9 za dva, 2/5 za tri), pet asistencija, dve ukradene, ali i četiri izgubljene lopte.

Najbolje ga je pratio Skoti Vilbekin sa 16 poena, šest proigravanja, pet uhvaćenih lopti i četiri krađe, dok su dvocifreni bili još Ante Žižić sa 11 poena i osam skokova i Vil Klejburn sa 10 poena i dva skoka manje.

Goste je predvodio Ognjen Kuzmić sa 14 poena (5/10 za dva) i šest uhvačenih lopti, Čarls Dženkins dodao je 12 poena, po tri skoka i ukradene lopte i isto toliko skokova, a Marko Simonović imao je 10 poena.

Istakao se još Dangubić sa devet, dok je podbacio Marko Gudurić sa svega pet poena.

Ovo nije kraj odlučujućih mečeva za Zvezdu, koju već početkom sledeće nedelje čeka finalna serija sa Cedevitom za titulu ABA lige i novi prolaz u društvo najboljih.

Zvezda je pomalo konfuzno ušla u meč, Bred Vonamejker pogodio drugu dvojku, da bi potom Čarls Dženkins izgubio loptu, ali Adrijen Moerman to nije kaznio trojkom. Ognjen Kuzmić nije uspeo da poentira na drugoj strani, posle čega su arbitri doneli prvu odluku na štetu gostiju – kada su poklonili dva bacanja Vonamejkeru. Posle njegovih pogodaka polaganja Ante Žižića i zakucavanja Vila Klejburna domaćin je stigao do rane prednosti – 8:0.

Dejan Radonjić morao je da reaguje daleko ranije tajm-autom, zbog date situacije, pošto su njegovi igrači u prva tri minuta promašili svih pet šuteva i izgubili dve lopte. Klejburn je u međuvremenu postigao još jedan koš, da bi napokon prve poene za crveno-bele upisao Kuzmić snažnim zakucavanjem. Posle promašaja Moermana, Nemanja Dangubić pogađa uz faul na drugoj strani i sa linije za slobodna bacanja prepolovljava zaostatak svog tima – 10:5.

Međutim, sudije na drugoj strani donose još jednu odluku na štetu srpskog šampiona, ne sviravši duplu posle promašaja Klejburna, što Darušaka koristi da se ponovo odlepi na dvocifrenu prednost. Kuzmić, Dangubić i Branko Lazić pogocima održavaju svoj tim u igri, a Zvezda na tri minuta do kraja već ispunjava bonus – 19:11.

U preostalih 180 sekundi igre u prvoj deonici, tim sa Malog Kalemegdana nije ni imao ni sreće jer je nekoliko lopti izašlo iz obruča, domaći su nastavili da pogađaju s velikom uspešnopšću, pogodivši tri trojke u uvodnom periodu, pa je Darušafaka na prvi odmor otišla sa osetnom prednošću – 25:14.

Ni prva dva minuta druge četvrtine nisu nam donela ništa novo, Marko Simonović upisao je prva dva poena, usledio je odgovor Klejburna, a prethodno je Nejt Volters promašio čist zicer. Zvezda je nastavila da promašuje, a Darušafaka da pogađa iz svih pozicija, pa je domaćin ubrzo stigao do najveće prednosti na meču – 34:18.

Radonjić je pokušao nešto da promeni nešto većim brojem izmena, da bi letargičnost svog tima prekinuo Marko Simonović, uspešnom realizacijom situacije 2+1. Ipak, ponovo je turski sastav imao odgovor, a Simonović je još jednom bio taj koji je preuzeo inicijativu, izborio faul i pogodio oba puta sa crte – 36:23.

Simonović je nastavio da igra jako dobro na obe strane terena, ponovo je iznudio bacanja, a to kao da je polako uvodilo ekipu u ritam, pa je Dejvid Blet odlučio da reaguje posle karakterističnog pogotka Dženkinsa. Bilo je evidentno da je Zvezda pojačala pritisak u odbrani, a dodatni problem za domaćina bio je i ispunjen bonus, na tri minuta do kraja, kada je Dangubić stigao do svog šestog i sedmog poena – 36:28.

Nažalost, posle dve dobre odbrane i promašaja za tri poena, Darušafaka dva puta hvata loptu u napadu, a to Vilbekin kažnjava novom trojkom. Agresivni Simonović ubrzo odgovara novim polaganjem, ali neverovatni Vilbekin upisuje svoju treću trojku. Na ulasku u poslednjih 60 sekudni, Dion Tompson upisuje prve poene sa linije bacanja, Žižić ne pogađa nijednom u sledećem napadu, a u poslednjem napadu u prvom poluvremenu imao je polovičan učinak – 43:32.

Drugo poluvreme počelo je novom dvojkom Vilbekina, odnosno prodatom loptom Gudurića, koji je dva puta bio neodlučan pri otvorenom šutu za tri, a nije uspeo da se ispravi ni posle promašaja Vonamejkera. Posle pogotka Moermana Darušafaka je brzo stigla do novih +15, da bi se sve dodatno zakomplikovalo posle koraka Luke Mitrovića – 47:32.

Post crveno-belih u nastavku prekida Dženkins pogotkom za dva, dok je Radonjić, posle novog promašaja, odlučio da izvede indisponiranog Gudurića. Zvezda je vezala dve dobre odbrane, Mitrović se sjajno snažao pored tri igrača i poentirao posle ofanzivnog skoka, pre nego što je Kuzmić vratio Beograđane na jednocifren zaostatak – 47:38.

Gosti nisu uspeli maksimalno da kazne loš period igre rivala, pošto se Kuzmić previše zavukao ispod koša, tj. – barem je tako delovalo posle neverovatnog pogotka Vilbekina za tri. Međutim, Volters odgovara istom merom na drugoj strani, posle čega je usledio televizijski tajm-aut. Zvezda se i definitivno konsolidovala i probudila u napadu, ali ipak ostaje žal da, posle novog koša Dženkinsa, Lazić nije pogodio otvorenu trojku pošto je ukrao loptu – 50:43.

Nastavili su crveno-beli sa sjajnom odbranom, ali opet nisu imali sreće da se u potpunosti vrate u meč i priđu na manje od pet poena zaostatka jer je pokušaj Kuzmića, koji je prethodno snažno zakucao, izašao iz obruča. U defanzivi je prednjačio Dženkins, sa dve ukradene lopte, koji zatim još jednom pogađa za dva. Domaćin je bio u velikom problemu zbog odbrane protivnika, ali je sve dobro delimično prosula u poslednjih 40 sekundi. Dangubić je promašio trojku, a Dajris Bertans vratio nešto veću prednost svom timu pred odlučujućih deset minuta košarke – 55:49.

Poslednji kvartal počeo je promašajem Tompsona na jednoj i Vilbekina na drugoj strani. Dangubić pogađa dvojku, ali Džejms Anderson, iz svog prvog šuta, biva precizan za tri, dok onda Žižić hvata njegov promašaj, pa Radonjić ubrzo mora da reaguje – 60:51.

Dženkins je posle minuta odmora vezao nova četiri poena, ali su domaći trojkom Birkana Batuka i polaganjem Vonamejkera to ekspresno anulirali. Kuzmić je posle novog ofanzivnog skoka bio maksimalan iz penala, ali je u međuvremenu zaradio i četvrtu ličnu grešku – 66:57.

Na ulasku u poslednja četiri minuta igre, Darušafaka je napravila ključnu prednost za trijumf, a ponovo je bio koban ofanzivni skok Žižića. Na to se nadovezao Vonamejker novim košem posle ulaza, da bi praktično sve bilo gotovo posle izgubljenje lopte Dženkinsa – 70:58.

Tačku na susret stavio je Andreson novom trojkom, a domaćin je na kraju do pobede i prolaza došao poprilično ubedljivim rezutlatom, što i nije toliko čudno jer su crveno-beli potpuno opravdano pali – 78:62.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

764 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve