Nova vest
Košarka

Nedelja, 19.02.2017.

20:30

Zvezdi "Žućkova levica" u napetom večitom derbiju

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su Kup Radivoja Koraća, pobedom u niškom 'Čairu' nad večitim rivalom Partizanom, rezultatom 74:64.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Zvezdi
Starsportphoto

Zvezda je došla do prvog trofeja u sezoni i šestog u ovom takmičenju, što je novi rekord, u meču koji je obeležila ne baš kvalitetna košarka i nesportska atmosfera na tribinama.

Prvo su navijači Zvezde, koji su tek sredinom druge četvrtine ušli u hali, počeli da ubacuju baklje, da bi im pristalice protivničke ekipe uzvratile vređanjem Nebojše Čovića.

Sve je rezultiralo kratkim prekidom u finišu treće deonice, kada je neko iz prvih redova pogođen topovskim udarom u glavu, zbog čega je morala da reaguje hitna pomoć.

Srpski i regionalni šampion je rezultatski slavio relativno ubedljivo, ali nije bilo tako jednostavno, posebno ne na početku, pošto je bio slabiji protivnik u prvom poluvremenu. Dobro je Zvezda otvorila meč, protivnik je uzvratio serijom 10:0 i sredinom prve deonice došao do prednosti.

Partizan je čuvao vođstvo sve do finiša druge četvrtine, kada je stvari u svoje ruke uzeo Marko Simonović. Ubacio je 13 poena, a trojkom od tablu doneo minimalnu prednost na poluvremenu – 36:34.

Opet je rezultatska klackalica bila na snazi, sve do poslednjih 15 sekundi trećeg kvartala. Gudurić je iskoristio slobodna bacanja, a onda uz zvuk sirene pogodio tešku trojku sa više od 9 metara.

Tada je duel prelomljen, pošto je na krilima Gudurića Zvezda došla do dvocifrene prednosti koju je sačuvala do kraja. Upravo je mladi reprezentativac Srbije bio najbolji pojedinac sa 18 poena (3-5 za dva, 3-7 za tri, 3-3 penali), uz 4 skoka i 6 asistencija, što mu je donelo MVP priznanje.

Isti broj poena imao je i Marko Simonović, odličnu rolu sa 16 poena i 6 uhvaćenih lopti imao Dio Tompson, dok je Luka Mitrović stao na 12.

U redovima Partizana najefikasniji je bio Adin Vrabac sa 12 poena, jednim više od Stefana Birčevića, dok je Novica Veličković meč završio sa 9.

Oba kluba su do nedeljne utakmice imale po pet titula od osnivanja takmičenja 2002, pa su 'crveno-beli' sada usamljeni na listi osvajača "Žućkove levice".

Uz šest pobeda imaju dva poraza u finalima, dok su 'crno-beli' čak šesti put stali na korak do cilja.

Oba tima su imala dosta kadrovskih problema pred završni turnir u Nišu i u toj situaciji bolje su snašli izabranici Dejana Radonjića, koji su iskoristili odsustvo trojice vrlo važnih igrača Partizana – Vilijama Hečera, Vanje Marinkovića i Miloša Koprivice, koji su se zbog bolesti vratili u Beograd.

Kako javlja reporter B92 iz Niša, sumnja se da su oboleli od salmonele.

Susret je imao svojevrsnu uvertiru u Bijeljini gde su se sukobile navijačke grupe 'večitih' iz Prijedora i Teslića.

Tok meča:

Utakmica u punom 'Čairu', u kojem Partizan ima nešto bolju podršku, počela je boljom igrom Zvezde. Partizan je propustio prva dva napada, a 'crveno-beli' su preko Luke Mitrovića i Ognjena Kuzmića došli do prvih poena. Gordon je sa distance smanjio na 4:2, pre nego što je Marko Gudurić pogodio trojku uz faul – 8:2.

Kod aktuelnog srpskog i regionalnog šampiona, već na startu se istakao kapiten Luka Mitrović – posle dva poluhoroga bio je precizan sa distance, ali su Pot dugom dvojkom i Birčević trojkom, vratili Partizan na -1.

Izabranici Aleksandra Džikića, koji se ne nalazi na klupi zbog bolesti, produžili su seriju do 10:0, pogocima Lukovića i Andrića, pa je Dejan Radonjić morao da traži tajm-aut. Mitrović je prekinuo seriju rivala, pre nego što je Andrić sa istog mesta ubacio trojku. Ušao je i Novica Veličković, a posle trojke Jovića bilo je 19:21.

Igrači Zvezde su se malo konsolidovali, Dion Tompson je imao odličnu rolu sa 4 poena i 3 skoka, da bi potom Adin Vrabac dobio već treću ličnu grešku. Marko Simonović je pogodio oba slobodna bacanja za 23:23 na kraju prve deonice.

Drugi deo igre počeo je identično kao prvi – nizom izgubljenih lopti na obe strane. Najlepši potez viđen je u polukontri Partizana, kada je Ognjen Dobrić sjajno izblokirao Andrića. Prvi pogodak postigao je Vrabac koji igra uprkos problemu sa faulovima.

Nastavili su 'crveno-beli' sa greškama, dok je sa druge strane reprezentativac BiH iznuđivao faulove, ali i promašivao slobodna bacanja. Tek četvrto je pogodio za 23:26.

Zvezda je bila veoma dekoncentrisana u napadu, skoro četiri i po minuta nije bilo koša domaćina u ovom finalu, ali ni Partizan nije uspeo da napravi osetniju razliku. Veličković je uhvatio ofanzifni skok i pogodio posle promašenog slobodnog bacanja, da bi Simonović vezao četiri poena za 29:31.

U međuvremenu su u halu ušle 'Delije' i nedugo potom upalile nekoliko baklji.

Simonović se potpuno razigrao i novim utrčavanjem vratio prednost Zvezdi (32:31), dok je na drugoj strani u kontri zakucao Birčević. Ipak, Simonović je u poslednjem minutu bio precizan van linije 6,75 za vođstvo Zvezde 36:34 na poluvremenu.

Trećoj četvrtini prethodila je bakljada koju su pratile petarde u 'Čairu', a ponovo je Zvezda bila ta koja je nametnula ritam. Precizni su bili Gudurić i Mitrović, pre nego što je Ratkovica probio i smanjio na 40:38.

Ovoga puta kapiten Zvezde je promašio nekoliko ne baš teških pokušaja, jednom je i izgubio loptu, da bi na drugoj strani Veličković bio precizan van 6,75. Mitrović nije uspeo da pogodi ni slobodno bacanja, ali kazne sa druge strane nije bilo.

Kvalitet prikazane košarke nije rastao, treća četvrtina nam je donela mali broj poena i više sadržaja na tribinama. Jedni su nastavili sa bakljadom, dok su drugi počeli da vređaju i psuju Nebojšu Čovića. Lopte su gubili i jedni i drugi, i to u serijama, a posle polaganja Majstorovića bilo je 46:47.

Više o vređanju predsednika Crvene zvezde pročitajte OVDE.

Tada su 'crveno-beli' ušli u novi problem, pošto je Čarls Dženkins morao da završi utakmicu još u trećoj četvrtini, zbog pet ličnih grešaka. Napravio je četvrtu, a onda zbog reakcije dobio i tehničku, pa je morao da se preseli na klupu.

Tehničku je, tri sekunde pre kraja, dobila klupa Partizana, a Zvezda pred poslednji kvartal otišla sa prednošću 52:47. Poslednji poen postigao je Gudurić sa skoro 10 metara, kada je iz veoma teške pozicije ubacio trojku sa zvukom sirene.

Prema informacijama koje je javio izveštač B92 sa lica mesta, neko u prvim redovima je pogođen topovskim udarom u glavu. Opširnije pročitajte OVDE.

Simonović je i četvrtu deonicu otvorio trojkom, pre nego što je Dion Tompson doneo 'crveno-belima' +10. Tada je Zvezda potpuno preuzela kontrolu – Luković je prekinuo seriju rivala, ali je onda Gudurić započeo novu za maksimalnih 13 razlike. Ipak, Birčević je ubacio težak šut za 62:52.

Partizan se malo razbudio, vezao pet poena, pa je posle trojke gordona bilo 64:57, ali je ponovo Tompson doneo prevagu u reketu. Pogodio je uz faul i vratio 'crveno-bele' na +10. Potom mu je Jović asistirao, a Amerikanac zakucao za 69:57.

Do kraja utakmice ostalo je nešto više od dva minuta i već tada su Radonjićevi igrači počeli da troše vreme. Birčević je novom trojkom ponovo vratio -10, ali je Jović lako probio i overio trijumf svoje ekipe.

Na kraju, Zvezda je to trofeja u Kupu Radivoja Koraća došla rezultatom 74:64.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

616 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve