Danilović na čelu KSS: Trebaće mi pomoć svih

Legendarsni srpski košarkaš Predrag Danilović izabran je u četvrtak i zvanično za novog predsednika Košarkaškog saveza Srbije.

Izvor: B92 Srbija
Podeli
Starsport
Starsport

Biografija:

Danilović je rođen 1970. u Sarajevu, gde je počeo karijeru u omladinskoj školi KK Bosna, dok je profesionalac postao u Partizanu 1988. Bio je prvak Evrope sa crno-belima 1992, a potom i sa italijanskim Virtusom iz Bolonje 1998.

Igrao je i u NBA za Majami i Dalas (12,8p, 2,4sk, 2as po meču), dok je sa reprezentacijom Jugoslavije četiri puta osvajao EP, a ima i srebro sa Olimpijskih igara 1996. u Atlanti. FIBA ga je proglasila za najboljeg igrača Evrope 1995. godine.

Od 2000. do 2004. bio je potpredsednik KK Partizan, a od 2007. do 2015. i predsednik kluba. Od 2002. do 2010. bio je u dva mandata član borda FIBA.

Na izbornoj Skupštini u hotelu ’M’ ozvaničeno je ono što je bilo poznato već neko vreme jer je Danilović bio jedini kandidat za mesto prvog čoveka srpske košarke.

On je na toj poziciji zamenio Dragana Đilasa koji odlazi posle izuzetno uspešnih pet i po godina.

"Čestitam Saši, nadam se da će nastaviti putem uspeha", rekao je odlazeći predsednik Đilas koji je od počasnog predsednika Borislava Stankovića dobio 'Zlatnu značku' KSS.

Đilas je postao predsednik 2011. godine. U njegovom mandatu muška reprezentacija osvojila je srebro na Svetskom prvenstvu 2014. i na Olimpijskim igrama 2016, uz nastup u polufinalu prošlogodišnjeg Eurobasketa, dok je ženska selekcija 2015. postala prvak Evrope, a 2016. je osvojila bronzu na Igrama.

"Veoma sam ponosan na sve što je Đilas uradio u Savezu i ako moj tim, moji saradnici i ja uradimo bar malo od onoga što je on, biću veoma sreća i zadovoljan. Nadam se da ćemo stvari koje su dobre pratiti, a ako budemo mogli neke stvari popraviti. Neće biti lako, ali daćemo sve od sebe. Za sve realne savete i kritike, moja vrata će mu uvek biti otvorena. I iznad svega bih voleo da te kritike bude saopštene licem u lice. Trebaće mi sva vaša pomoć, svih saradnika, delegata u unutrašnjosti. Verujte mi da mi nije ni malo svejedno", rekao je Danilović.

Starsport
Starsport

Na predlog Danilovića izabrana su i četiri potpredsednika - Ana Joković za žensku košarku, Igor Rakočević za mušku, Bojan Radun za finansije i marketing, odnosno Dušan Projović za takmičenja.

Košarka