Nova vest
Košarka

Sreda, 09.11.2016.

17:50

Partizan na 3-1, Ratkovica 11 asistencija

Košarkaši Partizana zabeležili su treću pobedu u FIBA Ligi šampiona i izjednačili se sa AEK-om na deobi druge pozicije u Grupi E.

Izvor: AK

Autor: AK

Partizan na 3-1, Ratkovica 11 asistencija
Foto: StarSport

Crno-beli su savladali Solnok 70:55 u Mađarskoj, svega dva dana nakon iscrpljujućeg meča sa Crvenom zvezdom.

Džikićev tim je kontrolisao rezultat tokom većeg dela meča, Solnok je zahvaljujući trojkama i sjajnom Davidu Vojvodi dugo držao priključak, sve do prve polovine poslednjeg kvartala kada Vilijem Hečer i Frenk Robinson donose prvu dvocifrenu prednost i prelamaju meč.

Partizan je predvodio Stefan Birčević sa 17 poena (10 u trećoj četvrtini), 4 skokova i 3 asistencije, 14 je postigao Uroš Luković (8 u poslednjem periodu) uz 9 uhvaćenih lopti i četiri blokade, dok je 11 dodao Vilijem Hečer.

Posebno se istakao i Branislav Ratkovica koji je blistao sa 11 asistencija, uz 6 poena i 5 skokova, a u timu nije bilo povređenog Đorđa Majstorovića te jednog od nosilaca igre Novice Veličkovića.

U domaćem timu dominirao je pomenuti Vojvoda sa 21 poenom (3/4 tri) i 7 skokova, a kada je on stao Solnok više nije mogao da prati Partizan. Njemu je jedina konkretna podrška bio Miloš Borisov sa 12 poena, dok je devet dodao Rajan Rajt.

Solnok je poveo na startu meča 5:4, ali crno-beli brzo preuzimaju kontrolu, te predvođeni Birčevićem prave seriju 10:0 za preokret na 14:5. Mađari su teško pogađali za dva, te često gubili lopte, ali su odlično šutirali za tri poena (4/7) i najviše zahvaljujući tome držali priključak (20:16).

Crno-beli nisu mogli da poentiraju u prva četiri minuta drugog perioda, zahvaljujući lošem šutu rivala uspeli su da zadrže vođstvo (27:23), ali čim se razigrao Vojvoda Solnok je preokrenuo za prvu prednost posle skoro 15 minuta igre, ali posle penal završnice prvog poluvremena Partizan odlazi na odmor sa prednošću 33:32.

U sličnom ritmu se igralo u trećem periodu, mučila su se oba tima u napadu, često grešila, ali je Partizan održavao prednost zahvaljujući raspoloženom Birčeviću i stekao +7 pred poslednji period. Mađari pogađaju prvi, ali Hečer i Robinson vežu pet poena za 58:48 nakon čega Solnok više nije mogao da se vrati.

U Grupi E četvrto kolo otvorio je derbi u kojem je AEK savladao Dinamo Sasari 78:58 i preuzeo prvo mesto bar na 24 časa, do okršaja Bešiktaša i Štelmeta. U sredu igraju još Šarlroa i Ludvigsburg u Belgiji.

Partizan u sledećem kolu dočekuje upravo Šarlroa, 15. novembra u Pioniru.

Tok meča:

Nakon trome igre dva tima u prvih nekoliko minuta, crno-beli ulaze u sjajan ritam sredinom prvog kvartala, te serijom 10:0 stiže do prednosti 14:5. Usledila je serija promašaja i grešaka crno-belih, pa Solnok trojkama Vojvode i Borisova smanjuje na 16:13. Partizan se probudio i vratio na -7, ali Vojvoda trojkom u poslednjoj sekundi smanjuje na 20:16 posle prve četvrtine.

Crno-beli četiri minuta nisu uspeli da poentiraju u drugom periodu, pa Solnok stiže do izjednačenja (20:20), ali Vojvoda propušta zicer u kontri tri na jedan za preokret. Konačno seriju Partizana prekida Hečer prvom trojkom crno-belih na meču, Džikićevi ubrzo ulaze i u bonus, ali uspevaju da zadrže vođstvo (27:23), sredinom kvartala.

Međutim, nije prošlo mnogo vremena i Mađari su preokrenuli rezultat, dodatno se razigrao Vojvoda te košem uz asistenciju za trojku Borisova doneo Solnoku prvu prednost od trećeg minuta (28:27). Nakon novog lošeg napada usledila je tehnička za klupu Partizana, ali domaćin to ne koristi, pa Ratkovica prekida seriju Solnoka.

Usledila je penal završnica prvog poluvremena, gde Partizan uz dobru odbranu vraća vođstvo, ali Vojvoda novom trojkom (15 poena) održava meč u egalu pred veliku pauzu (33:32).

Crno-beli bolje otvaraju drugo poluvreme od rivala, te poenima Birčevića povećavaju prednost na 39:34 sredinom trećeg perioda, Vojvoda je pokušavao da vrati Mađare u novi egal, ali je Partizanov reprezentativac bio u dobrom ritmu pa je naš tim nastavio da kontroliše rezultat (42:36).

Marinković je u međuvremenu ubacio tek drugu trojku za Partizan na meču (2/10), domaćin odmah odgovara preklo Eilingsfelda, ali crno-beli u poslednjem minutu organizuje dve odlične akcije, te poenima Hečera stiže do 53:46 pred poslednji period.

Rajt smanjuje zaostatak Solnoka na startu poslednjeg kvartala, ali crno-beli ulaze dobar, Hečer pogađa trojku, za njim pogađa i Robinson, pa Partizan prvi put na meču stiže do dvocifrene razlike (58:48), šest minuta pre kraja.

Šut za tri poena više nije služio domaćina, i Vojvoda je ostao bez snage, pa je Džikićev tim polako počeo da privodi meč kraju. Luković je iskoristio pad koncentracije u odbrani domaćina i "vezao" da lagana koša za +13 (66:53).

Luković je odličan period zaključio još jednim košem za konačnih 70:55 za Partizan u Slonoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve