Nova vest
Košarka

Subota, 29.10.2016.

20:50

M-Vil srušio Partizan pred "večiti" derbi

Košarkaši Partizana doživeli su prvi poraz u ABA ligi ove sezone, Budućnost je slavila 64:61 u dramatičnom meču u Hali sportova.

Izvor: AK

Autor: AK

M-Vil srušio Partizan pred
Foto: StarSport

Crno-beli su odigrali meč sa dosta oscilacija, gubili 14 razlike, vodili 9, imali povremeno periode od nekoliko minuta bez koša, očajno šutirali za tri (3/25), pravili korake, te na kraju faulom na šutu za tri ispustili prednost pred poslednji minut.

Crno-beli su očajno otvorili meč, Budućnost je u laganom ritmu stigla do +14 (27:13), ali Partizan sredinom druge četvrtine ulazi u furoznu seriju te sa 24:3 preokreće na 37:30 na poluvremenu.

Podgoričani predvođeni Džejmsom stižu do egala sredinom trećeg porioda u kojem Partizan postiže svega 9 poena, crno-beli poenima Veličkovića stiže do 61:58 pred poslednji minut, a onda fauliraju Markusa Vilijamsa na šutu za tri poena.

Amerikanac tako u jednom napadu postiže četiri poena, a nakon promašaja Marinkovića za tri 11 sekundi pre kraja, pogađa i dva penala te rešava meč pred 5.000 "grobara".

Partizan je predvodio Novica Veličković sa 15 poena (4/11 iz igre) i 9 skokova, Uroš Luković je dodao 12 (6/8) uz 7 uhvaćenih lopti, dok je najbolji meč od dolaska u Humsku 1 odigrao Frenk Robinson sa 11 poena (4/8).

Podbacili su Stefan Birčević sa po 6 poena i skokova, te posebno Vilijem Hečer koji je pogodio tek tri od 11 šuteva iz igre i takoše imao samo šest poena.

Junak Budućnosti bio je do pre tri dana otpisani plej Markus Vilijams sa 13 poena i 3 asistencije, 12 je postigao Šon Džejms uz 9 skokova za 18 i po minuta na parketu, dok je deset ubacio Rejnolds.

Tako su Podgoričani stigli do sedme pobede u nizu, a Partizan računajući i FIBA Ligu šampiona vezali drugi poraz.

Crno-bele u sledećem kolu očekuje večiti derbi sa Crvenom zvezdom.

Tok meča:

Dok se Partizan mučio u napadu, Podgoričani su meč pred 5.000 "grobara" otvorili odličnim šutem za tri poena, pogađali su Šehović i Savović, pa su gosti otvorili duel sa 8:3. Nisu crno-beli mogli da pronađu pravi ritam u napadu tokom prvog perioda, teško su stizali do poena, pa je postepeno rasla prednost gostiju (12:5).

Uspeli su domaći igrači da se koliko-toliko razigraju krajem prvog perioda, Marinković sa dva koša te Ratkovica sa penala dovode domaćina do dvocifrenog broja poena, ali poen po minutu nije bio dovoljan za egal, pa je Budućnost lako održala vođstvo i na prvi odmor otišla sa prednošću 18:11.

Pauza nije mnogo pomogla timu Aleksandra Džikića, nastavili su se promašaji Hečera i njegovih saigrača, pa je Budućnost ubrzo stigla do dvocifrene razlike (22:11). Podgoričani su održavali dvocifrenu prednost do 29:19, a onda kao da se na parketu pojavio novi tim Partizana.

Fantastičnu seriju pokrenuo je Luković, za njim su pogađali Robinson i Hečer, Veličković je polaganjem podigao Halu na noge, zatim Robinson pogađa i trojku, nakon ćega "grobare" u trans opet šalje Veličković trojkom za preokret na 31:29, dva minuta pre poluvremena.

Furiozan nalet Partizana nastavljen je novim koševima Veličkovića i Birčevića, a spektakularan period igre crno-belih polaganjem uz zvuk sirene posle prodora od koša do koša zaokružuje Vrabac, pa crno-beli serijom 24:3 stižu do vođstva 37:30 na poluvremenu.

Luković pogađa na otvaranju drugog poluvremena za +9 za Partizan, ali Budućnost konačno dolazi do daha, prekida lošu seriju poenima Džejmsa, da bi nakon jednog bezidejnog napada trojku u poslednjoj sekindi pogodio Vilijams i vratio goste potpuno u život (39:35).

Opasan nalet gostiju Partizan odbija koševima Lukovića, ali Vilijams ne dozvoljava domaćinu da krene u novu seriju i stekne osetniju prednost (43:37). Usledili su minuti za zaborav kod oba tima, posebno kod crno-belih koji prave tri greške u nizu, Veličković i Robinson korake, što je bolje iskoristila Budućnost.

Podgoričani poenima Nikolića iz reketa, te Popovića sa penala, stižu do potpunog egala, da bi Robinson polovičnim učinkom sa doneo Partizanu pola koša prednosti (46:45) pred odlučujućih deset minuta.

Početak poslednjeg kvartala doneo je isti ritam igre iz prethodnog, ekipe su bile dosta ograničene u napadu, često su grešile, a sporiji ritam je više odgovarao Budućnosti koja poenima Džejmsa i Rejnoldsa preokreće na 50:48, šest minuta pre kraja meča.

Crno-beli su nastavili da se muče u napadu, delovali su bespomoćno kao u prvoj četvrtini, Hečer je nastavio svoju seriju promašaja, pa Budućnost preko razigranog Džejmsa povećava prednost na +7 (56:49), četiri minuta pre kraja.

Međutim, u kritičnoj fazi utakmice bude se crno-beli, uspevaju da obuzdaju Džejmsa, pogađa Veličković, a za njim konačno i Hečer, koji donosi izjednačanje 56:56 na dva minuta pre kraja. Usledila je rezultatska klackalica, Robinson i Vilijams pogađaju po trojku, bivšeg plej Crvene zvezde i dodatno slobodno za vođstvo Budućnosti 62:61, koja posle promašaja Robinsona dobija loptu pred poslednjih 40 sekundi.

Crno-beli oduzimaju loptu Džejmsu, Marinković bespotrebno forsira šut i promašuje na 11 sekundi pre kraja, a Džejms hvata loptu omogućava slobodna bacanja Vilijamsu, koji pogađa oba za pobedu Budućnosti 64:61.

ABA liga, 7. kolo:
Partizan – Budućnost 61:64
Cibona – FMP 87:68

Nedelja:
Igokea – Cedevita
Mega – MZT


Ponedeljak:
Mornar – Zvezda
Karpoš – Olimpija


Petak:
Krka – Zadar 80:79

Tabela:
1. Budućnost 7-0
2. Partizan 6-1
3. Cibona 6-1
4. Zvezda 6-0
5. Zadar 3-4
6. Cedevita 3-3
7. Igokea 3-3
8. Krka 3-3
9. Mornar 2-4
10. FMP 2-5
11. Mega 1-5
12. MZT 1-5
13. Olimpija 1-4
14. Karpoš 0-6

.

.

.

.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

255 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve