Nova vest
Košarka

Sreda, 12.10.2016.

22:59

Marković razočarao selektora, dobri i ostali Srbi

Istog dana kada je počela nova sezona Evrolige, startovao je i Evrokup, drugo po jačini takmičenje na Starom kontinentu, koje je donelo nekoliko dobrih mečeva.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Marković razočarao selektora, dobri i ostali Srbi
Photo by Ezra Shaw/Getty Images

U okviru grupe A Cedevita nije imala šanse na gostovanju Gran Kanariji – 101:76.

Domaćin je od samog starta krenuo agresivno, prednost je rasla i duel je rešen sredinom prvog poluvremena. Španci se nisu zaustavljali i do kraja su napunili koš Hrvata.

U drugom meču prve grupe činilo se da će MZT doživeti katastrofu protiv Lietkabelisa, ali se makedonski predstavnik vratio iz minusa od više od 20 poena. Najviše zahvaljujući tome što su dobili poslednju četvrtinu sa 31:16, gosti su imali šansu za trijumf u dramatičnoj završnici.

Najbolji igrač MZT Stefan Sinovec je 3,4 sekunde pre kraja trojku za prednost od 89:88, ali su Litvanci na neverovatan način stigli do trijumfa – prvo je Lorenco Vilijams promašio ceo koš iz šuta za tri poena, da bi iz doskoka neometano poentirao Donatas Tarolis za konačnih 90:89.

U pobedničkoj ekipi najefikasniji je bio Kšištof Lavrinovič sa 18 poena, dok je heroj Tarolis dodao jedan manje. Spomenuti Sinovec je predvodio Makedonce sa 20 poena i 6 skokova, a po 17 su postigli Tejms i Lučić.

Povremeni srpski reprezentativac Dragan Milosavljević je u pobedi Albe nad Fuenlabradom (88:81) ubacio 11 poena (2-6 za dva, 1-3 za tri), uz 4 skoka i po 2 asistencije i ukradene lopte, i tako bio podrška Elmedinu Kikanoviću koji je dominirao ubacivši 25 poena

S druge strane, u španskoj ekipi samo trojica igrača imala su dvocifren učinak, a jedan od njih bio je naš Ivan Paunić sa 14 poena, jednim manje od Muse Dijanea i tri manje od Hrvata Marka Popovića.

Grupa B biće poprilično zanimljiva, što je pokazao i duel Himkija i Lijetuvos Ritasa. U Moskvi je viđena tvrda utakmica, ali su Džejkob Pulen i Erl Roland pogurali domaćina do trijumfa, rezultatom 76:71.

Bajern Minhen, koji sa klupe predvodi selektor Srbije Aleksandar Đorđević, tokom čitavih 40 minuta jurio je prednost Zenita u Sankt Peterburgu, ali je nije stigao i poražen je rezultatom 80:77. Tačnije, Nemci su uspeli da preokrenu, ali je preokret bio kratkog daha, dosta zahvaljujući i doskorašnjem reprezentativnom plejmejkeru Stefanu Markoviću.

Marković je imao nekoliko važnih poteza u trenucima kada se meč lomio i završio ga je sa 6 poena i čak 10 asistencija – mnoge od njih išle su Janisu Timi koji je bio najefikasniji sa 20 poenai 4 skoka.

U drugoj utakmici grupe C ukupno osam igrača Budućnosti nije moglo da se suprotstavi Mursiji u gostima, uprkos 22 poena Borisa Savovića, pa je crnogorski šampion poražen rezultatom 86:77.

Najubedljiviji trijumf večeri ostvarila je Valensija u okviru grupe D, koja je pregazila nemački Ulm sa 95:88. Već sredinom prvog poluvremena je imala velikih 18 razlike i nastavila je da povećava prednost. Pred kraj meča je ta prednost iznosila rekordnih 39 poena razlike.

Nemci ni u jednom trenutku meča osim na samom početku nisu izgledali kao ozbiljan takmac Slepim miševima. U takvoj partiji, nije ni čudo što se svih 12 košarkaša domaćeg tima upisalo u listu strelaca jer su neki nosioci igre odmarani u drugom poluvremenu. Najefikasniji je bio član prve petorke Dubljević sa 14 poena, dok je Janković ubacio 12, a Sikma, Oriola i Dio po 11 poena. U gostujućem timu je samo Morgan sa 12 poena imao dvocifren košgeterski učinak.

Prvi dan je zatvoren uspešnim gostovanjem Lokomotive kod Olimpije – 64:72. Kod gostiju Keni Gabrijel imao je 17 poena, a nekadašnji igrač Partizana Kevin Džouns - četiri, uz dva skoka. Kod Olimpije odličan je bio srpski centar Nikola Janković sa 16 poena i 8 uhvaćenih lopti.

Evrokup:
grupa A:

Lietkabelis – MZT 90:89
Gran Kanarija – Cedevita 101:76
slobodna ekipa: Nižnji Novgorod
grupa B:
Alba Berlin – Fuenlabrada 88:81
Himki – Lijetuvos Ritas 76:71
slobodna ekipa: Bilbao
grupa C:
Mursija – Budućnost 86:77
Zenit – Bajern 80:77
slobodna ekipa: Unikaha
grupa D:
Valensija – Ulm 95:58
Union Olimpija – Lokomotiva Kubanj 64:72
slobodna ekipa: Hapoel Jerusalim

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve