Bertomeu pisao Đilasu, ništa nije rekao

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu u odgovoru predsedniku KSS Draganu Đilasu napisao je da FIBA ne poštuje klubove.

SOIzvor: B92, zvanični sajt Alžir
Podeli
Starsport
Starsport

Bertomeuov odgovor pun je opštih mesta i generalno je malo toga rečeno, a istaknuto je da suspenzije FIBA ne rešavaju problem, već ga pogoršavaju, kao i da su u Evroligi iznenađeni konfliktom koji je izazvala FIBA.

Pismo vam prenosimo u celosti:

„Poštovani predsedniče,

Zahvaljujem na Vašem dopisu. Iznad svega želim da Vam zahvalim što ste izrazili želju za traženjem rešenja zasnovanog na dijalogu i poštovanju svih subjekata koji imaju različite odgovornosti u evropskoj košarci.

Veoma smo razočarani i iznenađeni da se konflikt koji je izazvala FIBA, sa jedinim ciljem kontrolisanja profesionalnih klupskih takmičenja, završio sankcijama prema nacionalnim federacijama koje nikada nisu imale udela u ovoj situaciji niti su bile odgovorne za istu. Takođe je razočaravajuće videti da sportske vrednosti, koje FIBA tvrdi da poštuje, nisu uzete u obzir, te da su nacionalne selekcije, koje su izborile pravo učešća na takmičenjima, sankcionisane zbog svojih napora i dobrih sportskih rezultata. Verujemo da će nacionalne federacije zahtevati poštovanje svojih prava i isto tako mislimo da federacije neće dozvoliti da im se ta prava oduzmu bez bilo kakvog validnog pravnog ili sportskog razloga.

Ne smatramo da su razlike između FIBA I Evrolige nepremostive. Mi smo dokazali sposobnost za saradnju tokom mnogo godina i nastavićemo i ubuduće. Imajući to na umu, u više navrata smo tražili od FIBA da, umesto pretnji klubovima i nacionalnim federacijama, možemo da razgovaramo i radimo zajedno za dobrobit košarke. Tačno je da je, nakon poslednjih postupaka FIBA proteklih meseci, poverenje između naše dve strane narušeno. Ali to sa naše strane nije prepreka za postizanje sporazuma, pod uslovom da se ponovo uspostavi normalnost i poštuju prava nacionalnih federacija i klubova.

Bertomeu: FIBA brutalna, savezi su nevine žrtve

“Ali niko nije iznad pravila, pa ni FIBA. Ako su u krivu, onda će ih sud naterati da to shvate“, rekao je prvi čovek Evrolige u intervjuu za Korijere dela Sere.

Dokazali smo da naša namera nikad nije bila da primoravamo klubove. Mi smo se ograničili na to da im predložimo projekat, prvo kroz domaće lige, a zatim i direktno, u nekim slučajevima kada je izostao odgovor domaće lige, i pozvali ih da mu se pridruže. Velika većina klubova se složila sa predlogom jer smatraju da je najkorisniji za njihovu budućnost i najatraktivniji za njihove navijače. Poštovali smo klubove koji su smatrali drugačije.

Lično smatram da bi bilo veoma pozitivno kada bi primer saradnje između nacionalnih federacija i klubova u Vašem regionu u poslednjih 15 godina mogao biti shvaćen od strane FIBA. Neophodno je prihvatiti ulogu svakog subjekta i poštovati je, kao i sarađivati u svakom vidu odgovornosti. To ne sme biti sukob moći, kako je to FIBA iskazala, već razgovor o organizacionom modelu koji je potreban Evropi, a u kome košarka ima viši nivo profesionalnosti u odnosu na druge kontinente, kakav je slučaj u Severnoj Americi. Model klupskog takmičenja organizovan od strane samih klubova se pokazao efikasnim za razvoj evropske košarke, iako postoji prostor za poboljšanja, kao i u svemu. Kada su klubovi odbili ponudu FIBA da upravlja takmičenjem Evrolige i kada je, nekoliko meseci kasnije, većina klubova ponovo radije izabrala Evrokup umesto FIBA takmičenja, jasno su pokazali volju klubova koja bi trebalo da bude poštovana jer su klubovi ti koji preuzimaju sav rizik upravljanja. Reakcija sankcijama ne rešava problem, već ga pogoršava. To ne pomaže FIBA da povrati kredibilitet i poštovanje izgubljeno poslednjih meseci neprekidnim promenama strategije, izražavanjem neprihvatljivog pritiska i odbijanjem dijaloga.

Mi ne planiramo da donosimo odluke koje bi mogle ići na štetu odnosima između klubova i federacija, a bićemo i dalje otvoreni za dijalog i traženje rešenja zasnovanog na obostranom poštovanju i za dobrobit košarke.“

Pismo Bertomeua u originalu
160421-letter-to-Mr-Djilas-Serbian-Federation.pdf (303.02 KB)