Nova vest
Košarka

Sreda, 20.04.2016.

15:10

Slovenci britko odgovorili FIBA

Košarkaški savez Slovenije poslao je pismo FIBA Evropi u kojem je izneo niz argumenata zbog kojih je odluka o suspenziji njihove reprezentacije neosnovana.

Izvor: JT

Autor: JT

Slovenci britko odgovorili FIBA
Getty Images

Slovenija je jedna od 14 zemalja koje su suspendovane sa Evropskog prvenstva 2017. godine zbog odluke da se okrenu takmičenjima pod okriljem ULEB, odnosno ECA, među koje potpadaju Evroliga i Evrokup.

Vladajuće telo evropske košarke planira da od naredne sezone pokrene Ligu šampiona, koja će biti pandan Evroligi, koja joj trenutno ne smeta, ali takav slučaj nije sa Evrokupom.

Košarkaški savez Slovenije je u svom saopštenju istakao da nije sklopio nikakav dogovor sa ECA, već da je to učinila ABA liga, i doveo u pitanje odluku o suspenziji.

ABA liga, kao nezavisni pravni entitet sa sedištem u Zagrebu u vlasništvu 12 klubova, jeste postigla sporazum sa ECA, ali Košarkaški savez Slovenije veruje da nema ni moralnog ni pravnog osnova da se zbog toga suspenduje reprezentacija Slovenije. Košarkaški savez Slovenije nije vlasnik ABA lige, nema pravo glasa u njenim organima i niko ne može da utiče na nju. ABA liga je od 29. juna 2015. godine zvanično priznata od strane FIBA Evrope i sve dok ima takav status i deluje u skladu sa propisima FIBA, mi nemamo pravo da reagujemo, niti smo pozvani da to učinimo. Zato verujemo da bi FIBA Evropa trebalo da svoje optužbe uputi isključivo ABA ligi”, stoji u saopštenju u kojem se dodaje da Savez osuđuje metode vrbovanja koje koristi ECA.

U saopštenju se dodaje da će se Košarkaški savez Slovenije povinovati propisima vladajućeg tela evropske košarke, uz opasku.

Mišljenja smo da bi FIBA Evropa prvo trebalo da reši problem sa rukovodstvom ABA lige, umesto da suspenduje saveze koji nemaju nikakve veze ni sa ECA, ni sa ABA lige. Mi smo u junu 2015. godine podržali nameru svojih klubova da igraju ABA ligu tek pošto je to učinila FIBA”, dodaje se u saopštenju.

Za kraj, Košarkaški savez Slovenije je ostavio pitanja o onome što mnoge buni – zašto FIBA nema ništa protiv da klubovi igraju Evroligu, a smeta im Evrokup.

Da bi se izbegla selektivna kažnjavanja različitih saveza i zato što bi odluka o suspenziji nacionalnih timova imala ozbiljne i štetne posledice, molimo Vas da do kraja razjasnite sledeće stvari:

- Da li FIBA Evropa smatra kršenjem svojih propisa kada klubovi i lige stupe u sva takmičenja pod okriljem ECA – u Evroligu i u Evrokup, ili samo u Evrokup?

- Da li u propisima FIBA postoje kriterijumi na osnovu kojih bi se klubovi učesnici Evrolige tretirali drugačije od klubova učesnika Evrokupa?


- Da li na osnovu propisa FIBA mogu da se drugačije tretiraju savezi čiji klubovi učestvuju, na primer, u ABA ligi, VTB ligi, španskoj ligi ili NBA?”, ističe se u saopštenju, uz opasku da se iz Košarkaškog saveza Slovenije nadaju da će njihova objašnjenja pomoći da se povuku nekorektne i neosnovane suspenzije.

Košarkaški savez Srbije je dan ranije zapretio suspenzijama klubovima koji budu igrali Evrokup, a predsednik Partizana Nikola Peković rekao je da nije još doneta u kom takmičenju će ‘crno-beli’ igrati naredne sezone.

Istu odluku kao Košarkaški savez Srbije donela je i Košarkaška federacija Rusije, dok je Košarkaška federacija Grčke osudila metode vrbovanja od strane ECA i istakla da će braniti pravo da njene selekcije igraju na takmičenjima pod okriljem FIBA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve