KSS: U Evroligu može, u Evrokup ne

Košarkaški savez Srbije saopštio je da će svi srpski klubovi koji budu igrali u Evrokupu biti suspendovani zbog pretnji FIBA.

Izvor: B92
Podeli
Starsport
Starsport

Svetska kuća košarke zapretila je suspenzijom reprezentacije sa Evrobasketa 2017. godine, ali i oduzimanjem kvalifikacionog turnira za OI ukoliko klubovi budu igrali Evrokup.

Predsednik KSS Dragan Đilas u ponedeljak je rekao da će zbog pretnji FIBA pre svega štititi nacionalne interese, pa je ovo saopštenje epilog toga.

Ova odluka se pre svega odnosi na Partizan koji je jedini srpski klub koji bi naredne sezone trebalo da igra u ovom takmičenju, jer Mega Leks, koji je prema rezultatima zaslužio nastup u Evrokupu, nema interes igranja u tom takmičenju..

Funkcioner Partizana Dragan Todorić je u subotu izjavio da crno-beli ostaju pri odluci da igraju Evrokup, pa ostaje da se vidi kako će se situacija razrešiti. Ono što još uvek ne daje konačan epilog ovog spora je činjenica da KSS nema ingerencije nad Košarkaškom ligom Srbije, pa je zbog toga i suspenzija ekipe koja bude igrala Evrokup upitna.

Sa druge strane, iz KSS su poručili da se zbog dogovora FIBA i Evrolige dozvoljava učešće u najjačem evropskom takmičenju.

„Na osnovu odredaba Statuta KSS, član 56. tačka 18., Upravni odbor KSS, na sednici održanoj 19.aprila 2016.godine, donosi sledeću odluku:

Na osnovu odluke Borda FIBA Evropa od 20.03.2016. godine i dopisa FIBA Evropa od 24. marta i 15. aprila 2016.godine, poštujući obaveze koje KSS kao član FIBA ima, Upravni odbor KSS donosi odluku da se klubovima – članovima KSS dozvoljava učešće u Evroligi, a zabranjuje učešće u Evrokupu.

U skladu sa odredbama iz stava 1 ove Odluke, ukoliko neki klub – član KSS potpiše ugovor/sporazum sa EKA ili bilo kojim drugim pravnim subjektom koji je u relaciji sa EKA ili uzme učešće u Evrokupu, automatski se suspenduje iz članstva u KSS. U tom slučaju, eventualna suspenzija će se odnositi na učešće u takmičenjima svih selekcija kluba koji je suspendovan.“

FIBA je zapretila suspenzijom nacionalnih saveza ukoliko do 24. aprila klubovi ne odustanu od igranja u Evrokupu.

Takođe, na sastanku Upravnog odbora KSS doneta je odluka i oko ABA lige.

„Na osnovu odredaba Statuta KSS, član 56. tačka 18., Upravni odbor KSS, na sednici održanoj 19.aprila 2016.godine, donosi sledeću odluku:

Imajući u vidu odluku ABA lige da prihvati uslove Evrolige koji su u suprotnosti sa stavovima FIBA, a u slučaju da ABA liga ne promeni stav po navedenom donet na sednici Skupštine ABA lige u Zagrebu 20.03.2016. godine, Košarkaški savez Srbije povlači podršku ABA ligi koju je sa ostalim regionalnim savezima dao na sastanku u Zagrebu jula 2015. godine.

Košarkaški savez Srbije ostaje pri stavu da je regionalno takmičenje korisno i potrebno za razvoj košarke na ovim prostorima.

U skladu sa tim, Košarkaški savez Srbije će uputiti ABA ligi zahtev za restruktuiranje regionalnog takmičenja i donošenje kalendara takmičenja kojim bi se omogućilo nesmetano održavanje nacionalnih prvenstava i regionalne lige, a imajući u vidu i obaveze koje proističu iz učešća klubova u evro takmičenjima.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.