Đilas: Moramo da sprečimo diskvalifikaciju

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas rekao je da mora da se spreči suspenzija reprezentacije od strane FIBA Evrope.

JTIzvor: B92, Beta
Podeli
Starsportphoto
Starsportphoto

Đilas je zajedno sa srpkim klubovima uputio dopis čelnicima FIBA i Evrolige sa željom da se što pre pronađe rešenje za novonastalu situaciju.

FIBA Evropa suspendovala je 14 košarkaških saveza sa Evropskog prvenstva 2017. godine jer su njihovi klubovi izabrali da od sledeće sezone učestvuju u Evroligi i Evrokupu, a ne u takmičenjima pod njenim okriljem.

Tim povodom Beogradu je održan sastanak predstavnika KSS i klubova, a Đilas je novinarima posle sastanka rekao da je informisao klubove o novonastaloj situaciji.

Informisao sam klubove o situaciji posle dopisa FIBA, kao i činjenice da FIBA Evropa traži od FIBA da ta odluka važi i za takmičenja pod njenom jurisdikcijom”, rekao je Đilas.

Predsednik KSS je rekao i da je FIBA uputila dopis na adrese sedam zemalja učesnika kvalifikacionih olimpijskih turnira u Italiji i Srbiji sa pitanjem da li su spremni da preuzmu organizaciju, kao i nekolicini zemalja koje nisu među 18 učesnika turnira da li žele da uzmu učešće ako neka od tih zemalja bude suspendovana.

Među zemljama koje igraju kvalifikacioni turnir to se odnosi na Italiju, Hrvatsku, Srbiju, Grčku i Tursku, čak i na Češku, pošto je Nimburk potpisao za Evrokup. Jedino na koga se u ovom trenutku ne odnosi je Francuska, sve ostale evropske zemlje učesnice kvalifikacionih turnira su u istoj situaciji”, naveo je Đilas.

Đilas je rekao i da je razgovarao sa čelnicima italijanske federacije, koji su takođe domaćini turnira.

Izneli su mi šta će oni učiniti – zajedno sa svojim Olimpijskim komitetom će postaviti zahtev pred tri kluba koja su odlučila da igraju Evrokup da od toga odustanu ili će biti suspendovani iz njihove nacionalne lige”, rekao je Đilas.

Đilas je istakao da situacija nije ista za sve.

Za zamlje našeg regiona postoji uslovljavanje od strane Evrolige da pobednik ide u elitno takmičenje, ali da tri ekipe moraju u Evrokup, što ne važi za Italiju, Grčku i Tursku. Oni već imaju svoje predstavnike, jedno ili dva garantovana mesta u Evroligi, pitanje je šta ostali hoće, ali nemaju tu vrstu uslovljavanja da moraju da igraju Evrokup. Tu imam duboko neslaganje sa ljudima koji vode Evroligu, počevši od toga da nema uslovljavanja za zemlje koje imaju 11 garantovanih mesta, a koje važi za ostatak Evrope”, rekao je Đilas, “Našli smo se u situaciji da je od uslovljavanja od strane Evrolige, FIBA Evropa odgovorila svojim uslovljavanjem, ne mislim da je to rešenje”.

Zbog toga će, kako je rekao, uputiti dopis Patriku Baumanu i Đordiju Bertomeuu, sa željom da se pronađe neko rešenje.

“Nije sporno da FIBA prihvata da prvi ide u Evroligu. Ako je tako, ne vidim zašto bi Evroliga sama imala i drugo takmičenje, zar nije bolje da se dogovore oko toga i da nas sve zajedno reše ovog problema u koji su nas uveli. Ne znam da li će to naći na neki ođek, ali smatram da je to moja obaveza”, rekao je Đilas.

Đilas je obavestio klubove i da će u utorak biti održana sednica Upravnog odbora i istakao da ne može da prejudicira stav, ali da smatra da KSS mora da sprovodi odluke FIBA dokle god one postoje, bez obzira da li se sa njima slaže ili ne.

Mislim da se u delu javnosti pravi priča da je ovde u pitanju samo Partizan, o čemu možemo da pričamo tek kada vidimo koji klub bi mogao da dođe u ovu situaciju, odnosno kada se završi ABA liga i vidimo ko je dobio mesto u Evroligi, koja takmičenja žele da igraju naši klubovi i ko uopšte ima ponudu za Evrokup, da bismo onda videli na koga se to odnosi”, rekao je Đilas, “Na sastanku smo svi zajedno pokazali jednu dozu razumevanja, mi iz Saveza za situaciju u klubovima, a klubovi za situaciju u kojoj je nacionalni Savez koji mora da učini sve što je potrebno da se spreči diskvalifikacija Srbije”.

strana 1 od 2 idi na stranu