KSS Evroligi i FIBA: Nađite rešenje!

Košarkaški savez Srbije i srpski klubovi poslali su pisma Evroligi i Svetskoj košarkaškoj federaciji sa apelom da nađe rešenju za trenutnu situaciju.

JTIzvor: B92, zvanični sajt
Podeli
Starsportphoto
Starsportphoto

Vladajuće telo evropske košarke suspendovao je 14 reprezentacija sa Evropskog prvenstva 2017. godine, uključujući i Srbiju, zbog učešća srpskih klubova u takmičenjima pod okriljem ULEB – Evroligi i Evrokupu.

FIBA planira da pokrene Ligu šampiona, koja će biti pandan Evroligi, i ranije je najavila da neće praviti problem učesnicima elitnog takmičenja, ali da hoće onima koji budu učestvovali u Evrokupu.

Predstavnici Košarkaškog saveza i kluba održali su u ponedeljak sastanak u “Kući košarke” i učesnici sastanka su se saglasili da neće davati izjave medijima, već da će biti objavljeno saopštenje.

Na sajtu Košarkaškog saveza Srbije nekoliko sati kasnije je objavljeno saopštenje, tačnije pisma koja su upućena na adresu generalnog sekretara FIBA Patrika Baumana i izvršnog direktora Evrolige Đordija Bertomeua.

U pismu Baumanu stoji sledeće:

Poštovani gospodine Bauman,

Obaveštavamo Vas da smo uputili dopis gospodinu Đordiju Bertomeu, izvršnom direktoru Evrolige, koji Vam ovim putem dostavljamo.

Situacija u kojoj smo se našli zahteva od svih da učinimo dodatne napore kako bi se zaštitili interesi evropske košarke. Smatramo da bilo kakva uslovljavanja i odsustvo dijaloga neće doneti nikakvo rešenje, već će samo uvećati problem koji evidentno postoji i preti da dalje eskalira. Eventualno neučestvovanje 14 nacionalnih reprezentacija na prvenstvu Evrope sasvim sigurno nije nešto što će evropsku košarku učiniti boljom. Naravno, boljom je neće učiniti ni formiranje Evrolige sa manjkom sportskih kriterijuma u kojoj su pojedine lige ucenjene ukoliko žele da njihovi šampioni budu učesnici najboljeg evropskog klupskog takmičenja.

Znajući za spremnost FIBA da se radi na pronalaženju rešenja prihvatljivog za sve, očekujemo da, kao prvi čovek svetske košarke, učinite sve što je u Vašoj moći da se pronađe izlaz iz situacije u kojoj smo se našli“.

U dopisu prvom čoveku Evrolige kaže se:

Poštovani,

Svesni izuzetno teške i kompleksne situacije u kojoj se našla evropska košarka, smatrajući da bez kvalitetnih klupskih nema ni kvalitetnih nacionalnih takmičenja i obratno, ubeđeni da je svima nama zajednički cilj dalja popularizacija košarke u svim zemljama Evrope, obraćamo se Vama, kao prvom čoveku Evrolige, sa apelom da se pronađe rešenje prihvatljivo za sve.

Iako na današnji dan razlike između Evrolige i FIBA deluju ogromne, pa čak i nepremostive, verujemo da situacija nije takva. Evroliga, kao najkvalitetnije evropsko takmičenje, priznata je i poštovana od svih nacionalnih federacija i klubova i njen dalji razvoj, neosporno je mišljenje svih, doprineće i razvoju evropske košarke. Zajednički stav svih je da je pored Evrolige neophodno da postoji bar još jedno takmičenje u kome bi igrali i napredovali takođe veoma kvalitetni klubovi. Iz tog takmičenja bi najkvalitetniji dobijao šansu da igra i u Evroligi, čime bi se zadovoljio sportski kriterijum da svaki klub u Evropi ima šansu da zaigra u najkvalitetnijem takmičenju. Evroliga trenutno insistira na tome da to takmičenje bude Evrokup, a FIBA da to bude FIBA Liga šampiona. Klubovi se trenutno dele, jedni su za jedno, drugi za drugo takmičenje. Ako tako ostane, ni jedno ni drugo takmičenje neće imati potreban kvalitet i dovešće do ozbiljnih sukoba i podela u evropskoj košarci. To će dovesti do smanjenja interesovanja ljubitelja košarke za praćenje ovih takmičenja, samim tim i do manje zainteresovanosti televizija i medija. Ukoliko bi to takmičenje bilo zajedničko takmičenje FIBA i Evrolige, kroz koje bi u njegovom organizovanju učestvovale i nacionalne lige odnosno nacionalni savezi, problemi koji sada postoje bi bili rešeni. Takvo takmičenje bi imalo podršku svih košarkaški bitnih evropskih faktora – federacija, klubova i sponzora i kroz njega bi najbolji imali prolaz u Evroligu.

Verujemo da je ovo samo jedna od mogućih opcija za rešenje sukoba koji trenutno postoji. Verujemo i da bi se uz spremnost na kompromise svih došlo i do novih ideja i predloga. Ukoliko zaista svi iskreno radimo u interesu razvoja evropske košarke, sigurni smo da je sjajna budućnost našeg sporta zagarantovana.

Najbolji dokaz za to da je dogovor uvek moguć bez obzira na dešavanja u prošlosti je upravo formiranje i postojanje ABA lige na području naših šest zemalja, čemu smo mi, kao nacionalni savezi, dali veliki doprinos.

Imajući sve navedeno u vidu, obraćamo Vam se sa molbom da još jednom sagledate trenutnu situaciju, uzmete u razmatranje naš predlog i na našu inicijativu odgovorite u najkraćem mogućem roku. Vreme je da sve što se dešavalo u prošlosti postane prošlost. Vreme je da svi zajedno počnemo da gradimo zajedničku evropsku košarkašku budućnost”.


Letter to FIBA Secretary General Patrick Baumann.pdf (284.61 KB)

Letter to Euroleague CEO Jordi Bertomeu.pdf (611.28 KB)

strana 1 od 2 idi na stranu