Nova vest
Košarka

Četvrtak, 14.04.2016.

18:30

Zvezdi 'iskliznula' senzacija i brejk u Moskvi

Crvena zvezda poražena je od CSKA u Moskvi u drugom meču četvrtine finala Evrolige – 77:76.

Izvor:

Autor:

Zvezdi 'iskliznula' senzacija i brejk u Moskvi
Getty Images

'Armejci' sada vode sa 2:0 u pobedama, a serija se od ponedeljka seli u Beograd – gde će biti odigran treći i, ako bude bilo potrebe, četvrti susret.

Srpski i regionalni šampion odigrao je fenomenalno protiv jednog od glavnih favorita za osvajanje elitnog takmičenja, vodio dobrim delom meča i na kraju imao šansu da iz poslednjeg napada dođe do velike senzacije, ali nije imao sreće.

Najpre je Tarens Kinzi, posle odlične odbrane, pogodio jedno bacanje (77:76), da bi se Stefan Jović – ovoga puta posle savršene odbrane Marka Simonovića – nesrećno okliznuo na 2,9 sekundi do kraja i napravio korake. Usledio je brz faul na Andreju Voronceviču, koji promašuje oba bacanja, ali Kinzi ne uspeva da pogodi sa više od pola terena.

Treći duel na programu je u ponedeljak od 20.45 u Beogradskoj areni, a na fajnal-for u Berlin će ekipa koja prva stigne do tri trijumfa.

Najbolji kod gostiju bio je Jović sa 15 poena (2/6 za dva, 3//4 za tri), tri skoka i sedam asistencija, Tarenz Kinsi upisao je jedan manje (6/8 za dva, 0/3 za tri), uz pet skokova i tri ukradene, a isti košgeterski učinak imao je i Marko Simonović (1/2 za dva, 3/7 za tri).

Istakli su se još Majk Cirbes sa devet poena (4/10 za dva) i pet uhvačenih lopti i Branko Lazić sa sedam (2/2 za dva, 1/1 za tri).

S druge strane, CSKA je predvodio Kajl Hajns sa 19 poena (8/9 za dva) i četiri skokva, a najbolje su ga pratili Nando de Kolo (2/5 za dva, 0/1 za tri) i Kori Higins (2/3 za dva, 1/3 za tri) sa po 13.

Miloš Teodosić, najbolji pojedinac prvog susreta, proveo je na terenu nešto više od 18 minuta – upisavši devet poena (0/1 za dva, 3/5 za tri) i pet izgubljenih lopti, ali je pogodio jako važnu trojku na ulasku u poslednji minut.

Kao i prvi deul, Zvezda je dobro počela u odbrani, agresivnim pristupom nije dozvolila rivalu lake koševe, dok su na drugoj strani precizni bili Tarens Kinzi i Kvinsi Miler. Prve poene za domaćina postigli su Nando de Kolo i Ivan Lazarev, da bi posle nove dobre odbrane celog tima Nemanja Dangubić iznudio faul i potom pogodio jedno od dva slobodna bacanja – 4:7.

Osim odbrane, u nekoliko uvdonih minuta u igri crveno-belih savršeno je funkionisao i kontra napad, a jedini problem jeste činjenica da Dangubić za nešto više od četiri minuta igre već zaradio tri faula. Posle novog pogotka Kinzija i prvog Majka Cirrbesa, De Kolo prekida mini seriju gostiju sa linije bacanja, ali već u sledećem napadu Miler polaže posle odlične asistencije Stefana Jovića – 6:13.

Usledio je nešto manji pad u igri Zvezde, kome su opet donekle kumovale sudije (8 od prvih 12 poena domaćina došlo je 'sa linije'), pa je CSKA uspeo da se vrati na samo posed zaostatka. Usledili su odgovori Lazića i Kinzija, pre nego što je Demetris Nikols pogodio prvu trojku na meču, za izjednačenje (17:17). Nikols je ponovo pokušao za tri, ovoga puta je promašio, ali je loptu uhvatio Karl Hajns i zakucavanjem uz faul doneo prvu prednost svom timu. Do kraja prve deonice, Vasilije Micić promašio je trojku iz teške pozicije, ali se ispravio ukravši loptu, da bi konačan rezultat posle deset minuta igre postavio sjajni Kinzi svojim 11 poenom – 20:20.

Početak druge četvrtine protekao je u igri koš za koš, ali i u nešto većem broju grešaka na obe strane. U domaćem timu se zazigrao Kajl Hajns, ali su Miler i Lazić održavali svoj tim u egalu. Novo vođstvo ekipi iz Beograda doneo je Majk Cirbes, pogodivši najpre zicer od tablu, a zatim i dodatno slobodno bacanje. Pojačala je ponovo Zvezda pritisak u odbrani, da bi posle vezanih trojki Jovića i Lazića Dimitris Itudis bio primoran da traži tajm-aut – 28:33.

Posle minuta odmora, Miloš Teodosić, ubedljivo najbolji igrač 'Armejaca' u prvom susretu, pogodio je svoju prvu trojku, ujedno upisavši i prve poene. Marko Simonović takođe je ubacio svoje prve poene, ali je već u sledećem napadu i Nikita Kurbanov pogodio za tri, pa se CSKA ekspresno vratio u susret. Ovoga puta, crveno-beli su bili ti koji su imali odgovor, Simonović je trojkom nastavio svoju seriju, ali su arbitri još jednom omogućili domaćinu da prekine nalet gostiju – 36:38.

Simonović je nastavio svoju neverovatnu seriju, pogodivši trojku iz istog kornera, da bi posle dobre odbrane Jović položio u kontri za najveću prednost svog tima (36:43). Sada, minut i po pre kraja, Teodosić upisuje novi pogodak za tri, Dejan Radonjić traži tajm-aut, a onda kapiten srpskog tima Luka Mitrović kuca jednom rukom preko Hajnsa. Nastavilo se sa brzom i efikasnom igrom do poluvremena, Andrej Vorončević pogodio je novu trojku za CSKA, a Marko Simonović na drugoj strani svoju četvrtu. Zvezda je imala poslednji napad u prvom poluvremenu i priliku da još više uveća svoje vođstvo, ali je šut Kinzija sa osam metara 'izašao' iz obruča – 44:48.

Treća četvrtina počela je pogotkom Korija Higinsa i greškom Dangubiča priliko dodavanja za Cirbesa. Ipak, Nemac se ispravio već u sledećem napadu, a posle novog promašaja domaćina pogodio je i Kinzi sa distance. Zvezda je nastavila sa agresivnom odbranom, kao na startu svake deonice, pa se CSKA mučio da poenira u uvodim minutima – 46:52.

Priliku da poveća vođstvo svog tima propustio je Dangubić, a to je na drugoj strani kaznio Higis pogotkom za tri. Vezala je Zvezda još jednu grešku, Aron Džekson svojim prvim poenima vratio svoj tim na samo poen zaostatka, da bi Hajns naterao Radonjića da traži tajm-aut (53:52). Cirbes nije uspeo da poenitira posle minuta odmora, pa su gosti ostali na svega četiri postignuta poena za pet i po minuta igre u trećoj četvrtini. Ipak, borbeni Kvinsi Miler hvata svoj promašaj, a zatim pogađa uz faul i uspešno realizuje bacanje – 53:55.

Ponovo je CSKA napravio seriju 5:0, pogocima Džeksona za tri i Hajnsa za dva, usledio je odgovor Jovića, ali onda i još jedna trojka Voronceviča. Isti igrač propustio je priliku da donese svom timu maksimalnu prednost na susretu, promašivši otvoren šut za tri. Hajnc postiže novu laku dvojku, posle prodora Džeksona, a Vladimir Štimac sa 2+1 vraća svoj tim u igru pred poslednjih deset minuta – 63:60.

Start poslednjih deset minuta obeležio je neumorni Štimac, koji na kraju ipak nije uspeo da dođe do lopte i poena pored trojice protivnika, ali je svoj trud naplatio već kroz 30 sekundi. Najpre se sjajno zagradio u fazi odbrane, da bi isto ponovio i na drugoj strani, oba puta izvukavši faul rivala. Period od gotovo dva minuta bez koša prekida Hajns sa linije bacanja, dok neverovatni Štimac na drugoj strani pravi tri ofanzivna skoka, a Miler polaganjem tera Itudisa na novi tajm-aut – 65:62.

Hajns upisuje svoj 17 poen snažnim zakucavanjem, a Micić zatim ne uspeva da izvede loptu u predviženih pet sekundi, pa ga Radonjić izvodi iz igre. Iako je Zvezdina igra u odbrani i dalje bila na zavidnom nivou, greške u napadu omogućavale su 'Armejcima' da održavaju i povećavaju prednost, a De Kolo im je iz penala ponovo doneo maksimalnih sedam poena viška (69:62). Za pet minuta igre u poslednjoj četvrtini obe ekipe postigle su svega osam poena – 69:62.

Mini seriju domaćina prekinuo je Simonović pogodivši jedno od dva bacanja, da bi posle nove dobre role Kinzija u defanzivi Jović oba puta bio uspešan. Nadu Zvezdi da bi mogla do senzacije vratio je ponovo Jović svojom drugom trojkom, dok Simonović sa penala doneo novi egal (70:70). Za razliku od prethodnoh puta, De Kolo je sada oba puta bio precizan posle faula, a isti ishod viđen je posle faula Simonovića na Hajnsu. Na dva minuta do kraja, Cirbes zakucava posle minijature Kinzija, Teodosić ne uspeva da poenira, a Jović pogađa trojku za vođstvo crveno-belih (74:75).

Na ulasku u poslednji minut Teodosić vraća trojku i prednost 'Armejcima', Miler na drugoj strani ne pogađa iz teške pozicije, a CSKA osvaja loptu. Međutim, Kinzi na 22 sekunde do kraja krade loptu i izvači faul Tea, ali potom pogađa samo jedno bacanje. Simonović je na 22 sekunde do kraja fenomenalno zaustavlja De Koloa, koji šalje loptu na sat, a Radonjić traži tajm-aut. Odgovornost je preuzeo Stefan Jović, ali mu je noga proklizala i napravio je korake. Usledio je brz faul na Voronceviču, koji promašuje oba bacanja, a Kinzi ne uspeva da pogodi sa više od pola terena – 77:76.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

614 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve