Nova vest
Košarka

Utorak, 22.03.2016.

19:45

Zvezda "preživela" Zagreb za srpsko finale ABA!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Cedevitu 73:65 u Zagrebu i sa 2-0 u seriji plasirali se u finale ABA lige!

Izvor: AK

Autor: AK

Zvezda
Foto: Cedevita/Marin Sušiæ

Crveno-beli su preživeli "ružan" meč u Domu sportova koji su obeležile brojne greške, promašaji i faulova oba tima, te predvođeni raspoloženim Vladimirom Štimcem prelomili meč sredinom poslednjeg perioda.

Zvezda će titulu braniti protiv neočekivanog finaliste Mega Leksa. Ukoliko se Zvezda ne plasira u plej-of Evrolige, finalna serija počinje 11. aprila, u suprotnom, 29.

Junak Zvezdine pobede Štimac postigao je 17 poena (7/10 iz igre) uz 6 skokova, a pratili su ga Kvinsi Miler sa svih 14 poena u drugom poluvremenu uz takođe 6 uhvaćenih lopti, te Stevan Jović sa 10 poena i 6 asistencija.

Cedevita nije imala posebno raspoloženog igrača, generalno su svi podbacili uz očajan šut iz igre (oko 40%), a najefikasniji su bili Džejkob Pulen sa 17 (2/9 za tri), Nemanj Gordić sa 13, te Džejms Vajt sa 11 poena. Posebno je razočarao Miro Bilan sa svega po 7 poena (2/8) i skokova.

Prvu četvrtinu obeležili su naizmenični periodi dobre igre dva tima, prvo je Zvezda serijom 10:0 povela 12:5, ali su crveno-beli često gubili lopte (5), što domaćinu uprkos lošem šutu iz igre (25%) uz brojna slobodna bacanja (10/10) omogućava seriju 14:0 za preokret na 19:12. To je okončao Gurudić trojkom, za 19:16 nakon prvih deset minuta.

U drugom periodu nije bilo sličnih serija, ali je meč nastavljen u sličnom ritmu. Zvezda je grešila i gubila lopte, mučila se da organizuje konkretan napad, s druge strane Cedevita je i promašivala iz igre, ali je zadržala dobar ofanzivni skok, te uz novu seriju čestih faulova gostiju uspevala da održi vođstvo do poluvremena (39:34).

Treći kvartal nije doneo bolju igru dve ekipe, i dalje su greške i brojni faulovi "sekli" igru, ali se u redovima crveno-belih bude Miler (sedam poena, prvi na meču) i Štimac, te režiraju preokret rezultata. Domaći su nastavili da se muče u napadu, uz to su češće grešili nego u prethodnom delu meča, pa Zvezda stiže do 55:49 pred poslednjih deset minuta.

U poslednjem periodu razigrao se Štimac koji serijom poena i odličnom odbranom odvodi Zvezdu na 60:54, tada izlazi iz igre zbog pet faulova, što domaćin koristi i smanjuje na 62:60. Međutim, u završnici meča Lazić pogađa trojku uz jedno slobodno bacanje i odvodi crveno-bele na nedostižnih 69:62.

Tok meča:

Utakmica je počela minutom ćutanja za stradale u terorističkom napadu u Briselu, napadom Zvezde i promašajem Milera na šutu za tri poena. Crveno-beli su dobrom odbranom ostavili domaćina više od dva minuta bez poena, ali su s druge strane uspeli samo jednom da pogode, preko Kinzija, pa Vajt trojkom i Gordić sa penala preokreću na 5:2.

Ipak, nakon serije promašaja budi se Zvezda te koševima Cirbesa, Dangubića, koji je uhvatio i jedan alej-up od Kinzija, i Jovića preokreću na 10:5. Uprkos ofanzivnom skoku Bilana, Cedevita je nastavila da se muči u napadu, a seriju crveno-belih na 10:0 povećava Cirbes poenima sa linije za slobodna bacanja.

Nakon tri minuta bez ijednog poena Cedevita konačno prekida Zvezdinu seriju sa četiri poena Bilana, nakon čega je usledio problematičan period za goste, pa Vajt i Pulen nastavljaju seriju Zagrepčana za novi preokret na 14:12.

Ova serija domaćina iznervirala je trenera Zvezde Radonjića koji je burno vodio tajm-aut, a potom je slično reagovao i na jednu sudijsku odluku zbog čega je dobio tehničku grešku. To Cedevita koristi te novim poenima sa slobodnih bacanja povećava prednost na 19:12.

Crveno-beli su brojnim greškama (pet izgubljenih lopti) ispali iz napadačkog ritma, ali seriju domaćina od 14:0 trojkom prekida Gudurić, pa Cedevita dobija prvi period 19:16.

Domaćin je u nastavku poluvremena nastavio da održava vođstvo, Žorić i Pulen su diktirali tempo, Zvezda je poenima Simonovića i Štimca održavala korak, ali nastavila je da često greši što ju je sprečavalo da stigne bar do izjednačenja (26:22).

Nije prošla ni polovina druge četvrtine, a Zvezda je bespotrebnim faulovima Micića ušla u bonus, to je povećalo nervozu u igri crveno-belih, ali zahvaljujući očajnom šutu domaćina ne dozvoljava Cedeviti da se "odlepi".

Zvezda preko Kinzija stiže i do izjednačenja (27:27), nakon čega crveno-beli opet bespotrebno greše i koracima gube loptu, a Cedevita konačno počinje da pogađa iz igre te preko Gordića i Bilana vraća vođsto (31:27).

Usledio je novi tajm-aut Radonjića nakon koga pogađa Jović, ali Pulen uzvraća i ostavlja domaćina na +4. Nakon što je Jović promašio šut za ti poena, Pulen se opet probija u reket, dobija blokadu od Milera, ali Slovenci sude novi faul, pa Cedevita povećava na 35:29.

Dangubić tek drugom trojkom za Zvezdu sprečava novu veću seriju rivala, ali Cedevita zahvaljujući ofanzivnom skoku opet poentir iz reketa, nakon čega nove poene postižu Štimac i Pulen, pa domaćin posle skoro sat vremena borbe odlazi na odmor sa pet poena prednosti – 39:34.

Drugo poluvreme počinje serijom grešaka Arapovića, što crveno-beli koriste i poenima Jovića i Cirbesa stižu do izjednačenja (39:39). Međutim, Pulen sjajnom prednjom promenom vraća Cedevitu u prednost, ali odmah mu uzvraća Miler, svojim prvim košem u Zagrebu.

Delovalo je kao da Zvezda ulazi u dobar ritam, ali su to crveno-beli opet uništili serijom grešaka i faulova. Međutim, ni domaći nisu bili ništa bolji, pa su ekipe i dalje bile u egalu (43:43). Na sreću Beograđana potpuno se probudio Miler te sa sedam poena doneo crveno-belima prvo vođstvo još od uvodnih minuta (46:45).

Domaćini su ušli u novi košgeterski post, mučila se Cedevita u napadu tokom celog trećeg perioda, ali trojkom Pilepića i novim poenima sa linije za slobodna bacanja vraća rezultat u novi egal 49:49.

Usledio je odličan period igre crveno-belih, predvođeni raspoloženim Štimcom prave mini-seriju te povećavaju prednost na 55:49, pred poslednjih deset minuta u Zagrebu.

Promašaji sa penala i izgubljena greška Pulena donose Zvezdi povećanje prednosti na 59:53 koševima Štimca, ali zbog faula nad Bilanom usledio je protest sa klupe crveno-belih koja dobija tehničku grešku. Na sreću branioca titule Bilan i Vajt pogađaju samo jedno od tri slobodna bacanja, nakon Štimac opet poentira i 17. poenom odvodi Beograđane na 60:54.

Usledio je dug period bez poena, koji su obeležile greške i promašaji oba tima, da bi pet minuta pre kraja Štimac završio meč zbog pet faulova. Žganec pogađa samo jedno slobodno, a s druge strane Gudurić donosi Zvezdi +7, pa Mršić traži tajm-aut.

Iako je domaćin nastavio da se muči u šutu, agresivni Gordić i Žganec koriste promašaj Gudurića te vraćaju Cedevitu u život, smanjivši na koš zaostatka dva minuta pre kraja (62:60).

Poenima Milera Zvezda stiže do 65:62, ali Gordić ostavlja domaćina u životu. U trenucima kada su se crveno-beli mučili da poentiraju, Lazić pogađa trojku, a posle neuspešnog napada domaćina nakon tajm-auta, pogađa i jedno slobodno bacanje i odvodi Zvezdu u finale ABA lige.

Na kraju je Zvezda slavila 73:65 za duel sa Mega Leksom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

296 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve