Nova vest
Košarka

Petak, 18.03.2016.

20:15

Simonović srušio Unikahu, Zvezda korak od Top8!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Unikahu 78:72 u Malagi i stigli na korak od plasmana u plej-of Evrolige.

Izvor: AK

Autor: AK

Simonović srušio Unikahu, Zvezda korak od Top8!
foto: StarSport

Crveno-beli su zaostajali čak 16 poena posle očajnog prvog poluvremena, ali su razbili rivala u nastavku, te trojkama Marka Simonovića preokrenuli za sedmu pobedu u Top 16.

Zvezdu deli jedna pobeda od četvrtfinala EL, a preostali rivali su Lokomotiva u Krasnodaru, Darušafaka u Beogradu, te Cedevita u Zagrebu.

Beogradski tim je pod vođstvom Dejana Radonjića srušio još jedan španski tim na Pirinejima, posle Vitorije i Valensije pokorena je i Malaga, neosvojivi su ostali samo Madrid i Barselona.

Zvezda je u prvih 20 minuta pružila možda i najslabiju partiju u Top 16 fazi, nije funkcionisala odbrana, a bezidejni su bili crveno-beli i u napadu, pa su uz brojne, često i besmislene greške omogućile Unikahi da stigne do čak 43:27.

Međutim, sredinom trećeg perioda crveno-beli se konačno bude, trojkama Gudurića i Lazića kreiraju seriju 18:4 za povratak na -4, ali Dijas trojkom ostavlja domaćina u životu (60:53).

Međutim, Zvezda je nastavila u svom ritmu da gazi rivala u drugom poluvremenu, raspucao se Simonović koji je sa četiri trojke, dve na dva minuta pre kraja, dotukao Andalužane za veliku pobedu srpskog šampiona.

Zvezdu je statistički predvodio Stefan Jović sa 16 poena, 7 asistencija i 5 skokova, a pratili su ga junak Simonović i Marko Gudurić sa po 12, dok je Kvinsi Miler dodao 11 poena uz 7 uhvaćenih lopti.

Najbolji u domaćem timu bio je Nemanja Nedović sa 22 poena, a upravo je on bio najzaslužniji za +16 na poluvremenu. Dvocifren učinak imali su još Tomas Vil sa 13 poena i Džek Kuli sa 11 poena, te po 6 skokova.

Zvezda je tri kola pre kraja izjednačena sa Panatinaikosom i Lokomotivom na deobi od 2-4. mesta u grupi E sa po sedam pobeda, a u sledećem kolu gostuje upravo ruskom timu u Krasnodaru.

PAO gostuje turskoj Darušafaki, a u igri je još samo Anadolu Efes koji dočekuje sada već otpisanu Unikahu.

Tok meča:

Domaćin odlično otvara meč u polupraznoj hali, dok su crveno-beli promašivali, Kuli i Džekson pogađaju u prva dva napada za 5:0. Zvezdi prve poene donosi Kinzi posle sjajnog rolinga u trećem minutu meča.

Obuzdali su crveno-beli raspoložene domaćine, ali su delovali bezidejno u napadu, pa su Andalužani koševima Tomasa, Kuzminskasa i Dijasa održavali stečeno vođstvo (12:6).

Nakon TV tajm-auta Jović smanjuje sa penala, u igru ulazi i Gudurić koji šansu uglavnom dobija tek u drugom periodu, ali Zvezda ne uspeva da stigne do egala (16:8), pa je i Radonjić tražio minut pauze.

Miler posle odmora odmah postiže prve poene posle solo akcije, Nedović uzvraća s druge strane, a nakon velike greške Micića u poslednem napadu, domaćin završava prvi period zakucavanjem Kuzminskasa za 20:12.

Crveno-beli odlično ulaze u drugi period, Štimac i Jović trojkom smanjuju zaostatak na tri poena, ali odmah uzvraća Nedović (23:17). Miler sa penala i Gudurić novim poenima održavaju Zvezdu u igri, ali se razigrao Nedović koji sa novih pet poena odvodi Unikahu na sedam razlike.

Usledila je serija grešaka Cirbesa i Dangubića, pa Unikaha uprkos tome što je rano ušla u bonus stiže do dvocifrene prenosti pet minuta pre poluvremena (31:21). Pokušao je Radonjić serijom izmena da pronađe dobitnu "petorku", ali Dijas i Kuli sa penala, te Nelson prvim košem iz igre, održavaju Andalužane u velikom vođstvu (36:25).

Zvezda je potpuno pala u finišu poluvremena, što domaćin koristi te poenima Tomasa, Nedovića i Kuzminskasa stiže do ogromnih 43:27.

Andalužani nastavljaju u istom ritmu i u drugom poluvremenu, Kuli sa dva koša u nizu donosi +19, da bi posle 60 sekundi konačno pogodili i crveno-beli preko Gudurića. Miler i Jović vežu još nekoliko poena za goste, ali Zvezda nastavlja da se muči u napadu, pa Vil održava prednost Unikahe (51:33).

Tek tada srpski tim počinje da liči na sebe, Gudurić trojkom pokreće nalet crveno-belih, prati ga Lazić, a onda pogađa i Miler i Zvezda se vraća na -10. Nedović prekida seriju Zvezde sa dva koša, ali naš tim ne gubi korak, Miler i Gurudić nastavljaju svoju seriju, te uz pomoć Micića smanjuju zaotatak na svega četir poena (55:51).

Nedović sa penala održava Unikahu u životu, ali Andalužani ne kažnjavaju novu grešku Micića, koji se brzo iskupio, te asistencijom za Štimca i blokadom omogućio Zvezdi napad za povratak na koš zaostatka.

Gudurić ne pogađa šut za tri poena na isteku napada, Dijas uzima loptu, a onda uz zvuk sirene pogađa trojku i odvodi Unikahu na 60:53 pred poslednji period .

Nakon promašaja s obe strane u prvom minutu, Zvezda veže pet poena prodorom Jovića i trojkom Simonovića i stiže na samo koš zaostatka. Pogubljeni Andalužani su nastavili da gube lopte, što Simonović kažnjva novom trojkom za prvo vođstvo Zvezde na utakmici, osam minuta pre kraja (61:60).

Uzvraća Džekson istom merom i vraća Unikahu u vođstvo, ali seriju trojki produžava Jović, nakon čega su se ispromašivali Micić, Dangubić, Kuli i Kuzminskas, koji se ispravlja iz drugog pokušaja, ali reprezentativni plej Zvezde Jović, te prvim poenima Dangubić nastavljaju rezultatsku klackalicu (67:65).

Crveno-beli su igrali pametno u nastavku, forsirao je Radonjić igru u reketu s obzirom na nisku petorku rivala, a Cirbes to koristi i odvodi Zvezdu na +5 (70:65).

Nakon što je Tomas prekinuo mini-seriju gostiju, Simonović opet ulazi u šuterski ritam i sa dve trojke rešava meč donevši Zvezdi devet poena prednosti dva minuta pre kraja.

Vil uspeva da uzvrati na jednu trojku, ali Andalužani više nisu imali ni snage ni rešenja za povratak u meč, pa je Zvezda osvojila Malagu sa 78:72.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

556 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve