Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 14.03.2016.

19:45

Zagorac režirao senzaciju: Pobeda Mege u Morači!

Košarkaši Mega Leksa napravili su iznenađenje i pobedili su Budućnost u Morači sa 85:81 i poveli su u polufinalnoj seriji ABA lige.

Izvor: SO

Autor: SO

Zagorac režirao senzaciju: Pobeda Mege u Morači!
Photo: Buduænost VOLI

Meč sezone odigrao je Rade Zagorac, koji je imao indeks korisnosti 40 – 27 poena (6-7 za dva, 3-4 za tri), 7 skokova i 4 asistencije.

Druga utakmica na programu je u subotu u Sremskoj Mitrovici, a u finale će tim koji prvi ostvari dva trijumfa. U drugom polufinalu sastaju se Crvena zvezda i Cedevita, prva utakmica u toj seriji igra se u utorak od 18.45.

Odigran je fantastičan meč u Podgorici, obe ekipe bile su raspoložene za igru, ali završnica je ipak bila nervzona – Janković je u poslednja dva minuta šutirao penale 1-4 (ukupno 1-8), a Dragićević je promašio dve trojke, pri rezultatu 80:80 i zaostatku 80:81, drugu na 27 sekundi do kraja.

Fauliran je Luvavu, koji je odigrao očajan meč, ali je bio siguran sa linije penala za vođstvo 83:80. Usledila je u najmanju ruku diskutabilna sudijska odluka, kada je sviran faul nad Kukom pri šutu za tri poena, iako je bilo jasno da je prekršaj bio na zemlji. Međutim, iskusni Amerikanac pogodio je samo jedno od tri penala, a sa druge strane njegov mlađi kolega na pleju Nikola Ivanović bio je siguran oba puta – 85:81 na 11 sekundi do kraja.

Er-bol Subotića označio je početak velikog slavlja, pošto je Mega napravila senzaciju sa izuzetno skraćenom rotacijom, bez trojice važnih igrača – Ognjena Jaramaza, Aleksandra Aranitovića i Alfe Kabe.

Osim spomenutog Zagorca, sjajan je bio i Danilo Nikolić, naročito u prvom poluvremenu, pošto u drugom nije igrao mnogo zbog problema sa prekršajima – meč je završio sa 16 poena (2-3 za dva, 4-6 za tri).

Dvojica Nikola, Ivanović i Janković, izvanredno su kombinovali u pik-en-rolu, tako su postignuti neki važni poeni. Janković je imao 17 poena (8-10 za dva, 1-8 penali) i 5 skokova, dok je Ivanović upisao 11 poena (4-9 iz igre), 4 skoka i 12 asistencije.

Tako je nadoknađeno očajno veče Timotija Luvavua, koji je dao 8 poena (2-12 iz igre, 4-5 penali), uz 7 skokova, 3 asistencije, ali i 5 izgubljenih lopti.

Kod Budućnosti je najbolji bio Džulijus Dženkins sa 26 poena (2-5 za dva, 7-10 za tri), a Dragićević je imao 12 poena (3-9 iz igre, 2sk). Marić je zabeležio 9 poena i 9 skokova, a 9 poena dao je i Šehović.

Tok meča:

Meč je počeo trojkom Nikolića i pogotkom Ivanovića uz zvuk sirene, a domaći na startu nisu bili raspoloženi u šutu za tri. Ipak, održavali su priključak iz reketa preko Marića, a onda su Nikolić i Šehović razmenili po trojke – 10:8 za Megu.

Ubrzo je Nikolić pogodio i svoju treću trojku, a Zagorac je podelio dve lepe asistencije za Ivanovića i Đokovića, pa je Mega povela 19:11. Zagorac je nastavio sa dobrom igrom, lepim prodorom doneo je gostima +9, a toliko je bilo i posle prve deonice – 24:15.

Budućnost je na startu drugog perioda zaigrala znatno čvršće u odbrani, a na drugoj strani počela je da pogađa i trojke – prvo Kanacević, a onda i Dženkins i Jaramaz, pa je domaćin izjednačio na 24:24.

Na drugoj strani je Luvavu mnogo promašivao, Nikolić je nakratko prekinuo seriju Budućnosti, ali su Dženkins i Kanacević pogodili nove trojke i doneli su svom timu vođstvo.

Dženkins je bio nezaustavljiv, koristio je otvorene pozicije koje su mu stvarali saigrači i pogodio je još jednu trojku, a na drugoj strani Milojević je dobio tehničku grešku, dok je Nikolić otišao na klupu sa tri lične.

Period dobre igre Budućnost nije dovoljno iskoristila, a Veljković je uhvatio nekoliko lopti u napadu, dok je Zagorac vezao pet poena – prodor posle lepe finte i trojka – za 37:37 na minut i po do poluvremena.

Zagorac je nastavio svoju seriju, pogodio je uz faul u sledećem napadu, zatim i sa penala, ali je na poluvremenu Budućnost vodila 43:42.

Šehović je dobro počeo treći period za Budućnost, ali Mega se nije dala, pre svih Ivanović i Janković, Luvavu je konačno pogodio iz svog desetog šuta iz igre, pa su gosti došli do vođstva 53:49. Međutim, očajan defanzivni skok koštao je Megu u narednih minut-dva, pa je posle trojke Dženkinsa Budućnost povela 54:53 i Milojevič je zatražio tajm aut.

Zagorac je igrao fantastično – ubacio je trojku i poluhorog, Ivanović je delio dobre lopte u reket, ali na drugoj strani je Budućnost pogodila dve trojke.

Prvo je Dženkins ubacio svoju petu, a onda je Dragićević sa velike udaljenosti ubacio za 62:60, bio je to njegov prvi pogodak iz igre, što je rezultat kojim se završila treća deonica.

Zagorac je nastavio da puni koš Budućnosti, pogodio je iz okreta, zatim i trojku, ali je Budućnost imala odgovor, prvo preko ofanzivnog skoka Marića, a onda i novom trojkom Dženkinsa za vođstvo 67:66.

Nastavljen je revoleveraški obračun – pogodio je Nikolić trojku, zatim Dženkins ponovo. Ivanović je sjajno sarađivao sa Jankovićem, posle dve uzastopne njihove akcije Mega je vodila 76:73 na četiri i po minuta do kraja.

Dragićević je izjednačio novom trojkom i bilo je jasno da nas čeka drama u Morači – Mega je dolazila do poena iz reketa, a Dragićević je na minut i po do kraja poentirao posle ofanzivnog skoka za 80:80.

Janković je promašio oba penala, potom je Dragićević promašio trojku, da bi Janković onda bio polovično precizan za vođstvo Mege 81:80.

Ponovo je Dragićević promašio trojku, a na 19 sekundi do kraja Luvavu je fauliran. Pogodio je oba puta (83:80), a na drugoj strani sudije donose pogrešnu odluku i sviraju faul pri šutu za tri poena, iako je bilo jasno da je prekršaj bio na zemlji.

Međutim, Kuk je pogodio samo jedno od tri slobodna bacanja, a onda je fauliran Ivanović. On je dao oba i time je rešeno pitanje pobednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

314 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve