Nova vest
Košarka

Subota, 20.02.2016.

20:45

Partizan skinuo krunu Zvezdi za finale Kupa!

Košarkaši Partizana plasirali su se u finale Kupa Radivoja Koraća pobedom nad Crvenom zvezdom 68:60 u niškom Čairu.

Izvor: MN

Autor: MN

Partizan skinuo krunu Zvezdi za finale Kupa!
Starsport

Crno-beli će se za trofej boriti sa Mega Leksom u nedelju od 21 čas. Ekipa Dejana Milojevića pobedila je ranije u suboru ekipu Metalca.

Posle tri uzastopna trofeja, Zvezda neće imati priliku da brani „Žućkovu levicu“.

Kevin Džons predvodio je ekipu Aleksandra Džikića sa 19 poena (9/15 za dva) i osam skokova. Vilson je zabeležio 16 poena, a Murić 11, uz nekoliko bitnih poena kada se lomio meč. On je imao i pet uhvaćenih lopti. Cvetković je dodao šest poena.

Na drugoj strani Kinzi je bio najbolji sa 22 poena (7/9 slobodna bacanja, 3/7 za dva, 3/7 za tri), Micić je dodao 16, a Cirbes 12 (1/3 za dva, 10/17 slobodna bacanja).

Prelomni faktor bio je Partizanov skok, crno-beli imali su 40 uhvaćenih lopti (23 ofanzivna, 17 defanzivnih), naspram 26 Zvezdinih (17/9). Zvezda je izvela mnogo više slobodnih bacanja (25/37), dok je Partizan sa penala imao učinak 13/17.

Posle kratkog vođstva Partizana na samom početku, Zvezda je brzo preokrenula rezultat na 13:8. Od tog momenta kreće nalet Partizana serijom 18:0, koji je trajao krajem prve i početkom druge četvrtine. Za to vreme crno-beli su bili organizovaniji i mnogo bolji u ofanzivnom skoku. Cvetković i Džons bili su najzaslužniji za raziliku koju je napravio tim Aleksandra Džikića.

Na drugoj strani Zvezda se dosta mučila u kreiranju napada, osetio se izostanak povređenog Stefana Jovića. Viđena je čvrsta košarka, dosta faulova i izgubljenih lopti. Zvezda je uspela zahvaljujući Cirbesu da smanji zaostatak, partizan je ušao u blagu krizu iz koje ga vadi Murić trojkom u pravom trenutku, za mnovu dvocifrenu prednost..

U drugom poluvremenu Zvezda je odgriala lošu treću četvrtinu, Partizan je tokom celog perioda imao dvocifrenu prednost. Mali broj poena na obe strane pogodovao je crno-belima. Zvezda je dobila poslednju deonicu, u nekoliko navrata je spuštala na manje od deset razlike, Partizan reagovao u pravo vreme, pa nije dopustio rivalu da prelomi meč.

Tok meča:

Meč su otvorili trojkama na jednoj strani Kinzi, a na drugoj Marinković. Posle promašaja Vilsona za tri, Džons ispravlja grešku i postiže pogodak. Dangubić u narednom napadu postiže tri poena za crveno-bele, Džons je pokušao da vrati, ali je bio neprecizan. Partizan ofanzivnim skokovima sebi omogućava napade, ali ne uspeva da ih materijalizuje u potpunosti. Koprivica je za šest minuta već napravio tri lične greške i doveo svoj tim u problem.

Zvezda nastavlja sa dobrim učinkom sa distance, na drugoj strani raspoložen samo Džons. Cirbes u dva navarata polovičan sa slobodnih bacanja. Zvezda vodi 11:7. Nijedna ekipa do sada nje uspela da stekne osetniju prednost. U probleme sa ličnim greškama ušao je i Miler, Radonjić ga je zbog trećeg faula izveo iz igre, a Džons je konačno oba puta bio precizan sa penala, za minus tri (13:10). Dosta faulova na obe strane, igra se često "secka".

Posle nova dva slobodna bacanja, koje je ovoga puta izve Cvetković, Partizan prilazi na pola koša zaostatka. Serija Partizana 9:0. Ofanzivni skok je i dalje najjače oružje Partizana, posle promaša Murića za tri, Marinković hvata loptu i crno-beli preuzimaju vođstvo. Odmah i Cvetković postiže trojku, pa Radonjić traži tajm-aut. Cirbes je sa penala imao priliku da prekine nalet crno-belih, ali je oba puta bio neprecizan. Prva četvrtina završena je rezultatom 17:13 za Partizan.

Vilson sa penala nastavlja niz Partizana na početku druge četvrtine. Prethodno su viđene izgubljene lopte na obe strane. Crveno-beli imaju dosta problema sa organizacijom napada. Tim Aleksandra Džikića to kažnjava novom trojkom Vilsona 22:13. Nervozna Crvena zvezda, nesportski faul pravi Lazić. Vilson je bio precizan sa penala za prvo dvocifreno vođstvo, a u narednom napadu asistencijom bez gledanja Cvetkovića, Vitkovac se upisuje u strelce i produžava nalet svoje ekipe.

Posle osam praznih minuta crveno-belih, Zvezda konačno postiže poen, precizan za tri bio je Dangubić (26:16). Sada Partizan probleme u napadu, a Cirbes donosi dva plus jedan svojoj ekipi (26:19). Ipak nemački centar nastavlja sa promašajima sa slobodnih bacanja, za sada ima učinak 2/8. Džons nastavlja da ispravlja greške svojih saigrača pod košem. Treću ličnu grešku zaradio je i Vilijams, što omogućava Cirbesu da popravi učinak sa slobodnih bacanja. Sada je oba puta bio precizan.

Trojkom Murića i poenima Džonsa Partizan vraća dvocifrenu prednost, a između ta dva napada, zakucavanja je promašio je Miler (33:22). Cirbes još jednom postiže poene uz dodatno slobodno bacanje, koje je takođe pogodio. Druga četvrtina završena je rezultatom 33:25 za Partizan.

Drugo poluvreme počelo je poenima Koprivice, međutim i on i Vilijams imaju po četiri faula, što donosi nove probleme Partizanu. Trojkom Murića crno-beli odlaze na maksimalnih plus 15. Zvezda je nanizala nekoliko promašaja i posle tri minuta igre u drugom poluvremenu još ne uspeva da postigne poen. To uspeva Micić sa slobodnih bacanja. Partizan prepušta lake poene Zvezdi u nastavku, Kinzi je bio u kontranapadu, nad njim je napravljen nepotreban faul, ali je američki košarkaš sa dodatnog penala bio neprecizan. Raspoloženi Džons i dalje predvodi svoju ekipu (42:29). Miler, koji uopšte nije uspeo da pronađe svoj ritam, pravi četvrtu ličnu grešku.

Murić prati Džonsa svojom trećom trojkom na susretu i to su jedini poeni koje je Slovenac do sada postigao. Na drugoj strani pokušao je da vrati Kinzi, ali nije uspeo (45:30). Mali broj poena u trećoj četvrtini više je odgovarao Partizanu koji nije ispuštao dvocifreno vođstvo. Na trojku Vilsona odgovorio je Kinzi, jedini raspoloženi u crveno-belom timu (50:37).

Ofanzivnim skokovima Partizan je počeo četvrtu četvrtinu, svojim poenima GuDURIĆ I Micić održavaju Zvezdu, koja smanjuje na jednocifreni zaostatak, ali Vilson vraća na plus 11 (58:47). Nove važne poene ya partiyan postiže Murić na isteku napada. Vitkovac zarađuje četvrti faul, a treći je pripisan i za Marinkovića. Posle dužeg vremena slobodna bacanja je izveo Cirbes, oba puta je bio precizan (60:49).

Nad nemačkim centrom Vilson je napravio nesportski faul, svoj četvrti, Cirbes je jednom bio precizan, a Zvezda potom ne koristi svoj napad. Vilijams napušta igru zbog petog faula. layić ubacuje slobodno bacanje i tako se upisuje u strelce, a drugi put je bio preciyan. Kinzi hvata loptu i postiže koš za minus devet (62:53). Džikić reaguje tražeći tajm-aut.

Džons sa jedne i Kinzi sa druge strane nastavljaju da predvode svoje ekipe, crno-beli uspešno su sačuvali vođstvo i pobedili rezultatom 68:60.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

773 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve