Nova vest
Košarka

Četvrtak, 18.02.2016.

20:52

FMP promašio pobedu, Partizan u polufinalu

Košarkaši Partizana plasirali su se u polufinale Kupa Radivoja Koraća u Nišu pobedivši FMP Železnik sa 85:83.

Izvor: B92

Autor:B92

FMP promašio pobedu, Partizan u polufinalu
Starsportphoto

‘Crno-beli’ će se u polufinalu, u subotu, sastati sa pobednikom duela između Crvene zvezde i Smedereva 1953, koji se igra u petak od 21 čas.

Drugo četvrtfinale Kupa Radivoja Koraća donelo je mnogo uzbuđenja i preokreta, koje je odlučeno u poslednjem minutu.

Najbolji u trijumfu Partizana bio je Džons sa 21 poenom i sedam skokova, Vilson je dodao 15 poena i četiri asistencije, a Derel Vilijams 13 poena i devet skokova. Dvocifreni učinak imao je još Aleksandar Cvetković, koji je utakmicu završio sa 11 poena i četiri asistencije.

U poraženom timu, Ognjen Dobrić je imao 23 poena, tri više od Čovića, dok je Đoković upisao 12, a Aleksandar Bursač 11. Zapažen je bio i Dragan Apić sa osam poena i devet skokova.

Partizan je držao kontrolu nad rezultatom tokom većeg dela susreta, u trećoj četvrtini je imao i 16 poena prednosti i činilo se da će rutinski privesti utakmicu kraju. Međutim, FMP se nije predavao, uspeo je da se vrati u meč i u samom finišu u potpunosti izazove Partizan.

‘Crno-beli’ su trojkom Kevina Džonsa minut pre kraja praktično obezbedili trijumf, ali je na drugoj strani usledila trojka Filipa Čovića sa deset metara, koja je dala timu iz Železniku nadu. Međutim, Džamar Vilson je pogođenim jednim slobodnim bacanjem rešio meč, pošto je usledio konfuzan napad FMP-a i promašaj Ilije Đokovića za pobedu.

U prvom četvrtfinalu, Mega Leks je pobedio Konstantin sa 78:61, a svog rivala će saznati posle susreta između Metalca i Borca, koji igraju od 18 časova.

Tok utakmice

Partizan je poveo trojkom Marinkovića, a na drugoj strani je istom merom uzvratio Čović za 3:3. ‘Crno-beli’ su od tada preuzeli inicijativu, preko Koprivice i Vilsona su vezali četiri poena i od tada su održavali prednost. Vilijams je od ulaska u igru u petom minutu upisao četiri poena zaredom, a nedugo zatim Marinković je drugom trojkom Partizanu doneo plus sedam – 16:9.

Klipa je posle te trojke tražio tajm-aut i odmor je trgao njegove igrače koji su uspeli da se primaknu na minus dva poenima Lazarevića i Apića. Nedugo zatim, FMP je stigao i do izjednačenja trojkom Čovića za 19:19, kojoj je prethodilo jedno pogođeno slobodno bacanje Vilijamsa. ‘Crno-beli’ su odlično reagovali na buđenje tima iz Železnika zahvaljujući Vilijamsu, koji je vezao pet poena u naredna dva napada za vođstvo 24:19, a do kraja četvrtine FMP je samo uspeo da smanji zaostatak na tri poena.

FMP je preko Đokovića na početku druge četvrtine prišao na minus jedan, ali je odmah na drugoj strani odgovorio Vilson. Klipini izabranici su se dobro držali u uvodnim minutima tog perioda, a na trojku Aranitovića odmah je odgovorio Đoković, koji je nastavio niz poena do pet za vođstvo 30:29.

Posle tajm-auta koji je tražio Džikić, Cvetković je trojkom vratio vođstvo ‘crno-belima’, koji su nastavili niz do 38:30 preko Džonsa i Vitkovca. Dobrić je prekinuo niz Partizana, Apić je imao priliku da još primakne svoj tim, ali je promašio oba slobodna bacanja, da bi Dobrić i Čović trojkama stigli do minus jedan (40:39). Partizan je ponovo reagovao trojkom Cvetkovića i poenima Džonsa za sedam poena prednosti, a plejmejker ‘crno-belih’ je nedugo zatim zaradio četvrtu ličnu grešku. FMP to nije iskoristio, a Partizan je zahvaljujući Vilijamsu na odmor otišao sa devet poena prednosti – 49:40.

U finišu prvog poluvremena su prekinuli igru zbog uvredljivog skandiranja navijača Partizana, ali je akcija brzo nastavljena, iako se pristalice ‘crno-belih’ nisu stišale.

Partizan je u drugo poluvreme ušao serijom 5:0, FMP ju je prekinuo poenima Lazarevića, ali su ‘crno-beli’ uskoro došli i do plus 16 – 58:52 preko Džonsa. Iako je košarkašima Partizana zakazao šut za tri poena, tim iz Železnika nije to uspeo da iskoristi, sve do trojke Đokovića u poslednjem minutu, ali se Aranitović u finišu postao da njegov tim pred poslednju četvrtinu ima dvocifrenu prednost – 67:57.

FMP je, međutim, bolje ušao u poslednju četvrtinu i preko Apića i Bursaća prišao na šest poena razlike (67:61), pre nego što je njihovu seriju prekinuo Aranitović novom trojkom. Apić je održavao tim iz Železnika u igri, ali saigrači i on nisu iskoristili priliku da se još primaknu posle tehničke greške koja je dosuđena Vitkovcu, pa je ostalo 70:63.

Dobrić je košem uz faul primakao FMP na četiri razlike, a Vilijams potom promašio oba slobodna bacanja, što je Dobrić novom trojkom smanjio na 70:69. Vilson je polaganjem prekinuo seriju tima iz Železnika, a Apić je vratio FMP na minus jedan, da bi Čović promašio šansu za vođstvo svoje ekipe.

Cvetković je sa slobodnih bacanja odveo Partizan na 74:71, a Džons je nastavio seriju, pre trojke Dobrića, na koju je odgovorio Cvetković – 79:74. Dobrić, Čović i Bursać su uspeli da održe FMP u igri do samog finiša, ali je Vilson pred poslednji minut trojkom doneo ‘crno-belima’ plus četiri (84:80).

Usledile su nove greške tima iz Železnika, ali je Čović posle tajm-auta primakao FMP na minus jedan 24 sekunde pre kraja, a potom faulirao Vilsona, koji je pogodio samo jedno bacanje za 85:83. Do kraja utakmice tada je ostalo 13 sekundi, a Đoković je imao šut za pobedu, ali je pogodio tablu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

199 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve