Nova vest
Košarka

Utorak, 15.12.2015.

13:31

Decenija i po od smrti Harisa Brkića

Na današnji dan navršava se tačno 15 godina od smrti nekadašnjeg košarkaša Partizana Harisa Brkića.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Harisovi roditelji, prijatelji, saigrači, rodbina i poštovaoci će danas u 11 časova održati petnaestogodišnji pomen, na Centralnom groblju u Beogradu.

I 15 godina nakon što je ubijen na parkingu ispred hale "Pionir", i dalje se ne zna ko je oduzeo život nakadašnjem reprezentativcu Jugoslavije. Nepoznati napadač je u utorak 12. decembra oko 21.30 na parkingu ispod beogradske dvorane “Pionir” sa dva metka u glavu teško ranio Harisa Brkića, koji je nešto više od 48 sati posle toga preminuo.

Sa svega 26 godina, Haris Brkić je odigrao ukupno 294 zvanične utakmice i postigao je 3740 koševa za Partizan. U crno-belom dresu odigrao je još samo tri zvanične utakmice pre tog kobnog 12. decembra 2000. godine. Tri dana nakon napada, Haris je preminuo.

Prve košarkaške korake, Brkić je napravio u sarajevskoj Bosni sa deset godina. U Partizan je došao 1992. godine.

Nakon pozajmice čačanskom Borcu, od sezone 1993/1994 nastupao je za prvi tim crno-belih. Narednih sezona sa velikim uspehom igrao je za tim iz Humske, sa kojim je osvojio tri titule prvaka države i tri nacionalna Kupa. U sezoni 1997/1998, sa Partizanom je nastupao na fajnal foru Evrolige u Barseloni.

Sa mladom reprezentacijom SR Jugoslavije osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj 1996. godine, a bio je i povremeni član seniorskog državnog tima.

U sezoni 1999/2000 igrao je u podgoričkoj Budućnosti, sa kojom je osvojio još jednu titulu prvaka Jugoslavije. Krajem 2000. godine, ponovo se vratio u Partizan.

U znak sećanja na Harisa Brkića, klubovi za koje je nastupao, Bosna, Borac, Budućnost i Partizan svakog leta organizuju memorijalni turnir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve