Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 07.12.2015.

20:56

Zvezda pobedila nezgodnu Krku

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Krku sa 71:65 u Novom Mestu u utakmici koja je označila kraj prve polovine regularnog dela sezone u ABA ligi.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Foto: Krka/Drago Perko/kosarka.si

Izabranici Dejana Radonjića su tako došli do desete pobede u regionalnom takmičenju ove sezone i vratili se na podelu drugog mesta na tabeli sa Cedevitom.

Ujedno su upisali petu pobedu zaredom u svim takmičenjima, a Krka je, s druge strane, ostala na desetoj poziciji sa skorom 6/7.

Tim iz Novog Mesta je mnogo namučio šampiona Srbije, posebno u prvom poluvremenu. Tada je kontrolisao rezultat, da bi se u nastavku ‘crveno-beli’ probudili, ali nisu mogli da se opuste.

U trećoj četvrtini, domaći tim je još bio u igri, a činilo se da je serijom u prvoj polivini poslednjeg perioda Zvezda praktično rešila meč. Međutim, Krka je pretila u samom finišu, posebno zahvaljujući greškama gostiju, ali su Beograđani uspeli da se odbrane i upišu trijumf.

Zvezdu su do trijumfa predvodili Majk Cirbes i Stefan Jović sa po 13 poena, a plejmejker je upisao i 11 asistencija. Po deset poena upisali su Vladimir Štimac i Branko Lazić, dok je Marko Simonović utakmicu završio sa devet poena i četiri skokova.

U poraženom timu, Luka Lapornik je upisao 17 poena, pet skokova i četiri ukradene lopte, dok je Jure Lalić upisao 12 poena.

Košarkaše Crvene zvezde naredna utakmica očekuje u petak od 20.45, kada u okviru devetog kola Evrolige gostuju Fenerbahčeu. ‘Crveno-beli’ u sledećem kolu ABA lige u ponedeljak gostuju Mega Leksu u Sremskoj Mitrovici.

Tok utakmice

Radonjić se na početku utakmice odlučio za petorku u sastavu: Jović, Lazić, Simonović, Miler, Cirbes. Zvezdu je već posle deset sekundi u vođstvo doveo Lazić, pošto je realizovao oba slobodna bacanja posle faula Sinoveca. Usledili su promašaji na obe strane, da bi ‘crveno-beli’ preko Cirbesa sa linije penala otišli na 3:0, pre nego što je Ivanov postigao prvi koš iz igre na utakmici, a Lapornik doneo Krki preokret za vođstvo 5:3.

Jović je u četvrtom minutu postigao prvi poen za Zvezdu iz igre, a potom su usledili sigurni napadi na obe strane, a Miler je postigao prvu trojku na utakmici za 8:7. Od tada se igrao egal, bilo je grešaka i jednog i drugog tima, ali je Krka bila nešto bolje koncentrisana i napravila je seriju od 5:0 za vođstvo 17:12, koju je prekinuo Vilijams, a potom asistirao sjajno Simonoviću. Zvezda je potom propustila priliku za preokret, a Krka je na kraju prve četvrtine imala plus dva (19:17).

Domaći tim je u drugu četvrtinu ušao serijom od 5:0 preko Rojca i Mulalića, pa je Radonjić odmah tražio tajm-aut. Rojc je sa poludistance doneo Krki plus devet (26:17), pošto je Zvezda i dalje tražila svoj ritam, a seriju slovenačkog tima prekinuo je Vilijams sa slobodnih bacanja. Krka je mnogo lakše dolazila do poena, dok su se Beograđani mučili i promašivali, što je rezultiralo sigurnim vođstvom tima iz Novog Mesta.

Novu seriju Krke koja je dovela do plus devet prekinuo je Miler u 15. minutu – 31:25. To je pokrenulo Zvezdu, pošto je Jović takođe postigao trojku u narednom napadu, pre koša Mulalića, da bi Cirbes primakao Zvezdu na minus jedan za manje od minuta (33:32). ‘Crveno-beli’ su uspeli da se približe zahvaljujući boljoj odbrani, ali su i dalje pravili greške u napadu, koje su omogućile Krki vođstvo od 40:32 posle poena Sinoveca, Ivanova i Lalića. Tu seriju je trojkom prekinuo Lazić, a ispostavilo se da je to bio poslednji koš u prvom poluvremenu, koje je završeno vođstvom Krke sa 40:35.

Cirbes je postigao prve poene za Zvezdu na startu drugo poluvremena, a usledile su dve izgubljene lopte domaćeg tima, koje su ‘crveno-beli’ iskoristili preko Simonovića i Jovića za vođstvo 41:40. Seriju Zvezde do 8:0 nastavio je Cirbes, pre nego što ju je prekinuo Dimec u četvrtom minutu trećeg perioda. Nemački centar je održavao prednost Zvezde u narednim minutima koje je obeležio veliki broj izgubljenih lopti Krke.

Međutim, košarkaši Zvezde su nastavili sa greškama, posle kojih je domaći tim izjednačio na 48:48, da bi Gudurić trojkom vratio prednost ‘crveno-belima’. Ponovo je viđeno mnogo promašaja na obe strane, a pred poslednju četvrtinu, Zvezda je imala plus jedan – 51:50. U prvih minut i po poslednje četvrtine nije bilo poena ni na jednoj strani, da bi Lapornik posle greške Cirbesa zakucao i probudio publiku u hali.

Jović je sa slobodnih bacanja doneo novi preokret, da bi ga već u sledećem napadu Rojc nesportski faulirao, a Zvezda preko njega i Simonovića vezala još pet poena za 58:52. Seriju Beograđana nastavio je Štimac, a trener Krke reagovao tajm-autom, pošto njegovi igrači nisu imali rešenje za igru ‘crveno-belih’. Lalić je odmah potom prekinuo seriju gostiju od 9:0, ali je Zvezda nastavila sa dobrom odbranom i ubrzo je došla i do plus deset (64:54).

Krka je pred poslednjih dva i po minuta brzo napravila seriju od 5:0, koja je naterala Radonjića da traži tajm-aut, posebno jer je Cirbes napustio igru zbog pet ličnih grešaka. Lapornik se tada razigrao i nosio je Krku, koja je pred poslednji minut prišla na tri poena zaostatka (68:65), a potom se ušlo u neizvesnu penal završnicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve