Nova vest
Košarka

Četvrtak, 19.11.2015.

14:40

Đilas za B92: Ne može Evropa da kopira NBA

Predsednik KSS Dragan Đilas kaže za B92 da se evropska košarka ne kreće u pravom smeru i da je pogrešan novi sistem takmičenja koji nameću Evroliga, ali i FIBA.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

“Jasno je da kriza traje godinama. FIBA pokazuje želju da preuzme sva takmičenja, uključujući i elitno, ali sada vidimo da se pojavio taj novi format i odnos Evrolige sa velikim klubovima. Ukoliko koncept FIBA pobedi, onda Košarkaški savez Srbije može da ima uticaj, ali ukoliko je to koncept Evrolige, mi nažalost nemamo nikakve kontakte sa time“.

Prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije smatra da se u Evropi ne može napraviti kopija NBA lige.

“Ono što je sigurno jeste da ova zemlja zaslužuje evroligaša – razumem finansijske motive, ali mislim da oni ne treba da budu presudni. Ne mislim da je dobar taj koncept koji imaju i FIBA i Evroliga – jedna liga, 16 klubova, 30 kola. To je neka kopija NBA, a tamo je ipak drugačije – u NBA nema klubova koji ispadaju, nema klubova u ligama ispod, već samo koledž košarka, tako da kopiranje njihovog sistema nije dobra opcija. A nije dobro ni da se mnogo čini NBA ligi, koja očigledno želi da svi drugi, i Evropa i Južna Amerika, budu samo priprema za NBA. Tome se treba odupreti“, kaže Đilas za B92.

Đilas naglašava da mnogi klubovi, pogotovo sa ovih prostora, ekonomski jednostavnu ne mogu da isprate taj koncept.

“Verujem da će se na kraju ipak doći do rešenja koje će poštovati i košarkaške standarde, a ne samo finansijske. Ne očekujem da se iko ponaša kao Robin Hud, da uzima bogatima i daje siromašnima, ali dajte nas košarkaški bogate bar malo pričuvajte jer finansijski ne možemo da se izborimo, to je apsolutno jasno“.

Đilas kaže da, iako i FIBA i Evroliga u svojim predlozima pišu da se ugledaju na fudbalsku Ligu šampiona, to u praksi nije slučaj.

“Evroliga nije profitabilna, u oba koncepta spominje se kopiranje fudbalske Lige šampiona, a ne ide se do kraja u tome. U fudbalu npr. imaju garantovana mesta za Premijer ligu, ali ne i za klubove – Mančester junajted kad je šesti, on ne igra Ligu šampiona. Ako neki klubovi sigurno igraju, šta je onda sa ligama – grčkom, španskom, ostalim ligama...? To je pogrešno, sada ti najveći klubovi odlučuju o svemu – u redu, napravite to, pa da vidimo ko će to da gleda“, rekao je Đilas i obrazložio:

“Fudbal je otišao u drugu stranu – kad je Platini shvatio da klubovi iz istočne Evrope ne mogu da uđu u LŠ, promenio je sistem kvalifikacija i sada su oni tu. Ovakvim rešenjima ukidaju se zemlje gde je košarka dobra rečima ’morate da imate 30 miliona evra budžet’. Ako mi sa četiri miliona možemo da uđemo u Top 8 ili na fajnal-for, što nas ne pustite? Ako se nastavi ovako, doći će do ogromnih problema za košarku u Evropi i ovo će se vratiti kao bumerang“, zaključio je predsednik KSS za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve