Nova vest
Košarka

Nedelja, 19.07.2015.

20:50

U20: Srbija opet prvak Evrope!

Mladi košarkaši Srbije osvojili su petu titulu prvaka Evrope u konkurenciji do 20 godina!

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: KSS

"Orlići" su u sjajnom finalu savladali Španiju 70:64 (20:21, 16:15, 16:9, 17:19), čime su šampionat u Italiji završili sa svih deset pobeda.

Meč je bio izjednačen do finiša trećeg perioda, kada Srbija trojkama Jaramaza, Zagorca i Gudurića pravi seriju 16:4 i stiče nedostižnih 12 poena prednosti pred poslednjih pet minuta. Usledio je dug period bez koša "orlića", pa Španija smanjuje na -3, ali Gudurić polaganjem rešava meč.

Srbiju je do prve titule od 2007. godine predvodio Ognjen Jaramaz sa dabl-dablom od 19 poena (tri trojke) i 10 skokova, a pratili su ga Marko Gudurić sa 14 poena i 6 uhvaćenih lopti, te Rade Zagorac sa 11 poena i 7 skokova.

Najbolji u selekciji Španije bio je Huan Ernangomes sa 18 poena i 9 skokova, a dostojno ga je ispratio samo Garsija, koji je 16 od svojih 17 poena ubacio u prvom poluvremenu.

Španija je bolje otvorila meč te trojkama Martina i Garsije stiže do 12:8, "orlići" uzvraćaju posle tajm-auta predvođeni Apićem (6p) za izjednačenje na 15:15, da bi u finišu prvog perioda Garsija vezao dve trojke, a Rebić uzvratio jednom za minimalnu prednost "furije" 21:20.

Nastavila su oba tima sa dobrim šutom na početku drugog perioda, nakon čega Srbija steže odbranu, te zakucavanjem Gudurića stiže do prvog vođstva (28:26). Nije dugo trajala ta prednost, konačno se u meč uključuje najbolji igrač Španije Ernangomes sa pet uzastopnih poena (33:28), ali "orlići" preko Jaramaza i Davidovca održavaju egal pred poluvreme (36:36).

Usledio je "rat" odbrana u trećem periodu (45:45), da bi u poslednja tri minuta Srbije trojkama Rebića i Jaramaza stekla osam poena prednosti (53:45). Naš tim je nastavio u istom ritmu u poslednjem periodu, te koševima Gudurića i Zagorca sa distance stekla maksimalnih 13 poena prednosti (67:54).

Usledilo je pet minuta bez koša srpskih igrača, pa Španci stižu na samo tri poena zaostatka pred poslednjih 60 sekundi (67:64). Međutim, posle dosta problema Gudurić uspeva da progura loptu u koš Španaca, a onda je sjajna odbrana našeg tima potvrdila pobedu 70:64.

Tok meča:

Kraj utakmice! Srbija je prvak Evrope!

40' Davidovac pogađa jedno slobodno bacanje i potvrđuje pobedu Srbije – 70:64

40' Uprkos pomoći sudija rivalu, Srbija zahvaljujući skoku u napadu uspeva da izdejstvuje sjajno polaganje Gudurića, nakon čega Diop pravi peti faul (69:64), na 12 sekundi pre kraja.

40' Pet minuta od trojke Zagorca Srbija ne postiže poene, pa Španija koševima Martina i Ernangomesa (trojka) smanjuju na samo tri poena zaostatka u poslednjih 55 sekundi (67:64).

38' Usledio je pad Srbije u igri, ali nakon koša Sansa, Garsija, Ernangomes i Martin su bili samo polovični sa penala u nastavku meča, te Španija ne uspeva da se vrati u egal (67:59).

36' "Furija" košem Abaldea pokušava da zaustavi nalet Srbije, ali Zagorac na to odgovara novom trojkom za 67:54 u završnici meča po veoma vlažnom parketu.

34' Španci posle tajm-auta odgovaraju trojkom Noguesa, ali nakon nekoliko minuta mučenja sa odbranom rivala, Jaramaz pogađa novu trojku i održava Srbiju u velikoj prednosti (64:52).

32' Špaija ne koristi uvodne napade da smanji zaostatak, što naš tim kažnjava trojkama Gudurića i Zagorca za prvu dvocifrenu prednost, koju Jaramaz povećava na +12 (61:49).

Kraj III četvrtine

30' Konačno, u poslednjim minutima Srbija eksplodira u šutu za tri poena, posle koša Davidovca, Rebić i Jaramaz pogađaju sa distance, te Srbija stiče maksimalnih osam poena prednosti (53:45).

27' Dva tima su se mučila u napadu, teško su stizala do poena, da bi tek u finišu perioda nekoliko koševa vezali Apić, Davidovac i Ernangomes, za nastavak velike borbe (45:45).

25' Nije bilo promene ritma u nastavku, ekipe su i dalje bile u potpunom egalu, ali Španija i dalje bila u problemu zbog trećeg faula Diopa, koji Kaplanović pretvara sa penala u 42:40.

22' "Orlići" otvaraju drugo poluvreme poenima Apića, pogađa i Gudurić, ali Diop sa dva koša pokazuje koliko je nedostajao Španiji posle dva brza faula.

Kraj II četvrtine

20' Nakon što Martin i Nogues prave novi preokret, Davidovac sa penala donosi novi egal na poluvremenu 36:36.

18' Međutim, u tom trenutku se razigrao Ognjen Jaramaz koji veže sedam poena, postaje prvi sa dvocifrenim učinkom među "orlićima" (10p), te Srbija opet vodi 35:33.

17' Nije dugo trajalo vođstvo Srbije, Ernangomes pokazuje zašto je najbolji igrač tima, veže pet poena i odvodi Španiju na 33:28.

15' Najbolji igrač Španije na EP, Ernangomes, postiže prve poene na meču i vraća svoj tim u prednost, ali Gudurić košem uz dodatno slobodno bacanje i zakucavanjem donosi prvo vođstvo Srbiji 28:26.

12' Nastavlja se sjajna serija šuta oba tima, Garsija nastavlja da predvodi Španiju (16p), ali mu pariraju Rebić i Zagorac (trojka) za novi egal 23:23.

Kraj I četvrtine

10' Garsija veže dve trojke i vraća Španiji prednost, ali Rebić uzvraća sa iste distance u poslednjim trenucima za poen zaostatka Srbije posle prvog perioda (20:21).

9' Iako su naši igrači propustili nekoliko dobrih napada za potpuni egal, "furija" to ne koristi da opet odmakne, a Apić, Rebić (prvom trojkom) i Zagorac donose izjednačenje na 15:15.

7' Tajm-aut selekora Đokića donosi rezultat, Apić i Jaramaz smanjuju zaostatak, a usput su izborili već drugi faul važnog centra Španaca Diopa.

5' Gudurić i Jaramaz održavaju Srbiju u igri, ali Martin i Garsija vežu dve trojke i Španije stiže do 12:4.

3' Španija bolje otvara meč, zahvaljujući skoku u napadu stiže do 6:2 koševima Diopa, Garsije i Abaldea.

Srbija u finalu igra bez jednog od ključnih igrača Marka Tejića, koji je polomio prst u polufinalu.

Meč je počeo sa 15-ak minuta zakašnjenja, jer se odužio duel za treće mesto, u kojem je Turska savladala Francusku 84:74.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

188 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve