Nova vest
Košarka

Nedelja, 28.06.2015.

18:50

Košarkašice na krovu Evrope!

Košarkašice Srbije osvojile su titulu šampiona Evrope pobedom nad Francuskom 76:68 u Budimpešti! Ovo je prvo zlato u ženskoj košarci u istoriji naše zemlje!

Izvor: MN

Autor: MN

Default images
Beta/AP Photo

Naše devojke su obezbedile i plasman na Olimpijske igre u Riju naredne godine.

Srbiju su do pobede predvodile sjajne Ana Dabović sa 25 poena i Sonja Petrović sa 22 i osam uhvaćenih lopti. Danijel Pejdž ubacila je 12 poena, a imala je osam skokova.

U ekipi Francuskle najefikasnija bila je Gruda sa 16 poena, jedan manje ubacila je Čačuang, a sa 13 poena utakmicu je završila Dumerc.

U borbi za treće mesto Španija je ubedljivo savladala Belorusiju 74:58.

U prvoj četvrtini i jednu i drugu ekipu dobro je služio šut, viđena je velika borba i agresivna odbrana. Francuska je imala malu prednost, da bi se u finišu četvrtine serijom 7:0 „odlepila“ na sedam poena 22:15.

Srbija je trojkama držala priključak na početku druge četvrtine, ali usledio je pad u igri koji su Francuskinje iskoristile da vrate prednost stečenu u prvoj četvrtini. Sonja Petrović predvodila je našu reprezentaciju, ali je Francuska čuvala prednost. Maljkovićeva se odlučila za zonsku odbranu za koju protivnice nisu imale rešenje, pa Srbija u finišu poluvremena stiže do vođstva 33:32.

Treća četvrtina u potpunosti je pripala Srbiji koja je uglavnom imala sedam poena prednosti, ali se u finišu Francuska konsolidovala i smanjila zaostatak na minus četiri (53:49). Milica Dabović se povredila u trećoj četvrtini i posle toga ušla je u igru samo u finišu kako bi sa saigračicama proslavila pobedu.

Srbija je kontrolisala igru i u poslednjoj četvrtini, Francuska je u nekoliko navrata zapretila, ali nije uspela da prelomi rezultat. Srbija je do kraja povećavala rezultat i imala i deset poena prednosti da bi do kraja bez problema meč privela kraju.

Tok meča:

Veliko interesovanje srpskih navijača vladalo je za ovaj meč pa je Košarkaški savez Srbije uspeo da obezbedi dodatni broj ulaznica. Hala u Budimpešti je ispunjena.

Meč je počeo sa po jednom trojkom na obe strane, za Francusku je bila precizna Čačuang, da bi odmah uzvratila Pejdž. Usledilo je nekoliko promašaja našeg tima, a Francuska odlazi na plus četiri. Milica Dabović napravila je faul uz koš nad Čačuang, ali ona nije iskoristila dodatno bacanje. Faul u napadu Jakubu Srbija nije iskoristila, a Srbija se vraća poenima Butulije i Milovanovićeve (8:11).

Mini-serijom Francuska ponovo povećava prednost, ali Srbiju dobro služi šut za tri poena. Velika borba i agresivna odbrana na obe strane. I Francusku je veoma dobro služio šut iz igre koja serijom 7:0 povećava prednost - 22:15. Tim rezultatom završena je prva četvrtina.

Srbija ponovo trojkom počinje četvrtinu. Usledio je promašaj francuskih košarkašica i kontranapad Srbije posle kog je Sonja Petrović iznudila dva slobodna bacanja i oba puta bila precizna za minus dva. Srbija ima mnogo bolji procenat šuta za tri nego za dva poena. Petrovićeva je svojim ulaskom razbudila ekipu, ali Francuskinje koriste svaku grešku našeg tima i čuvaju prednost - 28:24. Usledio je pad u igri našeg tima pa protivnice ponovo imaju sedam poena prednosti.

Marina Maljković je nalet protivnica prekinula tajm autom posle kog je postavila zonsku odbranu, za koju Francuska nije imala odgovor. Petrovićeva postiže nove poene za Srbiju, a zatim je sa slobodnih bacanja bila precizna Pejdž. Naš tim u finišu prelazi u vođstvo poenima Butulije 33:32, a zatim košarkašica Francuske pravi faul u napadu. Srbija ima minimalnu prednost posle prvog poluvremena.

Srbija je povela sa tri poena razlike, ali potom nije iskoristila tri napada da uveća vođstvo. Francuska i dalje ima problema sa odbranom Srbije, a posle pogotka Skrele, Pejdž, Dabović i Petrović postižu poene za najvećih plus sedam našeg tima (45:38). Milica Dabović je povredila lakat i nema je u igri. Francuskoj je stao šut, ali u finišu četvrtine napravile su seriju 5:0 i smanjile zaostatak. Ana Dabović je oba puta bila precizna u finišu četvrtine za 53:49.

Na početku četvrte četvrtine Srbija je imala napadačku krizu, Francuska je prišla na minus dva, ali je nesportska lična greška dosuđena Epupi. Nevena Jovanović je oba puta bila precizna sa penala, a zatim Ana Dabović postiže poene iz igre za plus šest 57:51. Već u narednom napadu faul i koš iznudila je Jakubu i izvukla maksimalnu korist iz ove situacije (57:54). Raspucale su se obe ekipe u nastavku, ali naš tim čuva vođstvo.

Ana Dabović i Sonja Petrović predvode Srbiju koja stiže do najvećih osam poena prednosti 67:59. Usledila je nov nalet francsukih košarkašce koje su iskoristile dekoncentrisanost Srbije i približile se na minus tri. Svoju treću trojku postigla je čačuang, a prethodno je Dumerc bila sigurna sa slobodnih bacanja (67:64). Nekoliko atraktivnih poteza i Srbija opet ima plus sedam 71:64. Srbija je do kraja povećavala rezultat i imala i deset poena prednosti da bi do kraja bez problema meč privela kraju - 76:68 (15:22, 18:10, 20:17, 23:19)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

682 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve