Nova vest
Košarka

Nedelja, 28.06.2015.

13:00

Zvanično: FIBA priznala ABA ligu!

Kao što je B92 i najavio, bord Svetske košarkaške federacije (FIBA) jednoglasno je priznao reorganizovanu regionalnu ABA ligu na sastanku u Budimpešti.

Izvor:

Autor:

Default images

Sastanak vladajućeg tela održan je u glavnom gradu Mađarske, pred finale Evropskog prvenstva za žene između Srbije i Francuske, posle kog su otklonjene sve nedoumice.

FIBA je u martu povuklo priznanje Jadranskoj ligi, a kao razlog je navelo neslaganje pravila takmičenja sa generalnim staturom i pravilnikom federacijom.

U međuvremenu, na sastanku u Beogradu pre mesec i po dana je dogovoreno da vlasnička i upravljaćla struktura od naredne sezone bude u rukama klubova, ali ni posle usvojenih primedbi nije stiglo zvanično priznanje, pošto je FIBA želela da se promene još neki upravljački i vlasnički elementi u vezi lige.

Posle niza sastanaka klubova u regionu i nacionalnih saveza, ali i nekoliko oštrih pisama koja su stigla iz Ženeve (FIBA), zajedničkim naporima svih klubova i saveza, postignut je dogovor u Zagrebu.

Posle korekcija dokumenata, FIBA je u petak u večernjim satima konačno saopštila da je regionalna ABA liga ispunila sve uslove za priznanje po generalnom statutu FIBA, što je i verifikovala u nedelju.

Ovo znači da će kluovi iz regiona i dalje moći kroz regionalno takmičenje da traže plasman u evropska takmičenja pod pokroviteljstvom ULEB – Evoliga, Evrokup – a da ne rizikuju da njihovi nacionalni savezi ne budu suspendovani i sprečeni da učestvuju na prvenstvima Evrope i sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
NBA

Grešna braća Jokić VIDEO

Iako Nikola Jokić i ove sezone dominira u NBA ligi i vodi svoje Nagetse ka odbrani šampionskog prstena, prethodnog dana mediji bruje o njegovoj braći.

Sportal

10:58

6 h

U fokusu

Vidi sve