Nova vest
Košarka

Petak, 26.06.2015.

18:00

Srbija u finalu Evropskog prvenstva!

Ženska reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Rumuniji, pošto je u Budimpešti bila bolja od selekcije Belorusije – 74:72.

Izvor:

Autor:

Default images
Beta/AP

U drugom polufinalu, od 20.30, sastaće se Španija i Francuska.

Srpske košarkašice napravile su veliki uspeh već u četvrtfinalu, jer su pobedile favorizovanu Tursku, i izborile učešće na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, dok su trijumfom protiv Beloruskinja obezbedile prvo finale prvenstva Evrope za našu zemlju.

Ekipa Marine Maljković dobila je nervozan i neizvestan meč, a Ana Dabović ponovo je pokazala da zaslužuje nagradu najbolje košarkašice na turniru. Srbija je dobro počela, ali se Belorusija vratila i do odlaska na odmor preuzela kontrolu i voštvo.

Situacija sje nije značajno promenila ni u trećoj deonici, pošto su naše devojke lošim rešenjima u napadu dozvolile rivalkama da održavaju prednost. Međutim, kada je bilo najbitnije, zaigrale su veoma agresivnu odbranu, praćenu visokim presingom, ali su, uprkos tome, Beloruskinje imale napad za produžetak ili čak i pobedu.

Ana i Sonja Petrović donele su svom timu pet poena prednosti, ali je Amerikanka u timu bivše sovjetske republike Lisa Harding pogodila uz faul, za ulazak u dramu (74:72), 44 sekunde pre kraja. Nisu Srpkinje, iz dva pokušaja, uspele da reše pitanje pobedika, ali je Leučenkova bila neprecizna iz veoma dobre pozicije u reketu.

Najefikasnija u srpskom timu bila je Ana Dabović sa 21 poenom (8/13 za dva, 0/3 za tri) i tri asistencije, po 14 su postigle Sonja Petrović (4/11 iz igre, osam skokova) i Jelena Milovanović (4/8 za dva, 2/6 za tri, sedam skokova), dok je Milica Dabović postigla 12 (5/7 za dva, 0/3 za tri) uz po četiri skoka i asitencije.

Belorusiju je predvodila Jelena Leučanka sa 22 poena, Šnicina je dodala 11, a Harding 10.

Veliko finale na programu je u nedelju od 19 časova u Budimpešti, kada će Srbija imati priliku da osvoji svoje prvo zlato, posle četiri srebra i dve bronze.

Tok meča:

Naša selekcija je veoma dobro otvorila meč u fazi napada, Jelena MIlovanović pogodila je trojku, a zatim i dvojku za 5:0, da bi Lihktarovićeva odgovorila prvom trojkom za Beloruskinje. Uskoro se među strelce upisala i Ana Dabović, Srbija je nastavila da igra u visokom ritmu, a posle pet minuta igre, i novog polaganja Ane stekla je i šest poena prednosti – 13:7.

Međutim, Beloruskinje su ubrzo odgovorile na sličan način, izabranjice Marine Maljković nisu uspele da reše nekoliko vezanih napada, usledila je serija rivala od 5:0, da bi posle pogodaka Leučankanove sa linije za slobodna bacanja Belorusija stigla do prvog vođstva na meču (15:16). Ipak, Butulijina je na drugoj strani odgovorila trojkom iz teške pozicije, za svoj sedmi poen, ali je Trafimavina, ponovo sa linije, postavila konačan rezultat uvodne deonice – 18:18.

Devojke su drugih deset minuta otvorial na sličan način kao i meč, pa su posle pet minuta igre ponovo stekle pet poena viška. Seriju je otvorila Danijel Pejdž, da bi sezatim razigrale sestre Dabović za 30:25. Ali, opet je Srbija stala, što su Beloruskinje odlično iskoristile i za manje od dva minuta u potpunosti preokrenule rezultat u svoju korist. Linzi Hardnih vezala je dva koša, a Papova učinila isto, posle dva loša rešenja naših košarkašica u fazi napada, za novu prednost – 30:34.

Uspela je Srbija da se konsoliduje do odlaska na odmor, pa Beloruskinje nisu napravile osetniju prednost. Ana Dabović upisala je svoj osmi poen, da bi posle ukradene lopte i ulaza Milovanovićeve naša selekcija prišla na samo koš zaostatka – 36:38.

Lihktarovićeva je drugo poluvreme otvorila svojom trećom trojkom, iz isto toliko pokušaja, za novih +5, da bi posle pogotka Milovanovićeve Šnicina takođe bila precizna za tri, pa su Beloruskinje uspele da održe vođstvo (38:44). Usledio je nešto bolji period igre naše reprezentacije, ali su Beloruskinje uspevale svaki put da odbiju nalet, najviše zahvaljujući odličnom šutu za tri poena – 44:51.

Posle tajm-auta, Milovanovićeva je pogodila novu trojku, da bi posle uspešne realizacije slobodnjaka od strane i polagannja Sonje Petrović Srbija ponovo prišla na samo koš zaostatka. Zaigrale su naše devojke daleko organizovanije u odbrani u finišu treće deonice, što im je donelo izjednačenje, a pogotkom posle minijature Ane Dabović, u poslednjoj sekundi i preokret – 59:57.

Poslednja deonica otvorena je na sjajan način od strane naše selekcije, da bi Srbija na krilima Milovanovićeve i Milice Dabović ubrzo stvorila šest poena prednosti, međutim, opet je usledio neobjašnjiv pad, što Beloruskinje ni ovoga puta nisu propustile da kazne. Šnicina je ostala usamljena i lako pogodila trojku, a Leučankova svojim 20 poenom vratila svoj tim na samo 'pola' koša zaostatka – 65:64.

Seriju rivala prekinula je Ana Dabović sa linije bacanja, nastavila je Sonja Petrović, pa je ekipa Marine Majlković na malo više od tri minuta pre kraja ponovo imala osetniju prednost. Ipak, ni novo vođstvo nije dugo trajalo, jer je Šnicina košem i dodatnim bacanjem još jednom izjednačila rezultat (69:69).

Usledila je prava drama u finišu, a ponovo je ključna za pobedu naše selekcije bila Ana Dabović. Najpre je pogodila tri od četiri bacanja, a onda izborila dva vezana napada za naš tim. Petrovićeva je nastavila u istom ritmu za +5, da bi tračak nade Beloruskinjama vratila je Hardin (2+1), ali je Leučenkova promašila produžetak – 74:72.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

273 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve