Nova vest
Košarka

Sreda, 24.06.2015.

17:52

Košarkašice u polufinalu i kvalifikacijama za Rio!

Srpske košarkašice plasirale su se u polufinale Evropskog prvenstva u Budimpešti trijumfom nad Turskom sa 75:63 i tako došle na korak od Olimpijskih igara.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/Tibor llyes/MTI via AP

U borbi za finale, naš tim će se u petak od 18 časova sastati sa Belorusijom, koja je pobedila Litvaniju sa 68:66

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije je tim trijumfom obezbedila makar kvalifikacije za Igre u Rio de Žaneiru, a u slučaju da izbore plasman u finale, imaju šansu i za direktnu vizu. U slučaju da srpske košarkašice u tome uspeju, prvi put od raspada SFRJ će se naći na Olimpijskim igrama, što bi samo po sebi bio veliki uspeh.

Takođe, naš tim se tako osvetio Turskoj za poraze na prethodna dva takmičenja u odlučujućim utakmicama – u duelu za bronzu na Evropskom prvenstvu 2013. i četvrtfinalu na Svetskom prvenstvu 2014. godine.

U duelu sa Turskom, našem timu je bilo potrebno da se uigra, a svoje pravo lice pokazao je u drugom poluvremenu. Posle izjednačene borbe u prvih 20 minuta, srpske košarkašice su uspostavile kontrolu nad utakmicom, u jednom trenutku sui male i plus 17, da bi Turkinje pokušale da se vrate u poslednjem periodu. Međutim, kada je bilo najpotrebnije, reprezentacija Srbije je odigrala najbolje i zasluženo prošla među četiri najbolje ekipe na ‘Starom kontinentu’.

Junakinja trijumfa Srbije bila je Ana Dabović sa 31 poenom, Jelena Milovanović je dodala 15, uz pet skokova, dok je Milica Dabović utakmicu završila sa deset poena. Kod Turkinja se istakla Lara Sanders sa 25 poena i deset skokova.

Tok utakmice

Milovanovićeva je donela Srbiji početno vođstvo na utakmici, da bi Turkinje odmah uzvratile i povele, ali je posle nekoliko neuspešnih napada Butulija vratila prednost našem timu - 4:3. Posle novog vođstva selekcije Turske, srpske košarkašice su zaigrale angažovanije u odbrani, što su iskoristile sestre Dabović i donele reprezentaciji Srbije plus četiri - 11:7.

Usledila je velika borba, Turkinje su uspele da priprete, ali je naš tim održavao svoju prednost i trojkom Jovanovićeve opet stigao do četiri poena prednosti (18:14). Međutim, u poslednjim trenucima prvog perioda došlo je do nervoze, a Turkinje su poenima Albenove i Sandersove izjednačile.

Druga četvrtina je donela gotovo identičnu borbu, sa mnogo grešaka i promašaja, a nijedna ekipa nije uspela da dođe do osetnije prednosti. Naš tim je u jednom trenutku imao plus tri (24:21), potom su Turkinje napravile seriju 4:0 i povele, ali je Butulija vratila prednost Srbiji. Bilo je mnogo izgubljenih lopti na obe strane, a Milovanovićeva se postaratala da Srbija ode na veliki odmor sa jednim poenom prednosti - 28:27.

Na početku drugog poluvremena srpske košarkašice su se razigrale i poenima sestara Dabović su stigle do plus četiri. Njihov niz nakratko je prekinula Demirmenova, a reprezentacija Srbije je potom bila sjajna kako u napadu, tako i u odbrani i do trećeg minuta perioda stigla do plus osam 37:29 preko Pejdžove i Ane Dabović.

Selektor Turske je potom tražio tajm-aut, posle kojeg su Pejdžova i Milovanovićeva osmislile sjajnu akciju, koja je završena nesportskom greškom. Naš tim je potom poenima Pejdžove sa slobodnih bacanja stigao do dvocifrene prednosti - 39:29, a košem uz faul, mlađa Dabovićeva mu je donela i 13 poena razlike.

Srpske košarkašice su u tim trenucima igrale sjajno, prvo je Milovanovićeva pogodila trojku, a potom i Ana Dabović iz velike daljine uz zvuk sirene, za vođstvo od 15 poena - 48:33. Uprkos velikoj prednosti, reprezentacija Srbije se nije opustila, imala je i plus 17 u jednom trenutku, a na poslednji odmor je otišla sa 16 poena prednosti (54:38).

U prva tri minuta poslednjeg perioda naša reprezentacija nije postigla nijedan poen, igrala je veoma neorganizovano, što su Turkinje kaznile serijom 9:0 i tako su se gotovo potpuno vratile u utakmicu. Seriju rivalki prekinula je Ana Dabović, da bi Petrovićeva posle nesportske greške jedne od turskih košarkašica vratila našem timu dvocifrenu prednost - 59:49.

Od tada, nacionalni tim Srbije je kontrolisao rezultat, Turkinje su pokušale da priprete u pojedinim trenucima, ali im srpske košarkašice nisu dozvolile da utakmicu uvedu u neizvesnu završnicu. Tačku na trijumf stavila je fantastična Ana Dabović, novom trojkom iz velike daljine za pobedu sa 75:63.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve